Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυμα Γεραπετρίτη σε Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα των παρελθόντων ετών - Θα προχωρήσει η συμφωνία με την Αίγυπτο

Μήνυμα Γεραπετρίτη σε Άγκυρα: Η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα των παρελθόντων ετών - Θα προχωρήσει η συμφωνία με την Αίγυπτο
Η εκτίμηση είναι ότι μολονότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό υπάρχει δυναμική της ελληνικής οικονομίας
Για μεγάλη δυναμική στην ελληνική οικονομία, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ  διαβεβαίωσε τους νησιώτες και τους εργαζομένους στον τουρισμό ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης για τον κορωνοΐό.
Μιλώντας στο OPEN, διεμήνυσε προς την Άγκυρα ότι "η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα των παρελθόντων ετών" και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα γίνει η οριοθέτηση των ζωνών με Αίγυπτο και Αλβανία.
Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις της χώρας μας έναντι της Ευρωζώνης για το 2021, ο υπουργός Επικρατείας είπε, οτι η απόφαση του Eurogroup, απαντά στο ερώτημα τι θα γίνει εάν υπάρχει συνέχεια με τον covid-19, μια υφεσιακή κατάσταση για την Ευρώπη, ώστε να μην προσμετρώνται οι καταστάσεις αυτές στην επίτευξη των πλεονασμάτων.
"Καμία απόφαση για δέσμευση της χώρας δεν έχει ληφθεί. Αντιθέτως, το Eurogroup με απόφασή του έχει ουσιαστικά εξαιρέσει για το 2021 ο,τιδήποτε σχετικά με επίτευξη δημοσιονομικών στόχων", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στη βασική κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση βύθισε τη χώρα στην ύφεση προ κορωνοϊού, ο Γ. Γεραπετρίτης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι "πρωτοπορεί στην αξιοποίηση θεωρητικών αφαιρέσεων".
"Όμως, ο ύπατος κριτής αξιολόγησης μιας οικονομίας δεν είναι άλλος από τις αγορές" τόνισε και παρέθεσε τρία στοιχεία:
-Η χώρα δανείστηκε με 1,58% επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο, που είναι το χαμηλότερο στη δεκαετία, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δανειζόταν το Μάρτιο του 2019 με κοντά 4% επιτόκιο, δηλαδή έχουμε πέσει στο 1/3.
-Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στο καλύτερο σημείο εν μέσω πανδημίας, και πολύ καλύτερος από το μέσο όρο της Ευρώπης
-Και το κυριότερο, η Eurostat κατέγραψε ύφεση για την Ελλάδα στο 0,9% όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,8%.
Η υφεσιακή κατάσταση της Γαλλίας στο πρώτο τρίμηνο ήταν 5%, της Ισπανίας 4%, της Γερμανίας 2,2%. Η Ελλάδα είχε ένα πολύ δυνατό αναπτυξιακό φορτίο, το οποίο ήταν στην εκκίνησή του το πρώτο τρίμηνο, το οποίο βεβαίως ανακόπηκε από την πανδημία, αλλά "βάσιμα μπορούμε να πιστεύουμε σε συνδυασμό με την πρόσφατη έξοδο στις αγορές, ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική στην ελληνική οικονομία".
Όλες οι ευρωπαϊκές στατιστικές, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μας βάζουν περίπου στο μέσο όρο της ευρωπαϊκής ύφεσης, είπε ο κ. Γεραπετρίτης , για να προσθέσει:
"Η εκτίμηση είναι ότι μολονότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, παρά ταύτα επειδή υπάρχει δυναμική της ελληνικής οικονομίας, θα καταφέρουμε να περιορίσουμε τις ζημιές".
Κληθείς να δώσει τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας, κατέθεσε την προσωπική του αίσθηση, ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια, κάθε διεθνής οικονομικός φορέας κάνει και μια διαφορετική εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, "η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο", τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης