Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ισχυρότερη διοικητικά, μετοχικά και καθαρή από NPEs τράπεζα θα είναι η πρώτη που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου το 2021

Η ισχυρότερη διοικητικά, μετοχικά και καθαρή από NPEs τράπεζα θα είναι η πρώτη που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου το 2021
Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι τράπεζες είναι επενδύσιμες στην Ελλάδα είναι να καλυφθεί η πρώτη αύξηση κεφαλαίου
Οι τράπεζες κεφαλαιακά είναι ισχυρές και δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια υποστηρίζουν ορισμένοι τραπεζίτες, αλλά όχι όλοι.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν 28,8 δισεκ. κεφάλαια και κεφαλαιακό μαξιλάρι 6 δισεκ. ή 8,5 δισεκ. με το νέο ελαστικό πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας.
Τα κεφάλαια μιας τράπεζας καθορίζουν την δυναμική ανάπτυξης του ενεργητικού, καθορίζουν την πιστωτική επέκταση και συμβάλλουν στην εξυγίανση εάν υπάρχουν κατάλοιπα από το παρελθόν.
Στην Ελλάδα τα NPEs ανέρχονται σε 71 δισεκ. από 68,8 δισεκ. που ήταν στο τέλος του 2019 και για αυτά τα νέα 2,2 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα που δημιουργήθηκαν οι τράπεζες διενήργησαν 920 εκατ νέες προβλέψεις ή το 42% των νέων NPEs.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα χρειαστούν κεφάλαια για ανάπτυξη, για αύξηση του ενεργητικού, για πιστωτική επέκταση και βεβαίως για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί έως τώρα καμία ελληνική τράπεζα δεν τόλμησε να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου ειδικά μάλιστα το 2019 όπου το χρηματιστήριο ανέκαμψε και οι τραπεζικές μετοχές είχαν καταγράψει σημαντική άνοδο.
Ο βασικός λόγος δεν ήταν ότι διέθεταν κεφάλαια.
Ο βασικός λόγος ήταν ότι οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών δεν ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν άλλα κεφάλαια μετά το 2015 καθώς θεωρούσαν ότι ήδη έχουν συμμετάσχει σε 2 ανακεφαλαιοποιήσεις, έχουν υποστεί λογιστικές ζημίες και άλλα κεφάλαια δεν ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν.
Οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών σε συνδυασμό με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 26% της Πειραιώς, το 11% της Alpha bank και το 1,37% της Eurobank… είτε δεν διέθεταν είτε δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου.
Το 2021 όμως θα είναι μια διαφορετική χρονιά.
Το 2021 οι ισχυρές μετοχικά τράπεζες, οι εξυγιασμένες και βεβαίως οι τράπεζες με ισχυρές διοικήσεις θα πάρουν πρωτοβουλίες για να κάνουν το τεράστιο βήμα που θα κλείσει ένα 10ετές κεφάλαιο προβλημάτων.
Οι 3 προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες στην Ελλάδα ήταν ανακεφαλαιοποιήσεις δηλαδή οι τράπεζες δεν περνούσαν τα stress tests, είχαν κεφαλαιακό έλλειμμα οπότε υποχρεωτικά χρειάζονταν αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι υποχρεωτικές αυξήσεις κεφαλαίου χαρακτηρίζονται ανακεφαλαιοποίηση.
Το 2021 όμως οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες πραγματικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Ενώ στο παρελθόν αγωνίζονταν να βρουν κεφάλαια για να καλύψουν το κεφαλαιακό έλλειμμα, στο μέλλον θα αναζητήσουν κεφάλαια για να στηρίξουν την αύξηση των ισολογισμών τους και την εξυγίανση τους.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου θα προσθέσουν κεφάλαια στους ισολογισμούς, θα έχουν εξυγιαντικό και αναπτυξιακό πρόσημο.
Το 2021 η πρώτη αύξηση κεφαλαίου ελληνικής τράπεζας θα είναι εξέλιξη ορόσημο.
Θα έχει κλείσει ένας 10ετής κύκλος εσωστρέφειας και τραπεζικής κρίσης και θα ανοίγει ένας νέος κύκλος όπου οι τράπεζες θα καταστούν ξανά επενδύσιμες.
Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι τράπεζες είναι επενδύσιμες στην Ελλάδα είναι να καλυφθεί η πρώτη αύξηση κεφαλαίου.
Προφανώς και η τιμή της αύξησης θα εμπεριέχει discount 35% με 40% από τις τότε τρέχουσες τιμές όχι 70% ή 80% όπως στο 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης