Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι κρύβεται πίσω από την ένταση στην κορεατική χερσόνησο - Οι σχέσεις με τον Trump και ο ρόλος της αδερφής του Kim Yong Un

Τι κρύβεται πίσω από την ένταση στην κορεατική χερσόνησο - Οι σχέσεις  με τον Trump και ο ρόλος της αδερφής του Kim Yong Un
Ο Kim Yong Un θέλει να νομιμοποιήσει την αδερφή του στη συνείδηση του λαού της Βόρειας Κορέας
Ένταση επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο, καθώς η Βόρεια Κορέα κατέστρεψε σήμερα 16 Ιουνίου 2020 το Γραφείο Διασύνδεσης με τη Νότια Κορέα στην πόλη Καεσόνγκ κοντά στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.
Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι γιατί η Πιόνγιανγκ προχώρησε σε αυτή την πράξη και τι σηματοδοτεί για τη συνέχεια η κλιμάκωση της έντασης.
Οι αναλυτές επικεντρώνονται στον ρόλο της Kim Yo Jong, αδερφής του Kim Yong Un, η οποία βγαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, εν μέσω των φημών για την υγεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη, αλλά και στις σχέσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump.
Η ανατίναξη του Γραφείου Διασύνδεσης αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα, καθώς αποτελούσε σύμβολο της ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Νότια Κορέα, οι οποίες βέβαια έχουν καταρρεύσει εδώ και 1,5 χρόνο.

Mετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un το 2019, υπήρχε η προσδοκία ότι ο Βορράς θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων.
Αλλά τίποτα δεν προέκυψε επί της ουσίας από αυτές τις πολυδιαφημισμένες συνόδους κορυφής.
Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν έντονες εικασίες σχετικά με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Κορέα, όσον αφορά τον κορωνοϊό, καθώς η  Πιόνγιανγκ ισχυρίζεται ότι δεν έχει κρούσματα.
Οι φήμες περιστρέφονται και γύρω από την υγεία του Kim Jong-un και εάν ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία η αδερφή του, εφόσον χρειαστεί.
Γιατί λοιπόν ο Βορράς έκανε αυτό το βήμα τώρα και τι σημαίνει;
Το BBC ζήτησε τη γνώμη ειδικών αναλυτών που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην κορεατική χερσόνησο.

Η Βόρεια Κορέα προκαλεί νέα κρίση;

Η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να προκαλέσει μία νέα κρίση, σημειώνει ο συγγραφέας Ankit Panda, συγγραφέας του βιβλίου «Kim Jong Un and the Bomb: Survival and Deterrence in North Korea».
Όπως εξηγεί, η ανατίναξη του Γραφείου Διασύνδεσης συνέβη λίγο μετά την 20ή επέτειο της πρώτης διακορεατικής συνόδου κορυφής.
Σίγουρα η καταστροφή του Διακορεατικού Γραφείου Διασύνδεσης είναι μια επιβλητική υπενθύμιση των τρόπων με τους οποίους η διακορεατική συνεργασία έχει πάει στραβά στο παρελθόν.
Η πλευρά της Βόρειας Κορέας είχε στείλει τελεσίγραφο στη Νότια Κορέα, επικαλούμενη τις πρόσφατες δραστηριότητες αντιφρονούντων στη Νότια Κορέα.
Όπως τονίζει ο Panda, ενδέχεται τις επόμενες μέρες να δούμε και άλλες δράσεις από τους Βορειοκορεάτες, τα οποία θα μπορούσαν να κυμαίνονται από προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις, έως βήματα για την ανατροπή των επιτευγμάτων της Συνολικής Στρατιωτικής Συμφωνίας του Σεπτεμβρίου 2018, μεταξύ των δύο χωρών.
Όσον αφορά τον στρατηγικό σκοπό πίσω από αυτές τις προκλήσεις, πολλά στοιχεία παραμένουν ασαφή.
Η Πιονγιάνγκ μπορεί να επιδιώκει να δημιουργήσει μια κρίση για να ενθαρρύνει τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae-in, να προωθήσει τα έργα της Κορεατικής οικονομικής συνεργασίας.
Δεν αποκλείεται όμως να συνδέονται με μια εσωτερική προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να νομιμοποιήσει στο εσωτερικό την αδερφή του Kim Jong-un, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο από τότε που ξέσπασε η φημολογία σχετικά με την υγεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Σε τελική ανάλυση, ήταν αυτή που ανακοίνωσε την επικείμενη καταστροφή του Διακορεατικού Γραφείου, εξαπολύοντας απειλές κατά της Σεούλ.
Μία άλλη παράμετρο θέτει ο Van Jackson, Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας του βιβλίου «On the Brink: Trump, Kim, and the Threat of Nuclear War», o οποίος σημειώνει ότι είναι πιθανό ο Kim Yong Un να αισθάνεται προδομένος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, μετά τις αποτυχημένες συνόδους τους.
Ο Kim συμμετείχε σε αυτές τις συναντήσεις με την προσδοκία να εξασφαλίσει την άρση των τιμωρητικών οικονομικών κυρώσεων, ωστόσο δεν πήρε τίποτα.
Δεύτερον, η οικονομία της Βόρειας Κορέας βρίσκεται υπό πίεση, καθώς έχει περιοριστεί το εμπόριο με την Κίνα, λόγω της Covid-19 και της κλιμακούμενης πίεσης των ΗΠΑ, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για χαλάρωση των κυρώσεων.
Τρίτον, η αδερφή του Kim Jong-un πρέπει να δείξει δύναμη και ικανότητα τόσο στις ελίτ όσο και στη στρατιωτική ηλικιωμένη γενιά της Βόρειας Κορέας.
Δεν είναι σαφές εάν η προσπάθεια εντάσσεται στην προτετοιμασία για τη διαδοχή του Kim Jong-un, λόγω της κακής του υγείας.
Η Βόρεια Κορέα στοχεύει στρατηγικά τη Νότια Κορέα, καθώς δεν επιθυμεί να επιτεθεί απευθείας στις ΗΠΑ και επιλέγει έναν πιο ευάλωτο στόχο, για να πετύχει τους σκοπούς της.

Το χρονικό

Η Βόρεια Κορέα κατέστρεψε με έκρηξη σήμερα το Γραφείο Διασύνδεσης με τη Νότια Κορέα στην πόλη Καεσόνγκ κοντά στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενοποίησης στη Σεούλ.
Εκπρόσωπος του υπουργείου, δήλωσε ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε το γραφείο, σημειώθηκε το απόγευμα (τοπική ώρα), χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ακούστηκε μία έκρηξη και εμφανίστηκε καπνός πάνω από την Καεσόνγκ, όπως μετέδωσε το Reuters.
Η Βόρεια Κορέα έχει εξαπολύσει αρκετές απειλές εναντίον της Νότιας τις τελευταίες ημέρες, ενώ είχε προειδοποιήσει ότι θα καταστρέψει το γραφείο που δημιουργήθηκε το 2018.
Σε αυτό εργάζονταν δεκάδες αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, όμως παρέμενε κλειστό από τον Ιανουάριο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε με αφορμή Βορειοκορεάτες αποστάτες στη Νότια Κορέα οι οποίοι στέλνουν στη χώρα τους προπαγανδιστικό υλικό κατά του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ και τρόφιμα.
Η Βόρεια Κορέα είχε καταστήσει σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι εξοργίστηκε από τους αποστάτες και έκοψε όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τη Σεούλ, ενώ είχε απειλήσει να κλείσει και το γραφείο σύνδεσης των δύο χωρών.
Η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Yong Un, η Kim Yo Jong, είχε απειλήσει ότι η Βόρεια Κορέα θα εκδικηθεί και "σίγουρα θα διακόψει τους δεσμούς της" με τη Νότια, αφού η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τη Σεούλ ότι δεν κατάβαλε καμία προσπάθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την εκστρατεία "προπαγάνδας" από το έδαφός της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης