Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιδότηση θα λάβουν οι πληγέντες από τον κορωνοϊό για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Επιδότηση θα λάβουν οι πληγέντες από τον κορωνοϊό για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Μέχρι 500 εκατ. ευρώ μπορεί να ρίξει η κυβέρνηση για τη διάσωσή
Πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν πληγεί από τον COVID 19 δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών και υλοποιεί η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης  Ιδιωτικού Χρέους μέσα από την  πλατφόρμα ρυθμίσεων. 
Οι δανειολήπτες – κορονοϊόπληκτοι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν οικονομική στήριξη από το κράτος για την αποπληρωμή  του στεγαστικού τους δανείου  που συνδέεται με την πρώτη κατοικία.
Σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αποστείλουν στους Θεσμούς τις νομικές αλλαγές που θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος και αφορούν τα νέας κριτήρια που συνδέονται με τον  COVID 19.
Δηλαδή οι εργαζόμενοι που επλήγησαν από το  lockdown όπως και η επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και για όσους έλαβαν τα επιδόματα στήριξης.
Ανάμεσα στις νομικές αλλαγές θα είναι και το κριτήριο της επιλεξιμότητας.
Μέχρι σήμερα η αίτηση δεν προχωρούσε όταν ο δανειολήπτης ήταν εκτός κριτηρίων ενώ με τις νέες αλλαγές θα επιτρέπεται από την πλατφόρμα η συμπλήρωση της αίτησης και στη συνέχεια θα γίνεται η επιλογή ένταξης στο καθεστώς προστασίας.
 Όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες λάβουν θετική απάντηση από τους Θεσμούς  που να σημειωθεί  θεωρείται δεδομένη η διαδικασία θα εισέλθει στο ουσιαστικό στάδιο που είναι η επιλογή κριτηρίων.
 Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθούν τα κριτήρια συμμετοχής έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο διάσωσης της πρώτης κατοικίας  για τους κορονοϊόπληκτους  
Ειδικότερα στο πρόγραμμα θα  ενταχθούν  όσοι έχουν δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία.
Δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης είναι τόσο οι ενήμεροι δανειολήπτες, δηλαδή αυτοί που είναι συνεπείς στις καταβολή των δόσεών τους, όσο και οι λεγόμενοι «κόκκινοι», οι οποίοι έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Σε γενικές γραμμές, επιλέξιμα είναι τα φυσικά πρόσωπα, που έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε ο σύζυγος ή εξαρτώμενο μέλος αποδεδειγμένα πληγεί από τα ληφθέντα μέτρα στο πλαίσιο του Covid 19.
Στον αντίποδα, δεν θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, οι συνταξιούχοι, εκείνοι που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη (ν.3869/2010), έχοντας πάρει στα χέρια τους την οριστική απόφαση, αλλά κι αυτοί που υπάχθηκαν στο διάδοχο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (ν.4605/2019).
Το ύψος της επιδότησης θα διαμορφωθεί, αφού πρώτα «κλειδώσει» η περίμετρος των δικαιούχων.
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα υπερβαίνει το 90% της δόσης, καθώς οι θεσμοί είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Από εκεί και πέρα, λαμβάνοντας υπόψη το είδος του δανείου (ενήμερο ή μη) και σειρά κριτηρίων (εισοδηματικά, περιουσιακά κ.λπ.) θα προκύψει και το ακριβές ποσοστό ενίσχυσης ανά δικαιούχο.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένας δανειολήπτης, με δόση δανείου ύψους 300 ευρώ, υπαγόμενος στο πρόγραμμα και λαμβάνοντας επιδότηση 50%, θα πληρώνει τη μισή δόση από την ...τσέπη του (150 ευρώ) και ισόποσο ποσό θα καλύπτεται από το κράτος.
Οι συνεπείς δανειολήπτες θα «πιάνουν» τα υψηλότερα ποσοστά επιδότησης.
Σε χαμηλότερα επίπεδα θα κινείται η ενίσχυση για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης.
Κατά τα λεγόμενα των θεσμών, η κρατική επιδότηση δεν θα μπορεί να υπερβεί τους 9 μήνες.
Αν τελικά το μέτρο καλύψει αυτό το χρονικό διάστημα ή συντομότερο, πάλι θα εξαρτηθεί από την περίμετρο των δικαιούχων και τα διαθέσιμα κονδύλια.
Σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο έχει στη διάθεσή του για το πρόγραμμα,  τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης