Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο 2020, στο 0,1% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

Ευρωζώνη: Σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο 2020, στο 0,1% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις
Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη υποχώρησε κατά -0,1%
Περαιτέρω επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (17/6) η Eurostat, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί στα τέλη του περασμένου μήνα.
Ειδικότερα, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή της ενιαίας νομισματικής ένωσης διαμορφώθηκε στο 0,1% έναντι 0,3% τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που αποτελεί νέο χαμηλό τεσσάρων ετών, εν μέσω της σημαντικής πτώσης που σημειώθηκε στις τιμές του ενεργειακού κλάδου.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,1% έναντι ανόδου 0,3% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των προκαταρκτικών εκτιμήσεων επίσης στο -0,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές στον τομέα της ενέργειας υποχώρησαν κατά -1,2% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών κατέγραψαν οριακή άνοδο της τάξεως του +0,06%.
Παράλληλα, οι τιμές τροφίμων, ποτών και καπνού κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +0,64% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τις τιμές στον κλάδο υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο +0,59%.
Όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος παρακολουθείται προσεκτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυτός διαμορφώθηκε στο 0,9% σε ετήσια βάση, έναντι 2,9% τον προηγούμενο μήνα.
Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος, έναντι οριακή πτώσης -0,1% τον Απρίλιο του 2020.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,6% τον Μάιο του 2020, έναντι -0,7% τον προηγούμενο μήνα, και έναντι 1,6% το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση σημειώθηκε στην Εσθνονία (-1,8%) και το Λουξεμβούργο (-1,6%), ενώ στον αντίποδα η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος καταγράφηκε στην Πολωνία (3,4%) και την Τσεχία (3,1%).
Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε δώδεκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε πέντε.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης