Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θύμα της πανδημίας η αγορά αυτοκινήτου στην ΕΕ - «Βουτιά» 57% στις πωλήσεις τον Μάιο 2020

Θύμα της πανδημίας η αγορά αυτοκινήτου στην ΕΕ - «Βουτιά» 57% στις πωλήσεις τον Μάιο 2020
Κάθε ένα από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ σημείωσε διψήφια ποσοστά πτώσης στις πωλήσεις
«Βουτιά» 57% σημείωσαν τον Μάιο οι πωλήσεις νέων οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ετήσια βάση,  στα 623.812 οχήματα.
Κάθε ένα από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ σημείωσε διψήφια ποσοστά πτώσης στις πωλήσεις, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η «βουτιά» ανήλθε στο 89%.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ωστόσο σε σχέση με πέρυσι η κατάσταση παραμένει δραματική.
Οι καταχωρήσεις νέων οχημάτων είχε μειωθεί κατά 55,1% τον Μάρτιο στην ΕΕ και στη συνέχεια τον Απρίλιο κατά 76,3%.
Η παραγωγή εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα, έναντι της προ κρίσης περιόδου.
Το πλεόνασμα νέων οχημάτων που έχει δημιουργήσει η κατάρρευση της ζήτησης, προκαλεί πονοκέφαλο στις αυτοκινητοβιομηχανίες και απειλεί τις θέσεις εργασίας και την κερδοφορία.
Οι πωλήσεις του ομίλου Renault (στον οποίο ανήκουν η Dacia, η Lada και η Alpine) σημείωσαν πτώση 52.5% και αυτές του PSA (Peugeot, Citroen, Opel/Vauxhaul, DS) κατά 56,4%, ανακοίνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών αυτοκινήτων (ACEA).
Στην Ισπανία σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση (-72,7%), ενώ η Γαλλία (-50,3%), η Ιταλία (-49,6%) και η Γερμανία (-49,5%) επωφελήθηκαν από την έναρξη της χαλάρωσης του lockdown.
Τους πέντε πρώτους μήνες του έτους η πτώση στην αγορά αυτοκινήτων έφτασε το 41,5%.
Αν και τον Ιούνιο αναμένεται ανάκαμψη, οι απώλειες που σημειώθηκαν από τον Μάρτιο ως τον Μάιο δεν εκτιμάται ότι θα αναπληρωθούν μέσα στο 2020.
Η εταιρεία Alix Partners εκτιμά ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη στο σύνολο του έτους θα παρουσιάσουν πτώση 32%.
Η αυτοκινητοβιομηχανία Jaguar Land Rover ανακοίνωσε χθες Τρίτη την κατάργηση 1.100 προσωρινών θέσεων εργασίας στη Βρετανία και απώλειες στα κέρδη της προ φόρων ύψους 500 εκατομμυρίων λιρών το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Renault αναμένεται να καταργήσει 15.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης