Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η νέα παρέμβαση της Fed προκάλεσε ράλι με μέτριες συναλλαγές σε τράπεζες +10% και ΧΑ +4,46% στις 676 μον. ορατές οι 690 μον. - Το 10ετές ομόλογο 1,26%

Η νέα παρέμβαση της Fed προκάλεσε ράλι με μέτριες συναλλαγές σε τράπεζες +10% και ΧΑ +4,46% στις 676 μον. ορατές οι 690 μον. - Το 10ετές ομόλογο 1,26%
Η νέα παρέμβαση της Fed ώθησε σε ράλι στις διεθνείς αγορές - Ο Γενικός Δείκτης στις 676 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
(upd18) Νέα σημαντική άνοδος καταγράφηκε στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις 676 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με επίκεντρο το ράλι στις τράπεζες έως +9,81% η Πειραιώς ...αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips με ΔΕΗ +8,85%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +6,87%, Coca Cola +6,44% .... ακολουθώντας την ισχυρή άνοδο διεθνώς μετά την νέα παρέμβαση της Fed αλλά με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Eιδικότερα, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) επεκτείνει τις παρεμβάσεις της στο εταιρικό χρέος προχωρώντας και σε αγορές μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων, πλέον των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων που ήδη αγοράζε.
Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, η Fed δήλωσε ότι θα αγοράσει, στη δευτερογενή αγορά, μεμονωμένα ομόλογα ύψους έως 750 δισ. δολαρίων που έχουν υπολειπόμενη διάρκεια πέντε ετών ή λιγότερο.
Παράλληλα, θετικά επιδρά η ανακοίνωση από την Cobra Biologics για την υπογραφή συμφωνίας με την AstraZeneca για την παραγωγή του υποψήφιου εμβολίου της για τον Covid-19 το οποίο βρίσκεται σε προχωρημένη φάση δοκιμών, με την προοπτική οι πρώτες παραδόσεις στην Βρετανία να γίνουν τον Σεπτέμβριο.
Ταυτόχρονα στα ελληνικά ομόλογα καταγράφεται νέα βελτίωση με το 10ετές στο 1,26% και το Ιταλικό 1,36% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread -10 μονάδες βάσης.

Εν τω μεταξύ, ξαφνικά αισιόδοξη έχει μετατραπεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley υποστηρίζοντας ότι αναθεωρεί τον στόχο για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 από 3.000 μονάδες σε 3.350 μονάδες σε 12μηνη βάση έως τον Ιούνιο 2021 ενώ προβλέπει ότι η ανάκαμψη στην οικονομία θα είναι τύπου V.
Κατά την Morgan Stanley οι 3.700 μονάδες αποτελούν το ισχυρό ανοδικό σενάριο με ορίζοντα Ιουνίου 2021 ή αύξηση 22% και 2.900 μονάδες στο δυσμενές σενάριο ενώ το βασικό σενάριο θέτει στόχο τις 3.350 μονάδες ή άνοδος +10%.
Στο πλαίσιο της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης τίθονται σε ισχύ οι αλλαγές σταθμίσεων στους δείκτες, καθώς από τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, αλλάζουν σημαντικά οι σταθμίσεις σε Γενικό Δείκτη  και FTSE, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση των συναλλαγών με την προτίμηση να στρέφεται στον τραπεζικό κλάδο καθώς αυξάνεται η βαρύτητα των τραπεζικών μετοχών αλλά και της Motor Oil ενώ μειώνεται σε ΟΤΕ και Coca Cola.
Eπίσης, τη νέα σύνθεση του δείκτη FTSE MED για το επόμενο εξάμηνο ανακοίνωσε ο FTSE Russell ο οποίος τίθεται σε ισχύ από Δευτέρα 22 Ιουνίου ενώ περιέχονται σ΄ αυτόν εξήντα δύο(62) εταιρείες από το Χρηματιστήριο του Τελ – Αβίβ, είκοσι τρεις (23) εταιρείες από το Χρηματιστήριο Αθηνών και πέντε (5) εταιρείες από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). .
Οι 23 ελληνικές εταιρείες είναι οι ακόλουθες: ETE, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Lamda, Τιτάνας, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Viohalco, Sarantis, Aegean και Quest.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 676 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 680-690 μονάδες ενώ στην  πρώτη στήριξη παραμένουν οι κρίσιμες 630 μονάδες. 
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +9,81% και  ακολούθησαν Εθνική +8,06%, Alpha Bank +6,98% και Eurobank +5,85%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν ΔΕΗ +8,85%, Aegean +8,44% και η Coca Cola +6,44% καθώς εγκρίθηκε και η διανομή μερίσματος αξίας 0,62 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2019 με ημερομηνία αποκοπής την 2 Ιουλίου.. 
Επίσης, κέρδη +6,87% κατέγραψε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ καθώς στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και έργα στα οποία θα συμμετάσχει ο όμιλος θα προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατ ευρώ εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
Με βάση εκτιμήσεις το επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 1,80% υπό κάποιες προυποθέσεις.
Στο επίκεντρο των παρουσιάσεων των ελληνικών τραπεζών σε road shows της Wood και του ελληνικού χρηματιστηρίου βρέθηκαν τα NPEs των ελληνικών τραπεζών
Το συμπέρασμα είναι ότι με βάση τα στοιχεία που μαζεύουν οι διεθνείς επενδυτές τα δάνεια που βρίσκονται σε moratorium ανέρχονται για τη χώρα μας σε κάτι παραπάνω από 16 δισ. ευρώ και αφορούν 1 περίπου εκατομμύρια πελάτες των συστημικών τραπεζών.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την κύρια αγωνία των ξένων επενδυτών καθώς επιθυμούν να δουν πόσα από αυτά τα δάνεια θα γυρίσουν σε non performing μετά τη λήξη των moratorium σημείωναν τραπεζικοί παράγοντες.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές πως θα γίνουν οι για το 2020 οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις NPEs των ελληνικών τραπεζών ενώ επίμονα ρωτήθηκαν οι τράπεζες για τον Ηρακλή και την Bad Bank.
Σήμερα 16 Ιουνίου 2020 εξάλλου αναμένεται να ξεκινήσουν τα ένα προς ένα συναντήσεις του 9ου επενδυτικού forum της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη που διενεργείται διαδικτυακά.
Νέα βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 1,26% - τιμή έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020 - και  το ιταλικό 10ετές στο 1,36%  και με το μεταξύ τους spread στις -10 μονάδες βάσης...
Από την άλλη, επιδείνωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 158 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,88% και τιν Τραπεζικό Δείκτη στο +1,51%.
Λίγο μετά τις 14:00 εντάθηκαν αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +9,35%, Εθνική +8,23%.....και  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +7,72%
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγορές στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και με συνδυασμό με τα κέρδη των τραπεζών, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,46%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +4,46% στις 674 μονάδες έχοντας υψηλό στις 676,91 μονάδες και χαμηλό στις 653,70 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60 εκατ. ευρώ, ο όγκος 54 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 43 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 335 χιλ. ευρώ και όγκο 250 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Εθνική.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 676 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις  680-690 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 377 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 380-385 μονάδες και ακολουθούν οι 400 μονάδες  
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 340 -330 μονάδες και ακολουθούν 300 μονάδες .

Τραπεζικά νέα

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης ή Aristotelis Mistakidis ελληνικής καταγωγής είναι κάτοχος με  ποσοστό  5,147% στην Τρ. Πειραιώς και με βάση τον νόμο καθώς απέκτησε πάνω από 5% ήταν υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει την επενδυτική του θέση.
Η παρουσία του Mistakidis έχει καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα, μπορεί να αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Πειραιώς και στον Χρήστο Μεγάλου τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Πειραιώς η θητεία του οποίου θα ανανεωθεί για 3 χρόνια αλλά δεν θα εξελιχθεί σε στρατηγικό επενδυτή.
Βέβαια τώρα που φανέρωσε το ποσοστό του θα βρίσκεται εκ των πραγμάτων στο μικροσκόπιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σε αντίθεση με επενδυτές όπως ο Paulson που κατέχει 6,62% της Πειραιώς και από το 2015 δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση στην τράπεζα ο Mistakidis πιθανότατα είδε την μετοχή της Πειραιώς ως επενδυτική ευκαιρία.
Προφανώς και με την αγορά των 22,5 εκατ μετοχών της Πειραιώς ο Mistakidis συνυπολόγισε, την μελλοντική ανάγκη σε κεφάλαια της τράπεζας αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. και για το οποίο οι 164 εκατ τόκοι θα πληρωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου 2020.
Θα αποτελούσε έκπληξη εάν ο Mistakidis είχε στρατηγικές βλέψεις στην Πειραιώς.
Εάν ωστόσο αυξήσει το ποσοστό του περαιτέρω και ξεπεράσει τον Paulson με 6,62% αφενός ίσως να θέλει να τοποθετήσει μέλος στο διοικητικό συμβούλιο – κάτι που δεν φαίνεται για το ορατό μέλλον – αφετέρου θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και ο ρόλος του Paulson που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο ως παθητικός και αμέτοχος επενδυτής.

H επικαιρότητα

Μετά το πρώτο άνοιγμα του τουρισμού  χθες Δευτέρα 15/6 , τα βλέμματα είναι στραμμένα σε αυτές τις δύο εβδομάδες που θα ακολουθήσουν έως την 1η Ιουλίου, όταν και αναμένεται να ανοίξουν πλήρως τα σύνορα της χώρας και να επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό προς όλη την ελληνική επικράτεια.
Οι δύο αυτές εβδομάδες αναμένεται να λειτουργήσουν κυρίως ως μια μεταβατική περίοδος προκειμένου να διαπιστωθεί αφενός προς τα πού θα κινηθεί η φετινή τουριστική περίοδος και αφετέρου εάν υπάρξουν κάποια εισαγόμενα κρούσματα σε τουριστικούς προορισμούς, το πώς θα τα διαχειριστεί η ελληνική Πολιτεία.
Οι ειδικοί επιστήμονες και λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν πως είναι έτοιμα τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, επισημαίνουν πως κρούσματα αναμφίβολα θα υπάρξουν και διατυπώνουν ανοιχτά την ανησυχία τους για τη διασπορά που μπορεί να αποκτήσει ο ιός από το ενδεχόμενο να καταγραφούν πολλά διάσπαρτα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Αλλά οι δύο αυτές εβδομάδες δεν είναι κρίσιμες μόνο για να διαπιστωθεί η ετοιμότητα του μηχανισμού και να φανεί το πώς διαμορφώνεται η καμπύλη της επιδημίας στην χώρα, αλλά θα είναι και ένας πρώτος «δείκτης» για την πορεία του τουρισμού, μια και αν υγειονομικά η χώρα παραμένει ασφαλής και υπό έλεγχο όσον αφορά τον κορωνοϊό, τόσο περισσότερο θα αποτελεί θέλγητρο για να προσελκύσει επισκέπτες.
Σημειώνεται ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 3.134 με τους νεκρούς στους 185.
Από την άλλη, συναγερμός έχει σημάνει στην Κίνα από τη δυναμική επανεμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή που ένα δεύτερο κύμα είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ ενώ σε έξαρση είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι σε Ινδία και Λατινική Αμερική.
Στην Κίνα καταγράφεται αναζωπύρωση της επιδημίας για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο, με το Πεκίνο να είναι στο επίκεντρο και με τις Αρχές να κλείνουν και πάλι σχολεία, να απαγορεύουν τις μετακινήσεις και να στήνουν σημεία ελέγχου σε διάφορες συνοικίες της πόλης ενώ και στις ΗΠΑ παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων σε τουλάχιστον 22 Πολιτείες, οι εκτιμήσεις είναι εφιαλτικές για την πορεία της πανδημίας και τον αριθμό των θυμάτων, καθώς εκτιμάται πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 201.000 στις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη, η οποία άνοιξε χθες 15/6 τα σύνορα της, προσπαθεί να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και να σώσει τη φετινή τουριστική περίοδο, αν και δεν λείπει η ανησυχία ότι η μετακίνηση των πολιτών μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα έξαρση κρουσμάτων μια και ο ιός μπορεί να είναι σε φθίνουσα πορεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει εξαλειφθεί.
Σε παγκόσμια κλίμακα, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους  437 χιλιάδες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 8 εκατομμύρια, ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 3,9 εκατομμύρια.

Ισχυρή άνοδος στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν σήμερα Τρίτη (16/6) οι αγορές στην Ασία, μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, δεχόμενες ώθηση τόσο από την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την έναρξη της αγοράς μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων όσο και από τις αποφάσεις που έλαβε η Τράπεζα της Ιαπωνίας στη σημερινή συνεδρίαση.
Ειδικότερα,το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Τράπεζα ανακοίνωσε επέκταση του ειδικού προγράμματος δανεισμού για τον Covid-19 που στοχεύει στη στήριξη της οικονομίας, και συγκεκριμένα στα 110 τρισ. γεν από 75 τρισ. γεν προηγούμενως.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +4,88%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,44%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,66% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +5,28%.

Ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στην Wall Street

Ράλι καταγράφεται  σήμερα Τρίτη (16/6) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και στην Wall Street μετά τη νέα παρέμβαση της Fed, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αγορά εταιρικών ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, άνοδο-ρεκόρ κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες των Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (16/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως σημείωσαν «άλμα» της τάξεως του +17,7% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -16,4% τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που έχει καταγράψει ποτέ η Υπηρεσία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +4,2%, ο CAC στο Παρίσι στο +3,9%, ο MIB στο Μιλάνο στο +4,6%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +4,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +3,8%. 
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +3,1%, ο S&P στο +2,7% και ο Nasdaq στο +2,4% ενώ το ETF GREC κινείται στο +2,47% (20,71 δολ.).

Ράλι στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς  με κέρδη  +9,81%

Ράλι καταγράφηκε στις τράπεζες με μέτρια όμως συναλλακτική δραστηριότητα και με την Πειραιώς να ξεχωρίζει ανοδικά με κέρδη +9,81%
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,34 ευρώ, με άνοδο +8,06% με όγκο 6,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6868 ευρώ, με άνοδο +6,98%, με όγκο 17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5505 ευρώ, με άνοδο +9,81% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 677 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,42 ευρώ, με άνοδο +5,85% με όγκο 17,6 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6370 ευρώ, με κέρδη +3,24% και με κεφαλαιοποίηση 284 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2290 ευρώ, με άνοδο +4,09% και όγκο 313 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,12 ευρώ, με άνοδο +2,34% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.

Ισχυρά κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ με άνοδο +8,85%

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν ΔΕΗ, Αegean, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Viohalco...…
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισε μόνον ο Ελλάκτωρας στο -1,28% .
H Coca Cola έκλεισε στα 24,14 ευρώ με άνοδο +6,44% και κεφαλαιοποίηση στα 8,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,69 ευρώ, με άνοδο +1,85% και αποτίμηση 5,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,64 ευρώ, με άνοδο +8,85% και αποτίμηση 844 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,40 ευρώ, με άνοδο +3,90% και κεφαλαιοποίηση 557 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,87 ευρώ με άνοδο +2,78% και αποτίμηση 2,97 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,50 ευρώ, με άνοδο +5,5% και κεφαλαιοποίηση 948 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,24 ευρώ με άνοδο +2,30% και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,85 ευρώ, με άνοδο +4,72% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,08 ευρώ με άνοδο +4,53% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,10 ευρώ με άνοδο +3,87% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,28 ευρώ, με άνοδο +2,97% και κεφαλαιοποίηση 775 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,90 ευρώ, με άνοδο +3,45% και κεφαλαιοποίηση 203 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0635 ευρώ, με  άνοδο +7,45% και κεφαλαιοποίηση 60 εκατ. ευρώ.

Νέα βελτίωση στα ομόλογα λόγω της παρέμβασης της FED – Το ελληνικό 10ετές 1,26% και το Ιταλικό 1,36%

Νέα βελτίωση καταγράφεται σήμερα 16 Ιουνίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα, κυρίως λόγω της νέας παρέμβασης της FED που θα αγοράσει 750 δισεκ. εταιρικά ομόλογα καθώς και του νέου πακέτου στήριξης του Trump 1 τρισεκ δολαρίων για την στήριξη της οικονομίας.
Οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα καθώς θεωρούν ότι είναι πιο ασφαλή άπαξ και αγοράζουν κρατικούς τίτλους στις δευτερογενείς αγορές οι κεντρικές τράπεζες.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,26% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,36%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,37% με το αμερικανικό 10ετές 0,75% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,68 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,26% με απόδοση αγοράς 0,28% και απόδοση πώλησης 0,25%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,31 μονάδες βάσης και απόδοση 0,31%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,46% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,66 μονάδες βάσης και απόδοση 0,75%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,33 μονάδες βάσης και απόδοση 0,97% με απόδοση αγοράς 0,98% και απόδοση πώλησης 0,96%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,72 μονάδες βάσης και απόδοση 1,13% με απόδοση αγοράς 1,15% και απόδοση πώλησης 1,10%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,11 και μέση απόδοση 1,26% με απόδοση αγοράς 1,28% και απόδοση πώλησης 1,25%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,25 μονάδες βάσης και απόδοση 1,29%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,46%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,35 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 168 μονάδες βάσης από 162 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,58% ή 158 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης και στα ιταλικά ομόλογα

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης και ειδικά στην Ιταλία απόρροια της στροφής των επενδυτών στα ομόλογα λόγω των παρεμβάσεων της FED.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 16 Ιουνίου 2020 στο 1,36%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/6/2020 στο -0,42% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,54% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,36% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,95%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης