Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το μεγάλο στοίχημα της Τουρκίας στη Λιβύη, στο επίκεντρο του παγκόσμιου παιγνίου ισχύος

tags :
Το μεγάλο στοίχημα της Τουρκίας στη Λιβύη, στο επίκεντρο του παγκόσμιου παιγνίου ισχύος
Εάν οι τουρκικές δυνάμεις καταλάβουν το Σερτ και τη Βεγγάζη, αυτό θα άλλαζε φαινομενικά τους κανόνες του παιχνιδιού στη Λιβύη
Η σειρά των εξουθενωτικών στρατιωτικών οπισθοδρομήσεων που υπέστη ο αποστάτης στρατηγός της Λιβύης, Khalifa Haftar, τους τελευταίους μήνες, προκάλεσε έντονες συγκρούσεις στη χώρα.
Αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.
Το όνειρο του Haftar να καταλάβει την Τρίπολη από τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj  έχει χαθεί.
Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης του Haftar (LNA) έχει υποχωρήσει από πολλές πόλεις βορειοδυτικά της Τρίπολης, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, καθώς και από την αεροπορική βάση al-Watiya, ένα στρατηγικό πλεονέκτημα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.
Η επιστροφή του Haftar μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν οι Γαλλία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Σαουδική Αραβία και Ρωσία εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτόν.
Αλλά ο ίδιος έχει υπερβεί τις εντολές τους και η παρούσα αποτυχία έχει οδηγήσει στην απώλεια της αξιοπιστίας του.
Η Αίγυπτος αντέδρασε γρήγορα παίρνοντας τον Haftar και τον Aguila Saleh Issa, τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ - τον τρίτο πρωταγωνιστή στη σύγκρουση της Λιβύης - στο Κάιρο για μια ενημέρωση, μετά την οποία, στις 6 Ιουνίου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel- Fattah al-Sisi ανακοίνωσε έναν μεγαλοπρεπή χάρτη πορείας που ονομάζεται Διακήρυξη του Καΐρου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη.
Η Διακήρυξη του Καΐρου προβλέπει την κατάπαυση του πυρός από τις 8 Ιουνίου (που δεν συνέβη) ακολουθούμενη από «διάλυση των πολιτοφυλακών, παράδοση των όπλων τους, απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων, εκλογή ενός κυβερνώντος προεδρικού συμβουλίου που εκπροσωπεί όλους τους Λιβύους και σύνταξη συνταγματικής δήλωσης για τη ρύθμιση των εκλογών σε μεταγενέστερα στάδια».
Η Διακήρυξη του Sisi στο Κάιρο επικροτήθηκε από τα κράτη του Κόλπου και τη Ρωσία, ενώ το GNA που υποστηρίζεται από την Τουρκία παραμένει αδιάφορο και ελπίζει να αποκομίσει περισσότερα εδαφικά οφέλη ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί από μια θέση ισχύος.
Το GNA και η Τουρκία εκτιμούν ότι οποιαδήποτε ανάπαυλα σε αυτό το σημείο θα χρησιμοποιηθεί από τον Haftar και τους υποστηρικτές του για να ανακτήσει και να σχεδιάσει εκ νέου την επιστροφή του στο πεδίο της μάχης για να κάνει μια ακόμη προσπάθεια να κυριαρχήσει στη Λιβύη.
Σε άμεσο επίπεδο, το επίκεντρο της διαμάχης είναι η πόλη Sirte και η αεροπορική βάση al-Jufra στην κεντρική περιοχή.
Το Sirte βρίσκεται δίπλα στο λεγόμενο «μισοφέγγαρο» που αποτελείται από τους βασικούς τερματικούς σταθμούς πετρελαίου της Λιβύης, τους οποίους GNA και Τουρκία σκοπεύουν να αποκτήσουν τον έλεγχο τους.
Όσον αφορά την αεροπορική βάση της al-Jufra, το GNA και η Τουρκία φοβούνται ότι η Ρωσία, η οποία έχει παρουσία εκεί, θα φέρει ενισχύσεις μισθοφόρων.
Με τακτικούς όρους, το GNA και η Τουρκία υπολογίζουν ότι εάν συνεχιστεί η στρατιωτική πίεση στο Haftar, θα τον αποδυναμώσει περαιτέρω, καθιστώντας ευκολότερη την απομάκρυνσή του από τη σκακιέρα της Λιβύης για πάντα, στερώντας τους υποστηρικτές του από μια ηγετική φιγούρα.
Για πρώτη φορά μετά την εξέλιξη της τελευταίας φάσης της σύγκρουσης, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δεσμεύτηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan σε τηλεφωνική συνομιλία στις 10 Ιουνίου.
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ανέφερε:
«Κατά τη διάρκεια της εις βάθος συζήτησης για τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις συνεχιζόμενες μεγάλης κλίμακας ένοπλες συγκρούσεις στη χώρα…
Ο Putin σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε την κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και να ξαναρχίσουμε - Ο διάλογος της Λιβύης βασίζεται στις αποφάσεις της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου στις 19 Ιανουαρίου 2020, και εγκρίθηκε με την απόφαση 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης".
Είναι ενδιαφέρον ότι η Άγκυρα απέφυγε να εκδώσει οποιοδήποτε συνηθισμένο δελτίο τύπου σχετικά με τη συνομιλία.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απλώς ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τις εντάσεις στη Λιβύη και την επαρχία Idlib της Συρίας».
Προφανώς, η Τουρκία δεν ήθελε ακόμη να δεσμευτεί για εκεχειρία.
Πριν από τη συνεργασία με τον Erdogan, ο Putin είχε επίσης συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Sisi και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel (που τον είχε καλέσει) να λάβει συντονισμένη στάση για τη Διακήρυξη του Καΐρου ως βάση για τις ενδο-Λιβυκές συνομιλίες που χρηματοδοτούνται από τον ΟΗΕ.
Εάν η πρόθεση της Μόσχας ήταν να πιέσει τον Erdogan, δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Ο Erdogan δείχνει να αντιστέκεται.
Απομένει επομένως να δούμε αν ο τούρκος πρόεδρος θα εγκαταλείψει τη στρατιωτική του εκστρατεία να αναλάβει τον έλεγχο του Sirte και της αεροπορικής βάσης al-Jufra όταν οι δυνάμεις του Haftar αποδυναμωθούν.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία είναι απίθανο να εγκαταλείψει τη βάση εύκολα και θα φέρει μισθοφόρους για να αντιμετωπίσει την επίθεση του GNA.
Σύμφωνα με αναφορές, η Ρωσία μετέφερε πρόσφατα πάνω από δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη στο al-Jufra.
Η Τουρκία αναμένει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να μετατρέψει την al-Jufra σε στρατιωτική βάση.
Το φάντασμα της Ρωσίας για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη στοιχειώνει επίσης τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Στις 10 Ιουνίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σχετικά με τη Λιβύη καθώς και γενικά θέματα ασφάλειας.
Υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας, των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον ότι πρέπει να προβλεφθούν τυχόν κινήσεις για τη δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη, καθώς αυτό θα αποκλείσει την προγραμματισμένη επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και μελλοντικά σχέδια επέκτασης στην Αφρική, εκτός από την αποδυνάμωση της κυριαρχίας της συμμαχίας στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί την ιστορική υπεροχή της Τουρκίας στην περιοχή.
Πράγματι, ένα μεγάλο σώμα των τουρκικών δυνάμεων και μεγάλες ποσότητες όπλων και αεροσκαφών μεταφέρθηκαν κατά μήκος της Μεσογείου, των θαλάσσιων λωρίδων και του εναέριου χώρου που παρακολουθούνται στενά από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση υποκλοπής - αν και υπάρχει εμπάργκο του ΟΗΕ για προμήθειες όπλων στη Λιβύη.
Μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στις 8 Ιουνίου στην οποία η Λιβύη ήταν το κύριο θέμα συζήτησης, ο Erdogan ισχυρίστηκε ότι «μια νέα εποχή μπορεί να ξεκινήσει» στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.
Είναι σαφές ότι ο Erdogan υπολογίζει ότι η επιτυχία της Τουρκίας στη Λιβύη έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ως κορυφαίος σχολιαστής της Σαουδικής Αραβίας, ο Abdulrahman Al-Rashed, έγραψε στις 9 Ιουνίου, «σε μια κίνηση που δεν είχε ξανασυμβεί μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από 100 χρόνια, η Τουρκία διέσχισε τη Μεσόγειο».
Αλλά ο Trump έκτοτε εξέπληξε εκφράζοντας την υποστήριξή του για κατάπαυση του πυρός.
Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις αναφορές ότι η Αίγυπτος μπορεί να στείλει τις δυνάμεις της στη Λιβύη για να σταματήσει την παλίρροια της τουρκικής επέμβασης.
Εξάλλου, η μαχητικότητα της Τουρκίας ώθησε την Ελλάδα, τον πολυετή αντίπαλό της, να εισέλθει στη μάχη, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση δύο χώρες του ΝΑΤΟ.
Χωρίς αμφιβολία, τα κράτη του Κόλπου και η Αίγυπτος συντηρούν το ενδιαφέρον τους στη Λιβύη.
Το GNA είναι παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα συμβιβασμού.
Αν και ο εδαφικός έλεγχος του GNA διπλασιάστηκε, εξακολουθεί να ελέγχει μόνο λιγότερο από το ένα πέμπτο της Λιβύης, ενώ το LNA εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 60% της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοπηγών.
Φυσικά, εάν οι τουρκικές δυνάμεις καταλάβουν το Σερτ και τη Βεγγάζη, αυτό θα άλλαζε φαινομενικά τους κανόνες του παιχνιδιού στη Λιβύη και σε ολόκληρη την περιοχή.
Αλλά είναι πολύ νωρίς γι' αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης