Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επιταχύνει την εξυγίανση η Alpha bank, 5+1 υποψήφιοι για το Galaxy με 10 δισ. NPLs, τίμημα 410-420 εκατ - Φαβορί η Pimco, ερωτηματικό η Cerved

Επιταχύνει την εξυγίανση η Alpha bank, 5+1 υποψήφιοι για το Galaxy με 10 δισ. NPLs, τίμημα 410-420 εκατ - Φαβορί η Pimco, ερωτηματικό η Cerved
Η Alpha Bank βρίσκεται σε συνομιλίες με Cerberus, PIMCO, Bain, Apollo και Centerbridge... ενώ ερωτηματικό αποτελεί η Ιταλική Cerved
(upd5) Επιταχύνει τα σχέδια εξυγίανσης του ισολογισμού της η Alpha bank με στόχο να μειώσει τα προβληματικά ανοίγματα που ανέρχονται σε 21,4 δισεκ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό όπως έχει ήδη αναφερθεί η Alpha bank 5 ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για το πρόγραμμα τιτλοποίησης Galaxy με NPLs ύψους 10 δισ., με προοπτική να ολοκληρωθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου έως το τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Ειδικότερα, η Alpha Bank βρίσκεται σε συνομιλίες με τουλάχιστον πέντε εταιρίες επενδύσεων και hedge funds, την Cerberus, την PIMCO, την Bain Capital Credit, την Apollo και την Centerbridge... 

Φαβορί για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου είναι η Pimco, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η Ιταλική Cervel Credit Management που διαχειρίζεται 45 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ιταλία, όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews, αναμενόταν να εκδηλώσει ενδιαφέρον... ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικώς θα είναι μέσα στους υποψηφίους. 
Το χαρτοφυλάκιο, γνωστό ως Galaxy, αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων λιανικής αξίας 7,6 δισ. ευρώ και δάνεια σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το εκτιμώμενο τίμημα υπολογίζεται σε 410 με 420 εκατ ευρώ.
Η Alpha ξεκίνησε τη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την πώληση της πλατφόρμας εξυπηρέτησης δανείων Cepal, στις αρχές του 2020, αλλά διέκοψε τις διαπραγματεύσεις λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Ωστόσο, κάλεσε τους υποψηφίους να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές έως τις 29 Ιουνίου.
Η Alpha bank επιταχύνει την διαδικασία εξυγίανσης ακολουθώντας το μοντέλο Eurobank με απόσχιση δραστηριοτήτων και τιτλοποίηση μαζί με παράλληλη πώληση της υφιστάμενης εταιρίας διαχείρισης NPEs.
Η Alpha bank θα τιτλοποιήσει 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια εκδίδοντας κύριο ομόλογο 3,2 δισεκ. για το οποίο θα πάρει κρατική εγγύηση.
Η Alpha bank εκτιμάται ότι για την τιτλοποίηση θα υποστεί κεφαλαιακή ζημία περίπου 2,5 με 2,6 δισεκ. ευρώ παραπλήσια δηλαδή με την κεφαλαιακή ζημία των 2,5 δισεκ. που είχε η τράπεζα αναφέρει όταν σχεδίαζε το Galaxy να είναι 12 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Όπως αναλυτικά έχει αναφέρει το bankingnews όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα κάνουν χρήση του σχεδίου Ηρακλής δηλαδή τιτλοποίηση και παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό δημόσιο στα κύρια ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Τιτλοποίηση σχεδιάζει και η Εθνική 6-7 δισεκ. την οποία πιθανότατα θα πουλήσει στην DoValue Ελλάδος, ενώ δύο τιτλοποιήσεις σχεδιάζει και η Πειραιώς 7 δισεκ. εντός του 2020.
Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα Ηρακλής.

Τι ανέφερε το Bankingnews.gr στις 13 Ιουνίου 2020

Αναμένεται μάχη μεταξύ Pimco και της ιταλικής Cerved Credit Management για το Galaxy 10 δισ NPEs της Alpha – To τίμημα 400-420 εκατ

Πληθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα Galaxy της Alpha bank ύψους 10 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων καθώς με βάση ασφαλείς πληροφορίες πέραν από την Pimco μεγάλο ενδιαφέρον θα δείξει και δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική εταιρία διαχείρισης NPEs η Cerved Credit Management.
Στην Ιταλία οι 4 μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων είναι
-η DoValue με 85 δισεκ. ευρώ NPLs
-η Cervel Credit Management με 45 δισεκ. ευρώ NPLs
-η Intrum με 44 δισεκ. NPLs
-η IFIS με 23 δισεκ. NPLs.
Με βάση τον σχεδιασμό της διοίκησης Ψάλτη στην Alpha bank οι μη δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν έως τέλη Ιουνίου για το πρόγραμμα Galaxy και τον Σεπτέμβριο 2020 οι δεσμευτικές προσφορές.
Αν και το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ αισιόδοξο ωστόσο φαίνεται ότι θα υπάρξουν 4 ενδιαφερόμενοι για το Galaxy της Alpha bank ύψους 10 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Η Pimco μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Eurobank θα στραφεί στα Alpha bank για να διεκδικήσει τα 10 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Η Pimco με βάση πληροφορίες, ενδιαφέρεται σοβαρά και θα κινηθεί με γνώμονα την διεκδίκηση του deal.
Ωστόσο πρόσφατα η ιταλική Cervel Credit Management που διαχειρίζεται 45 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην Ιταλία ενημέρωσε την διοίκηση της Alpha bank ότι ενδιαφέρεται για το Galaxy και θα εκδηλώσει ενδιαφέρον υποβάλλοντας δεσμευτική προσφορά.
Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι οι Ιταλοί θέλουν να κλείσουν την ψαλίδα με την DoValue και θα επιχειρήσουν να πλειοδοτήσουν στο πρόγραμμα Galaxy της Alpha bank.
Το τίμημα που αφορά την τιτλοποίηση 10 δισεκ. προβληματικών δανείων με την έκδοση senior bond περίπου 3,2 δισεκ. ευρώ αλλά και την εταιρία διαχείρισης όλου του χαρτοφυλακίου NPEs της Alpha bank στα 21 με 22 δισεκ. εκτιμάται στα 400-420 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank ουσιαστικά ποντάρει ότι έχει λαμβάνει 400 με 420 εκατ από την τιτλοποίηση Galaxy και από την ανάθεση διαχείρισης όλων των προβληματικών δανείων του ομίλου.
Η μάχη λοιπόν θα είναι σκληρή μεταξύ της Pimco και της Cerval Credit Management για το πρόγραμμα Galaxy 10 δισεκ. NPEs της Alpha bank.
Κατά πληροφορίες, η Pimco θα μπορούσε να παίξει το χαρτί και της αγοράς μετοχών της Alpha bank π.χ. να φθάσει να ελέγχει το 5%, τακτική που ακολούθησε και στην Eurobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης