Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νοικιάζουν ακίνητα για 5 έως 12 μήνες – Γιατί μειώνεται η βραχυχρόνια μίσθωση; – Οι τιμές και οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση

tags :
Νοικιάζουν ακίνητα για 5 έως 12 μήνες –  Γιατί μειώνεται η βραχυχρόνια μίσθωση; – Οι τιμές και οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση
Αλλαγές έφερε ο κορωνοϊός στη βραχυχρόνια μίσθωση
Σημαντικές αλλαγές και στο μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης έφερε ο κορωνοϊός.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς εκείνο που πλέον παρατηρείται είναι η ενοικίαση επιπλωμένων - ανακαινισμένων διαμερισμάτων έως 60τμ που ήταν εγγεγραμμένα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όμως σήμερα επιστρέφουν στις ''μακροχρόνιες μισθώσεις'' αλλά ουσιαστικά είναι βραχυχρόνιες μισθώσεις μεγαλύτερης διάρκειας διότι να διαθέτουν για 4-5-12 μήνες οι περισσότεροι και όχι 3 χρόνια.
Αυτό πάντως που σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν οι ειδικοί είναι ότι επί των πλείστων,  τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30τμ-60τμ που είναι κατάλληλα για φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια, δεν είναι ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές μιας οικογένειας, που για να καλύψει τη στεγαστική της ανάγκη χρειάζεται τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια.
Παράλληλα το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που επιστρέφουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στις παραδοσιακές - μακροχρόνιες μισθώσεις, διατίθενται επιπλωμένα.
Για έναν εργένη, νέο ζευγάρι ή και φοιτητή, η μίσθωση επιπλωμένου ακινήτου μπορεί να τον εξυπηρετεί, αλλά για μια οικογένεια που έχει ήδη τον οικιακό εξοπλισμό και την επίπλωση, μάλλον το αντίθετο.
Ο λόγος που οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα διαθέτουν επιπλωμένα είναι το γεγονός ότι, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να μισθώσουν αποθήκη για την φύλαξη του εξοπλισμού και της επίπλωσης, άρα ένα επιπλέον μηνιαίο κόστος που θα πρέπει να επιβαρυνθούν.
Ενώ, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που σκέφτονται ότι στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις της πανδημίας, να επιστρέψουν και πάλι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Όσον αφορά τις τιμές, όπως επισημαίνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, «οι ζητούμενες τιμές για επιπλωμένα - πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα, καταγράφονται υψηλές.
Οι ιδιοκτήτες σε πολλές περιπτώσεις, στις αναγραφόμενες αγγελίες, αναφέρουν... ακίνητο κατάλληλο για φοιτητή.
Αντιλαμβανόμαστε ότι οι φοιτητές και κυρίως οι γονείς δεν θεωρούμε ότι θα είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν 10 ευρώ/τμ για ένα ακίνητο ισόγειο ή ημιωρόφου. 
Θεωρούμε ότι οι ιδιοκτήτες αν πραγματικά επιστρέψουν στις μακροχρόνιες - παραδοσιακές μισθώσεις και όχι για λίγους μήνες, θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης αν πραγματικά επιθυμούν να μισθώσουν το ακίνητό τους και να εισπράττουν σίγουρα το μηνιαίο τους μίσθωμα.
Το μηνιαίο μίσθωμα στις παραδοσιακές-  - μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις βραχυχρόνιες παραδοσιακές μισθώσεις ως εισόδημα, ακόμη και αν στο μηνιαίο ζητούμενο ενοίκιο συμπεριλαμβάνονται το internet ή τυχόν κοινόχρηστα. 
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ των δυο ειδών μίσθωσης, η βραχυχρόνια μίσθωση - "απαιτεί" την ενεργή συμμετοχή του ιδιοκτήτη - την προσωπική του εργασία (καθαρισμός του ακινήτου, πετσέτες, σεντόνια, διάφορες εργασίες στο ακίνητο, διαδικασία άφιξης και αναχώρησης του εκάστοτε επισκέπτη), σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μισθώσεις που το μηνιαίο μίσθωμα είναι πραγματικό έσοδο χωρίς προσωπική εργασία και λοιπά έξοδα.  

Οι περιοχές όπου οι τιμές θα υποχωρήσουν 

Περιοχές κυρίως που το προηγούμενο διάστημα, προ βραχυχρόνιων μισθώσεων χαρακτηρίζοντας «υποβαθμισμένες», αλλά και περιοχές που λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα διαθέσιμα προς μακροχρόνια μίσθωση ακίνητα ήταν λιγοστά και πολλοί ιδιοκτήτες αύξησαν ραγδαία τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης, αποτελούν τις περιοχές που θα καταγράψουν τις  πρώτες γενναίες μειώσεις ενοικίων μετά την εποχή κορωνοϊού και ιδιαίτερα μετά τη καλοκαιρινή σεζόν και ανάλογα με εισοδήματα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των ακινήτων τους, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα.
Κυρίως στο κέντρο των Αθηνών όπως, ο Άγιος Νικόλαος, η Άνω Κυψέλη,τα Άνω Πατήσια, το Πεδίον Άρεως, η Πλ.Αμερικής, η Πλ. Αττικής,το Γκύζι, Γούβα,το Γουδί, η Κολοκυνθού, ο Κολωνός, η Κυψέλη, η Ν. Κυψέλη, τα Σεπόλια καθώς και σε πολλά τμήματα της Καλλιθέα και του Ν. Κόσμου που δεν συνορεύουν με το Κουκάκι.
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι οι μειώσεις θα είναι ραγδαίες ειδικά στις παραπάνω περιοχές, ενώ όσα περισσότερα ακίνητα , σε σύντομο χρονικό διάστημα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, τόσο εντονότερη θα είναι η μείωση των ζητούμενων ενοικίων, ιδιαίτερα μετά την αύξηση στα «φέσια» από ενοίκια που παρατηρείται από το καλοκαίρι του 2019 και το τελευταίο διάστημα τα ποσοστά έχουν αυξηθεί ραγδαία.
Σίγουρα μια μαζική επιστροφή ακινήτων στο άμεσο διάστημα  που ήταν μέχρι σήμερα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στις πραγματικά παραδοσιακές –μακροχρόνιες μισθώσεις, δημιουργεί συνολικά μια τάση μεγαλύτερης προσφοράς που θα οδηγήσει σταδιακά στη μείωση των ζητούμενων τιμών μακροχρόνιων μισθώσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Οι top περιοχές βραχυχρόνιας μίσθωσης

Γενικότερα οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα στις top πιάτσες των βραχυχρόνιων μισθώσεων ( Πλάκα, Θησείο, Κουκάκι, Εμπορικό Τρίγωνο) που διαθέτουν 1-2 ακίνητα , κρατούν ακόμη στάση αναμονής και δεν επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις.
Το μεγαλύτερο ποσοστό ακινήτων που επιστρέφουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις από τις άνωθεν περιοχές, είναι ακίνητα που ανήκουν – διαχειρίζονται από εταιρείες που επιθυμούν να επιμερίσουν τη «χασούρα» τους και επιστρέφουν μέρος των διαχειριζόμενων ακινήτων στις συμβατικές - παραδοσιακές μισθώσεις για 4-5 μήνες ή/και 1 έτος, μέχρι να δουν τα νέα δεδομένα – τις εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού ως αντίκτυπο στον τουρισμό και στην οικονομία. 
«Είναι λογικό να καταγράφονται υψηλά ποσοστά επί τοις εκατό % στα διαθέσιμα ακίνητά προς μακροχρόνια μίσθωση στις άνωθεν περιοχές, διότι μέχρι σήμερα ήταν ελάχιστα έως και ανύπαρκτα αυτά που διατίθονταν.
Μερικές φορές λόγω ασυνεπούς χρήσης, δεν είναι πάντοτε σαφές από τα συμφραζόμενα με τι βρίσκετε σε σχέση το ποσοστό επί της εκατό %. Όταν αναφερόμαστε σε μια «10% αύξηση» ή «10% πτώση» σε μια ποσότητα, η συνήθης ερμηνεία είναι ότι αυτό είναι σε σχέση με την αρχική τιμή της εν λόγω ποσότητας. Αν δεν γνωρίζουμε την αρχική ποσότητα – την αρχική τιμή, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τελικά αυτή η αύξηση ή/και μείωση είναι υπολογίσιμη και μπορεί να επηρεάσει ή να καταγράψει μια τάση για έναν κλάδο της οικονομίας.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι π.χ. στο Κουκάκι ή στο Ιστορικό κέντρο διατίθονταν προς μακροχρόνια μίσθωση 10 ακίνητα προ κροωνοϊού εποχή και σήμερα ο αριθμός έχει αυξηθεί στα 13 ακίνητα, τότε καταγράφεται μια αύξηση ποσοστιαία επί τοις εκατό  +30%, εντυπωσιακή η αύξηση, αλλά όχι ο πραγματικός αριθμός που θα μπορέσει να  επηρεάσει τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης ή να καταγράψει μια τάση», αναφέρει ο πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Παραδείγματα - διάρκεια μίσθωσης διαμερισμάτων που επέστρεψαν στις μακροχρόνιες μισθώσεις στις top περιοχές της βραχυχρόνιας μίσθωσης:

1.  Ξενοφώντος - Σύνταγμα : Διαμέρισμα 40 τμ ισόγειο πλήρως ανακαινισμένο, το οποίο τους χειμερινούς μήνες μισθωνόταν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης από 40€ έως 50€/διανυκτέρευση και το καλοκαίρι 100 ευρώ-120 ευρώ/διανυκτέρευση με πληρότητες 90% περίπου, πλέον η ζητούμενη τιμή ενοικίασης (επιπλωμένο) είναι 400 €/ μήνα, ενώ διατίθεται για ενοικίαση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.
2. Λυκαβηττός: Ισόγειο Διαμέρισμα 45 τμ πλήρως ανακαινισμένο, η  ζητούμενη τιμή ενοικίασης (επιπλωμένο) είναι 350 ευρώ/ μήνα, ενώ διατίθεται για ενοικίαση μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
3. Καλλιμάρμαρο – Μετς : Ισόγειο διαμέρισμα 35 τμ πλήρως ανακαινισμένο, η  ζητούμενη τιμή ενοικίασης (επιπλωμένο) είναι 350ευρώ/ μήνα,  (συμπεριλαμβανομένου όλων των λογαριασμών και του ρεύματος ), ενώ διατίθεται για ενοικίαση μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
4. Πετράλωνα: Ισόγειο διαμέρισμα 60 τμ πλήρως ανακαινισμένο με κήπο επί της Τριών Ιεραρχών, η ζητούμενη τιμή ενοικίασης (επιπλωμένο) είναι 400 ευρ/ μήνα (συμπεριλαμβανομένου όλων των λογαριασμών εκτός του ρεύματος ), ενώ διατίθεται για ενοικίαση μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
Image
Image
Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης