Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοΐός: Τη Δευτέρα 15/6 η επόμενη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων – Στους 183 οι νεκροί - Αγωνία για το άνοιγμα του τουρισμού

Κορωνοΐός: Τη Δευτέρα 15/6 η επόμενη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων – Στους 183 οι νεκροί - Αγωνία για το άνοιγμα του τουρισμού
Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων
Στο επόμενο στάδιο όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, περνά η χώρα από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου.
Πολλές επιχειρήσεις και υπηρεσίες αρχίζουν εκ νέου τη λειτουργία τους, μεταξύ των οποίων τα γυμναστήρια, τα εποχικά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα μουσεία και ιστορικοί χώροι, ενώ το άνοιγμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες και έως τις αρχές Ιουλίου, οπότε και αναμένεται να έχει επαναλειτουργήσει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγουν τα χερσαία σύνορα της χώρας και θα πυκνώσουν οι διεθνείς πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτι που θα σηματοδοτήσει επί της ουσίας και την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου, ενώ από την 1η Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Ιουνίου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, μαζί με τα κλιμάκια της ΓΓΠΠ, θα υποδεχθεί την πρώτη πτήση εξωτερικού που προσγειώνεται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από το Μόναχο, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου για τη Βόρεια Ελλάδα.
Από 1/7 ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ την ίδια ημέρα ενεργοποιούνται 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα και θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
Στο μεταξύ, η χώρα μετρά έως τώρα 183 νεκρούς από την πανδημία του νέου κορωνοϊού και 3.121 συνολικά κρούσματα, ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να διατυπώνουν την ανησυχία τους για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση διαμηνύει πως η πορεία της επιδημίας είναι φυσιολογική και πως δεν έχει επηρεαστεί ο περίφημος δείκτης Ρ0 για την αναπαραγωγή των κρουσμάτων.

Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει κάτι που να μας τρομάζει - Θα αποκτήσουμε την κανονικότητα που έχουμε στερηθεί για αρκετούς μήνες

«Δεν υπάρχει κάτι που να μας τρομάζει, όμως καλό είναι να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε ασφαλείς», τόνισε την Κυριακή 14/6 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς το απόγευμα της Κυριακής  από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τα υγειονομικά κλιμάκια δειγματοληψίας για τον COVID-19 που λειτουργούν υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επανέναρξης των πτήσεων εξωτερικού προς το αεροδρόμιο από 15 Ιουνίου, δήλωσε χαρακτηριστικά  «νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά και σιγά - σιγά θα αποκτήσουμε την κανονικότητα που έχουμε στερηθεί για αρκετούς μήνες».
Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να περάσει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε ασφαλείς», εξήγησε ότι «ακολουθούμε τις οδηγίες, εφαρμόζουμε όλα τα πρωτόκολλα που αφορούν την ατομική προστασία του καθενός, γιατί αυτή είναι η απάντηση του καθενός στην κοινωνία.
Όλα όσα έπρεπε να γίνουν, έχουν γίνει».
Για ελέγχους που θα γίνονται στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου το μεσημέρι της Δευτέρας 15/6 θα δεχθεί την πρώτη πτήση από Μόναχο μετά από τρεις μήνες, ο κ.Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «όσοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη δεν υπόκεινται σε καμία καραντίνα.
Παίρνουμε το δείγμα τους και πάνε στους προορισμούς τους».
Σημείωσε  πως «το ζήτημα της Βορείου Ελλάδος είναι βασική προτεραιότητα για το άνοιγμα του τουρισμού της κυβέρνησης.
Αυτό θα γίνει με όρους απόλυτης ασφάλειας και σεβασμού στη δημόσια υγεία».

Σε ετοιμότητα τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης – Οι κανόνες

Έτοιμα είναι τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, για να υποδεχθούν τουρίστες, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19.
Από τη Δευτέρα 15/6 πυκνώνουν οι διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο όλους αυτούς τους μήνες δεχόταν διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, και μάλιστα, μέχρι τις 30/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία.
Πτήσεις από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται μόνο για essential travel (ήτοι ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.
Ακόμη, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» υποδέχεται εκ νέου απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα, από 15-30/6 επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Από 1/7 θα ξεκινήσουν οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρξει συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.
Πάντως, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα μπαίνει σε 14 μέρες καραντίνας.
Ειδικότερα, στις αφίξεις το διάστημα 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσων εισέρχονται εκτός λίστας EASA,  θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και θα συνίσταται αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μια ημέρα, ενώ σε περίπτωση θετικού τεστ ο ταξιδιώτης θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών.
Τεστ θα γίνονται σε όλους όσους φτάνουν από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου, θα συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι και δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση ιχνηλάτησης.
Βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας, το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, όπως και σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, αποτελεί η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο συνεχής, προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων.
Ειδικότερα, οι κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό είναι οι εξής:
- Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν και είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ).
- Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας από την είσοδο στο αεροδρόμιο και μάλιστα, όσοι εισέρχονται θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου.
Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση, ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες, ενώ είναι πιθανό να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
- Εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν καθ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
- Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο, κάτι που διευκολύνουν οι ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners, αλλά και τακτικές ηχητικές ανακοινώσεις.
- Καθαρίζονται  και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου,  ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
- Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες, όπως  και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας, αναχώρηση, άφιξη.
 Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη προτού χρησιμοποιηθούν ξανά.
- Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, όχι μόνο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) , αλλά και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
-Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου, ήδη υπάρχουν σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις, αν και αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια.
 Τέλος, για τους επιβάτες ΑμεΑ τηρούνται σχολαστικά όλα τα παραπάνω μέτρα και επιπρόσθετα, κανόνες κατά προτεραιότητα επιβίβασης, αποφυγή πολύωρης παραμονής σε κλειστό χώρο και στην αίθουσα ΑμεΑ του αεροδρομίου.
Επιπλέον, τα αμαξίδια μεταφοράς και τα οχήματα καθαρίζονται και απολυμαίνονται κατά  τακτά διαστήματα, πριν και μετά τη χρήση, για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία από την Covid-19 για τους επιβάτες.

Θαλάσσιες και χερσαίες αφίξεις

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις, από 15-30/6 εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
Από 1/7 θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
Σχετικά με τις χερσαίες αφίξεις, το διάστημα 15-30/6 κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων), ενώ ανοικτά θα είναι τα σύνορα με Βουλγαρία.
Στις 1/7 αίρονται οι περιορισμοί  στις χερσαίες αφίξεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ μέχρι τότε θα επαναξεταστούν τα δεδομένα  για την Τουρκία.

Τι ανοίγει τη Δευτέρα 15/6

Συγκεκριμένα, από τις 15/6 θα ανοίξουν:
τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας
οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες
οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες
οι δραστηριότητες μουσείων
η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
οι εγκαταστάσεις γυμναστικής
οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας
οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών
οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και
οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Την Τετάρτη 17/6 ανοίγουν οι παιδότοποι

Την επαναλειτουργία των παιδότοπων από την Τετάρτη 17 Ιουνίου ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, οι παιδότοποι θα επαναλειτουργήσουν την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020 μετά την απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της COVID-19 με τα  πρωτόκολλα ασφαλείας.
Τέλος, σημειώνεται ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι ενταγμένοι στο αντίστοιχο πλέγμα μέτρων της κυβέρνησης και για τον μήνα Ιούνιο (ΚΥΑ 2219 – 10/6/20)

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά και τέλος την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Οι δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).

Στους 183 οι νεκροί -  9 νέα κρούσματα, συνολικά 3.121

Εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020, ενώ για τέταρτη συνεχόμενη μέρα δεν καταγράφηκε θάνατος ασθενή.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.121, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες. 694 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1775 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 13 ανέρχονται οι ασθενείς  που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. 4 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 116 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης