Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληρή μάχη για την προεδρία του Eurogroup – Βόρειες και ανατολικές χώρες αντιδρούν στην υποψηφιότητα της Ισπανίδας Nadia Calvino

Σκληρή μάχη για την προεδρία του Eurogroup – Βόρειες και ανατολικές χώρες αντιδρούν στην υποψηφιότητα της Ισπανίδας Nadia Calvino
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητας της Ισπανίδας υπουργού Οικονομικών για την προεδρία του Eurogroup
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την υπουργό Οικονομικών της χώρας Nadia Calvino για την προεδρία του Eurogroup, ερχόμενος έτσι σε σύγκρουση με τις βόρειες χώρες για μία εκ των κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Sanchez δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα «ενδιαφερόταν πολύ», η Nadia Calvino υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας να ηγηθεί του Eurogroup.
H κούρσα για τη διαδοχή του Mario Centeno, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την παραίτησή του από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας και την προεδρία του Eurogroup, είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται ένα τεράστιο σχέδιο για την ανάκαμψη της Ένωσης, που επλήγη από τον κορωνοϊό και η Ισπανία συγκαταλέγεται στους κύριους δικαιούχους, γράφουν οι Financial Times.
Η Ισπανία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία από ανθρώπινη και οικονομική άποψη.
Η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία της θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 15% το 2020.
«Η κυβέρνηση της Ισπανίας λογικά θα ενδιαφερόταν πολύ για αυτό το είδος ευθύνης», δήλωσε ο Sanchez όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές της Calvino να ηγηθεί του Eurogroup.
Πρόσθεσε ότι αν η Calvino καταλάβει τη θέση, αυτό «θα ήταν αναγνώριση του έργου της και πολύ καλά νέα για τη χώρα μας».
Η  Calvino - πρώην ανώτατη αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της, λέγοντας την Πέμπτη (11/6) ότι ο  Sanchez θα λάβει την τελική απόφαση για το αν θα υποβληθεί η σχετική πρόταση, «λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο συμφέρον».
Η κυβέρνηση του Sanchez υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών και συγκεκριμένα η Calvino υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές και πρωτεργάτες της εκστρατείας, ώστε το Ταμείο Ανάκαμψης να χορηγεί επιδοτήσεις και όχι δάνεια.
Αυτή η ιδέα υιοθετήθηκε εν μέρει από την πρόταση της Επιτροπής για τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Ιουνίου 2020.
Άλλοι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Centeno τον επόμενο μήνα είναι οι Pierre Gramegna και Paschal Donohoe, υπουργοί Οικονομικών του Λουξεμβούργου και της Ιρλανδίας αντίστοιχα.
Η Calvino είναι μια μαχητική προσωπικότητα μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα χρειαστεί να πολεμήσει για να κερδίσει τους σκεπτικιστές στις πρωτεύουσες της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης.
Η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει διαχωρίσει σε μεγάλο βαθμό την Ένωση μεταξύ Βορρά και Νότου, αν και η Γερμανία υποστηρίζει τώρα την ιδέα των επιδοτήσεων και ο Olaf Scholz, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών είναι σύμμαχος της Calvino.
Αξιωματούχος της ΕΕ εκτίμησε ότι ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα προσπαθούσαν να σχηματίσουν μια συμμαχία «οποιοσδήποτε εκτός της Calvino» υποστηρίζοντας είτε τον Gramegna, είτε τον Donohoe.
Αξιωματούχοι επεσήμαναν επίσης ότι η Ισπανία κατέχει επί του παρόντος δύο μεγάλες θέσεις στην ΕΕ, γεγονός που επιδρά αρνητικά στις πιθανότητες της Calvino.
Ο Josep Borrell, πρώην υπουργός Εξωτερικών υπό τον Sanchez, είναι ο επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ ενώ ο Luis de Guindos, υπουργός Οικονομικών σε μια προηγούμενη ισπανική κεντροδεξιά κυβέρνηση, είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία έως τις 25 Ιουνίου για να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους.
Η ανάδειξη του νέου προέδρου του Eurogroup θα λάβει χώρα κατά τη συνάντηση του Ιουλίου, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών θα ψηφίσουν σε μυστική ψηφοφορία.
Ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους από τους 19 υπουργούς θα κατέχει τη θέση για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης