Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σημαντικές απώλειες για τα hedge funds που επένδυσαν κατά Ελλάδας και Ιταλίας

Σημαντικές απώλειες για τα hedge funds που επένδυσαν κατά Ελλάδας και Ιταλίας
Τα χρηματιστήρια της Νότιας Ευρώπης κινήθηκαν ανοδικά μετά την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ
Απώλειες «γράφουν» κάποια hedge funds που απέκλεισαν από τα χαρτοφυλάκια τους ελληνικές και ιταλικές εταιρείες, καθώς η πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ εκτόξευσε τα χρηματιστήρια της Νότιας Ευρώπης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα funds, ανάμεσα στα οποία είναι Citadel, Marshall Wace και AKO Capital, έχουν ακόμα short θέσεις σε εταιρείες όπως η Banco BPM της Ιταλίας και η Τράπεζα Πειραιώς της Ελλάδας ενόψει της Συνόδου 18-19 Ιουνίου όπου θα συζητηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού.
Ουσιαστικά ένα στοίχημα ότι η τιμή θα πέσει, το shorting περιλαμβάνει το δανεισμό μετοχών και στη συνέχεια την πώληση τους με την προσδοκία ότι θα είναι σε θέση να τις αγοράσουν πίσω φθηνότερα και να κερδίσουν τη διαφορά.
Στις αρχές του περασμένου μήνα, το shorting σε ιταλικές και ελληνικές μετοχές ενδεχομένως να φαινόταν παιχνιδάκι, καθώς πρόκειται για οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και φέτος αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 9-13%.
Η Ιταλία έχει επίσης καταγράψει 34.000 θανάτους από κορωνοϊό.
Αλλά η γαλλογερμανική πρόταση για Ταμείο Ανάκαμψης έφερε τα πάνω κάτω σε αυτά τα στοιχήματα, ενισχύοντας τα χρηματιστήρια σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη.
Οι κινήσεις επιταχύνθηκαν αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το μέγεθος του προγράμματος έκτακτης ανάγκης στις 4 Ιουνίου.
Έτσι, οι μετοχές της Banco BPM έχουν καταγράψει κέρδη 10,8% μετά τις 18 Μαΐου, ενώ της Monte Dei Paschi di Siena έχουν ενισχυθεί κατά 25,7%.
Πολλές μετοχές ήταν απαγορευτικές για τα hedge funds πριν τις 18 Μαΐου, ωστόσο, όταν έξι ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων Ιταλία και Ελλάδα, ακύρωσαν τις απαγορεύσεις για short-selling που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Μάρτιο.
«Ελλάδα και Ιταλία θα επωφεληθούν περισσότερο από το ομόλογο της ΕΕ και την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ» επεσήμανε ο Louis Gargour από την LNG Capital και συμπλήρωσε «η φράση "μην τα βάζετε με τη Fed" μπορεί επίσης αλλάξει σε "μην τα βάζετε με την ΕΚΤ"».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Marshall Wace και η Citadel είχαν περικόψει πέντε short στοιχήματα στην Ιταλία.
Εκτός από τις τράπεζες, οι στόχοι περιλαμβάνουν τον εργολάβο πετρελαίου και φυσικού αερίου Saipem και την ιταλική εταιρεία δερμάτινων ειδών πολυτελείας Salvatore Ferragamo.
Τα hedge fund είχαν 20 εκκρεμή short σε ιταλικές εταιρείες και επτά short θέσεις σε ελληνικές εταιρείες, δείχνουν τα ίδια στοιχεία.
Αυτά τα trades θα μπορούσαν ακόμη να λειτουργήσουν, ας πούμε, εάν η πρόταση δεν λάβει την έγκριση από την ΕΕ, ή εάν οι αγορές δεχθούν πλήγμα από δεύτερο κύμα κρουσμάτων COVID-19 που θα αναγκάσουν τις οικονομίες να κλείσουν ξανά.
«Σε περίπτωση νέας κρίσης κορωνοϊού, οι οικονομίες της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας θα πληγούν περισσότερο και πιθανότατα θα τις στοχεύσουμε ως νέες αγορές short», δήλωσε η Luca Rubini, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων Fidentiis στο Μιλάνο.
Οι ευρωπαϊκοί νόμοι για το short-selling απαιτούν μόνο στοιχήματα 0,5% και άνω του συνολικού αριθμού μετοχών που πρέπει να γνωστοποιούνται.
Είναι επίσης ασαφές εάν όλα τα hedge funds αντιστάθμισαν αυτές τις συναλλαγές με θέσεις long.
Εκπρόσωπος της Marshall Wace δήλωσε ότι ο επενδυτής ήταν επί του παρόντος long σε τράπεζες της Ιταλίας και της Ευρωζώνης, long στην Ιταλία, ενώ έχει μικρή long θέση στην Ελλάδα.
Η Oceanwood Capital Management που εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε μια μικρή θέση του 0,6% στην Τράπεζα Πειραιώς στις 21 Μαΐου.
Ο Lansdowne, που έχει στοίχημα 2,8% στην Τράπεζα Πειραιώ, τον περασμένο μήνα έκανε στοιχήματα 0,9% έναντι της Eurobank Ergasias Lansdowne, 1% της Alpha Bank (ACBr.AT) και 1,7% της ΔΕΗ.
Οι μετοχές της Πειραιώς, της Eurobank Ergasias και της ΔΕΗ σημείωσαν άνοδο μεταξύ 30% και 40% μεταξύ 14 Μαΐου και 12 Ιουνίου, ενώ η Alpha Bank αυξήθηκε 17,7%.
Οι Oceanwood, Lansdowne, AKO Capital και Citadel αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης