Ο Aristotelis Mistakidis απέκτησε το 5,147% της τράπεζας Πειραιώς, ψήφος εμπιστοσύνης στην διοίκηση Μεγάλου - Κατέχει περιουσία 1,6 δισ και μετρητά 600 εκατ

Ο Aristotelis Mistakidis απέκτησε το 5,147% της τράπεζας Πειραιώς, ψήφος εμπιστοσύνης στην διοίκηση Μεγάλου - Κατέχει περιουσία 1,6 δισ και μετρητά 600 εκατ
Ο Mistakidis αγόραζε μετοχές από την αγορά και έτσι εξηγείται ποιος επενδυτής στήριζε την μετοχή της τράπεζας Πειραιώς
Ποσοστό 5,147% ή τρέχουσας αξίας 31 εκατ κατέχει ο έλληνας ομογενής Aristotelis Mistakidis και εκ των πλουσιότερων ελλήνων στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η απόφαση του να αγοράσει μετοχές της Πειραιώς μπορεί να θεωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην διοίκηση Χρήστου Μεγάλου ειδικά μάλιστα ενόψει της Γενικής Συνέλευσης όπου θα του ανανεωθεί η θητεία για άλλα 3 χρόνια.
Ο Mistakidis αγόραζε μετοχές από την αγορά και έτσι εξηγείται ποιος επενδυτής στήριζε την μετοχή της τράπεζας Πειραιώς.
Ο Aristotelis Mistakidis ή Αριστοτέλης Μυστακίδης έγινε γνωστός από Glencore η οποία εμφανίζει κεφαλαιοποίηση 22,2 δισεκ. και στην οποία κατέχει πλέον το 3% ή 667 εκατ.
Με βάση εκτιμήσεις η περιουσία του Μυστακίδη ανέρχεται σε 1,6 δισεκ. ενώ κατέχει μετρητά 600 εκατ δολάρια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει ένα οικογενειακό fund και ασχολείται με τις επενδύσεις της οικογένειας.
Ο 50χρονος Αριστοτέλης Μυστακίδης γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, συγκεκριμένα ως επιστημονικός σύμβουλος στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO). Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Βρετανία -εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του-, όπου και σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics. Εκεί ξεχώρισε αμέσως, καθώς είχε και το πρόσθετο πλεονέκτημα να μιλάει έξι γλώσσες.
Στη συνέχεια επιλέχθηκε από τους «κυνηγούς κεφαλών» μεγάλων πολυεθνικών για να στελεχώσει το τμήμα επενδύσεων ενός αμερικανικού κολοσσού της αγοράς παραγώγων, της Cargill. Παρέμεινε σε αυτήν για μία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία.
Εκεί τον εντόπισε ο κ. Ριτς, τότε ιδιοκτήτης της Glencore που ακόμα ονομαζόταν Marc Rich & Co., και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα, το 1993.
Εαν χρόνο μετά παρουσιάστηκε η μεγάλη ευκαιρία και ο κ. Μυστακίδης εξαγόρασε το 6% από τον βιαίως αποχωρούντα Ριτς.
Εκτοτε, σε συνεργασία με τους συνεταίρους του στην Glencore, ανέλαβε το τμήμα που ασχολείται με το trading ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου, κερδίζοντας τη φήμη του καλύτερου διαχειριστή επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως. Ταυτόχρονα εδραίωσε τη θέση του στον ευρύτερο όμιλο καταλαμβάνοντας θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των κυριότερων θυγατρικών της Glencore, όντας μέχρι σήμερα μέλος στα Δ.Σ. των Xstrata Plc, Katanga Mining Limited, Recylex S.A. και Mopani Copper Mines Plc. Ο ίδιος διατηρεί μεν το προφίλ ενός πολίτη του κόσμου, αλλά δηλώνει Ελληνας.
Καίτοι αποφεύγει να μιλάει στα ΜΜΕ και το να βρει κανείς έστω και μια φωτογραφία είναι σπάνιο (ακόμα και η τελευταία έκδοση του «Forbes» δεν φιλοξενεί φωτογραφία του), ο κ. Μυστακίδης δηλώνει πως, παρότι έχει περάσει όλη του τη ζωή μακριά από την Ελλάδα, στο σπίτι και στην οικογένειά του μιλάνε ακόμα ελληνικά. Μάλιστα δεν αποκλείει στο μέλλον να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, κάτι που προς το παρόν πάντως φαντάζει μακρινό, αφού ο ίδιος μοιράζει τον ελεύθερο χρόνο του ανάμεσα στην κατοικία του στο Μπάαρ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της Glencore, και στο προσωπικό του γραφείο στην Place de la Madeleine στο Παρίσι.
Από τα ελάχιστα στοιχεία που μπορεί να αλιεύσει κανείς για τον Telis Mistakidis στο Διαδίκτυο ξεχωρίζει η συχνή αναφορά του ονόματός του από εξειδικευμένα στα σπορ αυτοκίνητα πολυτελείας sites. Φαίνεται πως αυτό είναι ένα από τα «πάθη» του, κάτι διόλου παράδοξο για έναν δισεκατομμυριούχο.
Μέχρι πέρυσι, όταν και οι μετοχές της εισήχθησαν στις αγορές του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ, η Glencore ήταν περίπου άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Παρ’ όλα αυτά, όσοι δραστηριοποιούνται στη διεθνή χρηματοπιστωτική σκηνή μιλάνε για μια εταιρεία με παρουσία σε 40 χώρες και προσωπικό που στη μητρική ξεπερνά τα 2.800 άτομα και σε επίπεδο θυγατρικών και ομίλου τα 53.000. Η Glencore είναι ένας κολοσσός στον χώρο των παραγώγων, ελέγχοντας σήμερα ένα αναλογικά τεράστιο τμήμα των διεθνών συναλλαγών επί ενεργειακών προϊόντων παράλληλα με ένα τεράστιο δίκτυο εταιρειών που παράγουν τις σχετικές πρώτες ύλες.
Εχει παρουσία στην πρωτογενή αγορά (μέταλλα, ορυχεία, ενέργεια, δημητριακά, ακόμα και στην αγορά ηλεκτρισμού και υδάτων) σε Ασία, Αυστραλία, Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.
Image

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS