Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις διεθνείς αγορές, ανησυχία για 2ο κύμα κρουσμάτων - Ο DAX στο -1% - Τα futures της Wall έως -1,9%

Πτώση στις διεθνείς αγορές, ανησυχία για 2ο κύμα κρουσμάτων - Ο DAX στο -1% - Τα futures της Wall έως -1,9%
Αναζωπύρωση κρουσμάτων καταγράφεται σε Κίνα και ΗΠΑ την ώρα που η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να καλπάζει στη Λατινική Αμερική
(upd) Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στις αγορές η αύξηση των κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Κίνα, με τον φόβο για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, εντός του καλοκαιριού, να ενισχύεται.
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δέχονται πιέσεις, ωστόσο η πτώση περιορίζεται σημαντικά σε σχέση με το άνοιγμα.

O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται στις 43,57 μονάδες.
Τα futures της Wall Street  υποχωρούν έως -1,9%.
Νωρίτερα η πτώση πλησίασε το -3%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει απώλειες 1% στις 11.838 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 1% στις 6.044 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει απώλειες 0,8% στις 4.799 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1% στις 18.704 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.174 μονάδες με πτώση 1,6%.
Στην Ευρώπη, το Brexit αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Boris Johnson, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες παραμένουν σε αδιέξοδο.
Στο ταμπλό, η μετοχή της BP υποχωρεί 5%, καθώς ανακοίνωσε ότι αναμένει χρεώσεις 17,5 δισ. δολ στα κέρδη του β΄τριμήνου, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η BP δήλωσε ότι θα διαγράψει έως και 17,5 δισ. δολάρια από την αξία των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός του Ηνωμένου Βασιλείου αναθεωρεί τις μακροπρόθεσμες παραδοχές των τιμών της ενέργειας με την προσδοκία της ταχύτερης μετατόπισης από τα ορυκτά καύσιμα.
Η BP δήλωσε ότι ο κορωνοϊός θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και στη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και βλέπει την πανδημία να επιταχύνει την παγκόσμια στροφή προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Πτώση 2,7% σημειώνει η μετοχή της easyJet, παρά την επανέναρξη των πτήσεων, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Αναζωπύρωση κρουσμάτων καταγράφεται σε Κίνα και ΗΠΑ την ώρα που η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να καλπάζει στη Λατινική Αμερική, με τη Βραζιλία να βρίσκεται πραγματικά στο «κόκκινο» καθώς πλέον αποτελεί τη δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε θανάτους και κρούσματα.
Στις ΗΠΑ μια σειρά από Πολιτείες αναφέρουν πως καταγράφουν αυξημένα κρούσματα και εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία με τον πρόεδρο Trump πάντως να αποκλείει ένα δεύτερο lockdown ενώ και στην Κίνα, όπου ο ιός ήταν σε φθίνουσα πορεία, τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα με τις αρμόδιες Αρχές να θέτουν σε καραντίνα ολόκληρες συνοικίες στο Πεκίνο.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη «ανοίγει» και επίσημα από σήμερα Δευτέρα 15/6 τα σύνορα της σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον τουρισμό και να μην χαθεί τελείως η φετινή τουριστική σεζόν.
Παράλληλα, η Γαλλία προχωρά από σήμερα 15/6 σε περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων επιτρέποντας την επαναλειτουργία καφέ και εστιατορίων καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των Γάλλων στο εξωτερικό ενώ στη Μ. Βρετανία επαναλειτουργούν ύστερα από 3 μήνες τα καταστήματα και οι εμπορικές επιχειρήσεις.
Μεγάλες εστίες εξακολουθούν να αποτελούν η Ρωσία και η Ινδία, οι οποίες μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία είναι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.
Όσον αφορά τα βήματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ιαπωνία, την Ρωσία, την Βραζιλία και την Κίνα με θέμα την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια του πειραματικού της εμβολίου για την Covid-19, καθώς ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των δοκιμών.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 433,4 χιλιάδες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 8 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 3,8 εκατομμύρια.

Ευρωζώνη: «Βουτιά» -29,3% κατέγραψαν οι εξαγωγές τον Απρίλιο 2020 - Στα 2,9 δισ. ευρώ περιορίστηκε το εμπορικό πλεόνασμα

ημαντική πτώση κατέγραψε το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (15/6) στοιχεία της Eurostat, καθώς ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στο εμπόριο της ενιαίας νομισματικής ένωσης συνεχίστηκε.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -29,3% σε ετήσια βάση, στα 136,6 δισ. ευρώ, έναντι 193,3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της ενιαίας νομισματικής ένωσης υποχώρησαν κατά -24,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, στα 133,7 δισ. ευρώ, έναντι 177,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2019.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης να περιοριστεί στα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 15,5 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ το εμπόριο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης υποχω΄ρησε κατά -32,2% στα 112,4 δισ. ευρώ.

Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας μετά την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού - Στο -3,47% ο Nikkei, «βουτιά» -4,76% για τον Kospi

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (15/6) οι αγορές της Ασίας, καθώς η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως προκαλεί ανησυχίες για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -3,47% στις 21.530,95 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -2,19% στις 5.719,80 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -4,76% στις 2.030,82 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία υποχωρεί κατά -1,12% στις 4.825,86 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική πτώση της τάξεως του -2,23% στις 23.759,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -1,08% και τις 11.306,26 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,02% στις 2.890,03 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,5% και τις 11.195,61 μονάδες.
Οι αγορές της Ασίας διεύρυναν τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, δεχόμενες πιέσεις από την αύξηση των κρουσμάτων που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη Πέμπτη (11/6).
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο ημέρων τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 25 χιλ. ενώ στο Πεκίνο 10 συνοικίες τέθηκαν σε καραντίνα, μετά τα 36 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην κινεζική πρωτεύουσα.
Την ίδια στιγμή, η Ιαπωνία ανακοίνωσε 47 νέα κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει η χώρα από τις 5 Μαΐου.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή (12/6) οι αγορές στη Wall Street έκλεισαν με κέρδη, μετά το sell off της προηγούμενης συνεδρίασης, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να ενισχύεται κατά +1,9% στις 25.605,54 μονάδες.
Ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,31% στις 3.041,31 μονάδες, ενώ μιρκότερη ήταν η άνοδος για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμένα στο +1,01% και τις 9.588,81 μονάδς.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω άνοδο κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας, σε ετήσια βάση, τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά +4,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου +3,9% τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος κατά +5%.
Για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας υποχώρησε κατά -2,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, έναντι ετήσιας πτώσης -4,9% το πρώτο τετράμηνο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου αυξήθηκε κατά +5,2% τον Μάιο, με τον τομέα εκσκαφών να καταγράφει «άλμα» της τάξεως του +62,1%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσίας, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας υποχώρησαν κατά -2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο, καταγράφοντας ωστόσο επιβράδυνση σε σχέση με το -7,5% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πως η ετήσια πτώση των λιανικών πωλήσεων για τον Μάιο θα διαμορφωθεί στο -2,3%, ενώ για το σύνολο των πρώτων πέντε μηνών η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -13,5% έναντι -16,2% το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου.
Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις στις αστικές περιοχές υποχώρησαν κατά -2,8% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις αγροτικές περιοχές διαμορφώθηκε στο -3,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης