Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα στη μετά COVID-19 εποχή μέσω διαδικτυακού road show

Κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα στη μετά COVID-19 εποχή μέσω διαδικτυακού road show
Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα πως αυτά που υπόσχεται τα πραγματοποιεί ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξη, Άδωνις Γεωργιάδης
Χωρίς φυσική παρουσία στη Νέα Υόρκη αλλά μέσω διαδικτύου ξεκίνησε χθες (15/6) το ένατο φόρουμ, το οποίο οργανώνει η ΕΧΑΕ με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.
Σημειώνεται πως θα παρουσιαστούν 28 εταιρείες του ΧΑ.
Μέσω των ομιλητών και κυρίως των υπουργών εστάλη το μήνυμα στους ξένους επενδυτές και αναλυτές πως η Ελλάδα είναι ανοικτή για επενδύσεις, λύνει τα προβλήματα, τα οποία μπλόκαραν επί σειρά ετών μεγάλες επενδύσεις και εκσυγχρονίζεται μειώνοντας τη γραφειοκρατία και βελτιώνοντας τη νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά.
Στο χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, ανέφερε πως αν και το Χρηματιστήριο έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι τα επίπεδα Δεκεμβρίου 2019.
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, ανέφερε πως ο τρόπος που αντέδρασε η Ελλάδα στην πανδημία, έγινε λόγος συζήτησης παγκοσμίως.
Ο τρόπος αυτός δημιουργεί εμπιστοσύνη όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και τις επενδύσεις.
Επίσης ανέφερε πως όσα δεν έγιναν επί σειρά ετών γίνονται τώρα.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στάθηκε στην επιτυχή έκδοση δεκαετούς ομολόγου και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας.
Ανέλυσε το πρόγραμμα της κυβέρνησης το οποίο περιλαμβάνει μείωση φορολογικών συντελεστών αλλά και την προώθηση των μεγάλων έργων όπως το Ελληνικό.
Επίσης ανέφερε πως τον Ιούλιο κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στάθηκε στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, ένα θέμα για το οποίο οι περισσότεροι επενδυτές και αναλυτές ζητούσαν ενημέρωση.
Ο υπουργός σημείωσε πως ξεκινάει πλέον και επίσημα το Ελληνικό καθώς δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και οι τελευταίες αποφάσεις και έτσι μπορεί να ξεκινήσει η κατεδάφιση κτηρίων.
«Ξεπεράσαμε σημαντικές δυσκολίες που δεν περιμέναμε ούτε εμείς πως θα υπήρχαν, αλλά με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπουργών πάρθηκαν όλες οι αποφάσεις και η εταιρεία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις εργασίες», ανέφερε ο κ.Γεωργιάδης.
Μέσα στον Ιούλιο θα γίνουν και επίσημα τα εγκαίνια παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ.Γεωργιάδης είπε πως με αυτόν τον τρόπο θα στείλουμε το μήνυμα ότι αυτό που λέει η κυβέρνηση το κάνει.
Παράλληλα αναφέρθηκε και σε άλλες επενδύσεις που δεν προχωρούσαν και τώρα προχωρούν αλλά και στους διαγωνισμούς για την ΕΛΒΟ και τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.
Μέσα στο έτος θα γίνει και ο διαγωνισμός για την ανέγερση καζίνου και ξενοδοχείου στις Γούρνες Ηρακλείου, μίας επένδυσης που θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, αναφέρθηκε στους νόμους που έχει περάσει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση για εκσυγχρονισμού του κράτους.
Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο λόγος που η Microsoft θέλει να έρθει στην Ελλάδα, είναι λόγω των κινήσεων της κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του κράτους.
Επίσης αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη και στις κινήσεις της κυβέρνησης για αύξηση περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σημειώνοντας μάλιστα πως είναι «τρελό» η Γερμανία με χειρότερο καιρό από την Ελλάδα να έχει μεγαλύτερη διείσδυση.
Η Ελλάδα προσφέρει πολλές ευκαιρίες και μέχρι τώρα η πρεσβεία είχε στραμμένο το ενδιαφέρον της στην υγεία, αλλά τώρα σταδιακά το στρέφει στην ανάκαμψη της οικονομίας σημείωσε ο κ. Pyatt.
«Μέσα στην κρίση, η Ελλάδα κατάφερε να γίνει μία κανονική χώρα στην Ευρωζώνη και να μην υπάρχουν ανησυχίες όπως για τη σταθερότητα των τραπεζών, το χρέος κ.α. που υπήρχαν πριν 4 χρόνια», τόνισε ο κ.Pyatt.
Η Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημείωσε την επίδραση του Covid-19 στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά μετά από μία εξαιρετική χρονιά που είχε το 2019.
Επίσης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση και στο γεγονός ότι επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται.
Σημειώνεται πως το επενδυτικό φόρου θα ολοκληρωθεί στις 18/6 και συμμετέχουν οι εισηγμένες: ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda, Motor Oil, Εθνική, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea, ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργιακή, Τιτάν, Viohalco και Πλαστικά Θράκης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης