Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2019 της Ελινόιλ – Πως κινείται στο α’ τετράμηνο του 2020

tags :
Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2019 της Ελινόιλ – Πως κινείται στο α’ τετράμηνο του 2020
Στα αρνητικά οι λειτουργικές ταμειακές ροές που ήταν αρνητικές κατά 10,6 εκατ. ευρώ και μαζί με τις επενδυτικές εκροές ύψους 3,2 εκατ. ευρώ έφεραν αύξηση δανεισμού
Καλά κέρδη εμφάνισε για τη χρήση 2019 η Ελινόιλ.
Πιο αναλυτικά οι πελωήσεις ανήλθαν στα 1,95 δισ. ευρώ από 2,2 δισ. ευρώ, αλλά τα EBITDA και λόγω της επίδρασης του λογιστικού προτύπου 16 ανήλθαν στα 18,3 εκατ. ευρώ από 13,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 3,3 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ.
Στην αποτίμηση των 36,8 εκατ. ευρώ η μετοχή παίζει με χαμηλό p/e 11,1 φορές.
Η καθαρή θέση είναι στα 53 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως ο δείκτης p/bv είναι κάτω από 1 φορά.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 163,5 εκατ. ευρώ με τον καθαρό δανεισμό να είναι στα 81,5 εκατ. ευρώ.
Στα αρνητικά οι λειτουργικές ταμειακές ροές που ήταν αρνητικές κατά 10,6 εκατ. ευρώ και μαζί με τις επενδυτικές εκροές ύψους 3,2 εκατ. ευρώ έφεραν αύξηση δανεισμού και μείωση των ταμειακών διαθεσίμων στα 8,8 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με το πρώτο τετράμηνο η εταιρεία σημειώνει πως οι αρνητικές επιπτώσεις του COVID-19 στις πωλήσεις της ΕΛΙΝΟΙΛ ήταν μεγάλες στο α΄ τετράμηνο σε ότι αφορά τα καύσιμα κίνησης, όπου υποχώρησαν κατά 23% οι βενζίνες και κατά 3% το πετρέλαιο κίνησης, ακολουθώντας την πτωτική πορεία της αγοράς.
Οι σημαντικές αυτές μειώσεις, εξισορροπήθηκαν από τη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων που παρουσίασε το πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 29%, λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης της τιμής πώλησης του.
Είναι εξαιρετικά αβέβαιη η εκτίμηση της πορείας της αγοράς το επόμενο διάστημα, όπου θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από την πορεία του ιού και από τις αλλαγές στην συμπεριφορά του καταναλωτή.
Ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγορά καυσίμων, θα είναι η έκταση της μείωσης της τουριστικής κίνησης, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά τα έσοδα του κλάδου.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες δραστηριότητες της εσωτερικής αγοράς, ανάλογες ήταν οι αρνητικές επιπτώσεις του COVID-19.
Πιο συγκεκριμένα, τον μήνα Απρίλιο οι πωλήσεις των στερεών καυσίμων και των λιπαντικών εσωτερικής αγοράς υποχώρησαν κατά -50% με αποτέλεσμα οι πωλήσεις στο α’ τετράμηνο του έτους να κυμανθούν για μεν τα λιπαντικά σε -28%, ενώ για τα Στερεά Καύσιμα σε +16%.
Κύριες αιτίες της σημαντικής μείωσης τον Απρίλιο, η πολύ περιορισμένη κίνηση οχημάτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων και η μη λειτουργία ενός σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων και βιομηχανιών.
Όσον αφορά τα λιπαντικά marine, οι μειωμένες πωλήσεις κατά -15% τον μήνα Απρίλιο λόγω των μειωμένων ναύλων παγκοσμίως, δεν επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις του α’ τετραμήνου του έτους που σημείωσαν μεταβολή της τάξης του +15%.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης