Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Το 2020, η μεγαλύτερη μείωση ζήτησης πετρελαίου στην ιστορία - Εκτόξευση το 2021

IEA: Το 2020, η μεγαλύτερη μείωση ζήτησης πετρελαίου στην ιστορία - Εκτόξευση το 2021
Η ζήτηση του πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσει κατά 8,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020, πριν να αυξηθεί ατά 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021
Την εκτίμηση ότι η υποχώρηση στη ζήτηση πετρελαίου που θα καταγραφεί το 2020 θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία εκφράζει η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ), βλέποντας ωστόσο σημάδια ότι η αγορά θα αποκτήσει πιο σταθερό βηματισμό τους επόμενους μήνες.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 40% από τις αρχές του έτους, καθώς τα μέτρα του lockdown προκάλεσαν ένα απαράμιλλο σοκ στη ζήτηση πετρελαίου.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η ζήτηση για πετρέλαιο το δεύτερο τρίμηνο, όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη επίπτωση από τα μέτρα του lockdown, ήταν 17,8 εκατ. βαρέλα την ημέρα χαμηλότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.
Το επίπεδο της μείωσης στη ζήτηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Όπως επισημαίνει η ΙΕΑ, η ζήτηση αναμενόταν υποχωρήσει κατά 8,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020, πριν να αυξηθεί κατά 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021.
Αυτό σημαίνει -σύμφωνα με την ΙΕΑ- ότι η αναμενόμενη μείωση στη ζήτηση πετρελαίου φέτος είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, ενώ εκτόξευση της ζήτησης αναμένεται για το 2021, καθώς «η δραστηριότητα αρχίζει να επιστρέφει στην κανονικό σε μεγάλα κομμάτια της οικονομίας».
Εν τω μεταξύ, η πρόβλεψη της ΙΕΑ για ζήτηση πετρελαίου το 2020 είναι 91,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σχεδόν 500.000 βαρέλια περισσότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαΐου, λόγω των ισχυρότερων από το αναμενόμενο παραδόσεων κατά τη διάρκεια του lockdown.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης