Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Politico: Η Κίνα το μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ – Καυτή ατζέντα στις συζητήσεις Pompeo και Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις 15/6

Politico: Η Κίνα το μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ –   Καυτή ατζέντα στις συζητήσεις Pompeo και Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στις 15/6
Με διαφορετική θεματαλογία και διαφορετική προσέγγιση θα προσέλθουν την ερχόμενη Δευτέρα 15/6 στην τηλεδιάσκεψη ΗΠΑ - ΕΕ
Άκρως ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι η συζήτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo με τους Ευρωπαίους ομολόγους του τη Δευτέρα (15/6/2020) μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να ζητήσει αμερικανική υποστήριξη στις αντιπαραθέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο αλλά το θέμα είναι ιδιαίτερα ακανθώδες.
Για τους Ευρωπαίους, που έχουν παρακολουθήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να ασκεί έντονη κριτική στις διατλαντικές σχέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία και των νέων κυρώσεων που στοχεύουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μπορεί να μοιάζει περισσότερο σαν «χορός με τον διάβολο», γράφει το Politico.
«Θέλει να μιλήσει κυρίως για την Κίνα», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ ενόψει της τηλεδιάσκεψης με τον Pompeo.
«Θέλουμε να μιλήσουμε και για άλλα θέματα», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αλλά με τα αρνητικά μηνύματα που φτάνουν από την Ουάσινγκτον σε καθημερινή βάση, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την προδιάθεση να δώσουν στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αυτό που θέλει.
Ο Pompeo είναι ένας από τους ισχυρότερους και πιο πιστούς υπερασπιστές του Trump και εκτός από την Κίνα, αναμένεται να θέσει επί τάπητος τα θέματα της Μέσης Ανατολής, της πανδημίας  και της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Politico ότι, ο Pompeo θα επικεντρωθεί σε Κίνα και Ρωσία.
Επίσης στο τραπέζι θα είναι η Λιβύη, όπου οι εντάσεις κορυφώθηκαν την Τετάρτη (10/6/2020) καθώς η ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, «Irini» που εποπτεύει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, παραβιάστηκε από πολεμικά πλοία της Τουρκίας,  κράτους μέλους του ΝΑΤΟ.
Αυτή η κλιμάκωση έχει προκαλέσει φόβους στις Βρυξέλλες για περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στη Μεσόγειο.
Πρόκειται για ζητήματα στα οποία υπάρχει απόσταση μεταξύ ΗΠΑ –ΕΕ.
Τον πρώτο λόγο στη συζήτηση με τον Pompeo θα έχει ο επικεφαλής της ΕΕ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής  Josep Borrell αν και όλοι οι υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν τον λόγο.
 
H Κίνα «αγκάθι» στις διατλαντικές σχέσεις

Το θέμα, που κυρίως διχάζει  ΗΠΑ – ΕΕ, παραμένει  η Κίνα.
Οι ΗΠΑ διατηρούν επιθετικούς τόνους εναντίον του Πεκίνου, τους οποίους ωστόσο δεν ασπάζονται τα περισσότερα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Αλλά ακόμη και εντός της ΕΕ, οι απόψεις αποκλίνουν αρκετά.
Η Ουγγαρία είναι πολύ κοντά στην Κίνα, αλλά αυτό δεν ισχύει όταν πρόκειται για σκανδιναβικές χώρες όπως η Σουηδία.
Η Σουηδία στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ήταν το μόνο κράτος μέλος που υποστήριξε κυρώσεις εναντίον του Πεκίνου, αφού το τελευταίο αποφάσισε να σφίξει τον κλοιό του γύρω από το Χονγκ Κονγκ.
Στo θέμα της Κίνας, οι διαφορές με τις ΗΠΑ είναι εντυπωσιακές υπογραμμίζει το Politico.
Ο Pompeo έχει χαρακτηρίζει το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα ως «κεντρική απειλή της εποχής μας», ενώ η ΕΕ διατηρεί ήπιους τόνους και ο Borrell αρνείται πως το Πεκίνο αποτελεί στρατιωτική απειλή.
Οι Ευρωπαίοι τονίζουν πώς η Ουάσιγκτον παραμένει ο βασικός σύμμαχος, αλλά επίσης εκτιμούν, πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να είσαι στην ίδια πλευρά με κάποιον που δεν ενδιαφέρεται την ενίσχυση της συμμαχίας.
Ο Pompeo «θέλει τη βοήθειά μας στο θέμα της Κίνας επειδή συνειδητοποίησε πως η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου», σημείωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
«Πολλές από τις πρόσφατες αποφάσεις των ΗΠΑ θεωρούνται ότι υπονομεύουν την ασφάλεια της ΕΕ: συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης για μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία ή της αμερικανικής απροθυμίας να επεκτείνει τη συνθήκη για τα πυρηνικά με τη Ρωσία ή της απόφασης απόσυρσης από τη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών που επιτρέπει στη Μόσχα πτήσεις πάνω από ευρωπαϊκό έδαφος.
Οι Ευρωπαίοι δυσφορούν επίσης για αποφάσεις, που υπονομεύουν την πολυμέρεια, με πιο πρόσφατη την επιβολή κυρώσεων από τον Trump εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο ο Borrell χαρακτήρισε ως «θέμα σοβαρής ανησυχίας».
Η ΕΕ έχει επίσης επικρίνει το ειρηνευτικό σχέδιο του Trump για τη Μέση Ανατολή, το οποίο αναπτύχθηκε από τον γαμπρό του Jared Kushner και γενικότερα υπάρχουν ελάχιστα κοινά σημεία μεταξύ ΗΠΑ –ΕΕ όταν πρόκειται για το Ισραήλ.
Σημείο διαφωνίας αποτελεί και η αμερικανική υποστήριξη στα σχέδια της νέας ισραηλινής κυβέρνησης να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης.
Από την πλευρά της ΕΕ, είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ μιας τέτοιας κίνησης και της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία για την οποία οι Ευρωπαίοι έχουν επιβάλει κυρώσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn είπε ότι δεν βλέπει καμία διαφορά με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.
«Η προσάρτηση είναι προσάρτηση», είπε στο γερμανικό εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.
«Σε αυτή τη διατλαντική σχέση υπάρχει μεγάλος βαθμός σύγκλισης σε πολλά θέματα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μιλήσουμε για πράγματα που μας χωρίζουν», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει με τις αεροπορικές εταιρείες με την Κίνα να βρίσκεται και πάλι…στη μέση.
«Οι Αμερικανοί ανέλαβαν δράση εναντίον της Airbus επειδή υποτίθεται ότι έπρεπε να ενισχυθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ οι Βρυξέλλες σκέφτονταν μέτρα εναντίον της Boeing για τον ίδιο λόγο. Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι κατασκευάζουν μεγάλα αεροσκάφη που θα πουλήσουν στον υπόλοιπο κόσμο και τα οποία επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης