Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική επιστημονική ανακάλυψη: Στεροειδές βάζει στοπ στους θανάτους από κορωνοϊό

Σημαντική επιστημονική ανακάλυψη: Στεροειδές βάζει στοπ στους θανάτους από κορωνοϊό
«Η δεξαμεθαζόνη είναι το πρώτο φάρμακο που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την επιβίωση στο COVID-19» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ιατρικής Peter Horby
Σε μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη προέβη ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία βρήκε πως ένα φθηνό σε κόστος και ευρέως διαθέσιμο στεροειδές μπορεί να μειώσει θεαματικά τους θανάτους από κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα, η δεξαμεθαζόνη, ένα φάρμακο που ήδη χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες για διάφορες ασθένειες, φαίνεται ότι περιορίζει ή σταματά μέρος της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει στο ανοσοποιητικό σύστημα ο κορωνοϊός ενώ ο οργανισμός αγωνίζεται να τον αντιμετωπίσει.
Κατά τις δοκιμές των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το φάρμακο χορηγήθηκε σε 2.000 ασθενείς, η εξέλιξη της υγείας των οποίων συνεκρίθη με αυτή 4.000 ασθενών στους οποίους δεν χορηγήθηκε δεξαμεθαζόνη.
Διαπιστώθηκε ότι στους ασθενείς που ήταν στον αναπνευστήρα ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε από 40% σε 28%, ενώ στους ασθενείς που χορηγούνταν οξυγόνο μείωσε τον κίνδυνο θανάτου από 25% σε 20%.
Τα αποτελέσματα της έρευνας χαρακτηρίζονται «καθοριστικής σημασίας εξέλιξη» από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τις κλινικές δοκιμές με την ονομασία RECOVERY, οι οποίοι δηλώνουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να περιληφθεί στο πρωτόκολλο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19.
«Η δεξαμεθαζόνη είναι το πρώτο φάρμακο που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την επιβίωση στο COVID-19» δήλωσε στο BBC ο Peter Horby, καθηγητής αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ήταν ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της δίκης.
«Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ευπρόσδεκτο αποτέλεσμα, μια σημαντική ανακάλυψη» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης