Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Περιορισμένες απώλειες αλλά με τις τράπεζες σε θετικό έδαφος

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Περιορισμένες απώλειες αλλά με τις τράπεζες σε θετικό έδαφος
ΑΓΟΡΑ: Με συσσώρευση έμοιαζε περισσότερο η σημερινή συνεδρίαση. Μετά τη χθεσινή κίνηση υπήρξαν αρκετές μετοχές με ενδιαφέρον και άλλες διόρθωσαν. Έχουμε και την αλλαγή στις σταθμίσεις στον FTSE 25 οπότε έχουμε και ένα rebalancing σε εξέλιξη το οποίο θα κορυφώσει στο κλείσιμο της Παρασκευής. Έχουμε και τριπλή λήξη στα παράγωγα την ίδια μέρα.

Πήγε και πάλι προς τον κινητό των 100 ημερών ο γενικός δείκτης αλλά δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει. Βέβαια δεν είδαμε βίαιη υποχώρηση, άρα η αίσθησή μας είναι πως θα ξαναδοκιμάσει. Αν δε χαλάσει κάτι στο εξωτερικό λογικά πρέπει να κάνει μία ανοδική διαφυγή.

Τελικά έκλεισε με απώλειες 0,65% και μέτριες συναλλαγές αν υπολογίσουμε και τα πακέτα. Καλή εικόνα από τράπεζες, αλλά υπήρχε πίεση σε κάποιες μετοχές με σημαντική βαρύτητα, η οποία όμως θα αλλάξει. Ξεχώρισε η ΔΕΗ, η Jumbo και λιγότερο ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ξεχώρισε η Πειραιώς με το +6%. Καλή και η Εθνική αλλά με άνοδο μόλις 1%. Eurobank και Alpha Bank είχαν οριακή άνοδο.

ΔΕΗ: Δε καταλαβαίνει τίποτα! Στο +1,37% και στα 3,69 ευρώ με υψηλό ημέρας τα 3,7540 ευρώ.

ΤΖΙΡΟΣ: Είναι λίγος και δε φτάνει για όλες. Ειδικά στα μικρομεσαία έχουμε πλήρη αδιαφορία και ελάχιστες πράξεις. Καλές μετοχές με καλά αποτελέσματα, αλλά οι επενδυτές αδιαφορούν. Αν δε βγάζεις ζημιές και αν δε είσαι φορτωμένος δάνεια φαίνεται δεν έχει προοπτικές η μετοχή.

Άλλοι επενδύουν εκατομμύρια με ίδια κεφάλαια και αναπτύσσονται, αλλά στο ταμπλό δεν υπάρχει ανταπόκριση. Άλλες πάλι κάθε χρόνο αυξάνουν δάνεια και μόλις έρθει μία κρίσης ψάχνουν χρηματοδότηση, αλλά στο ταμπλό πάνε μόνο πάνω. Γιατί φροντίζουν και οι βασικοί μέτοχοι να τις διαφημίσουν. Άλλοι κοιτάζουν το ταμπλό μια φορά το χρόνο.

ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: Εκείνη η επιτροπή του ΧΑ πότε θα συνεδριάσει για να μας πει αν πρέπει να μπουν ή να βγουν κάποιες εταιρείες από την επιτήρηση; Ή μήπως λόγω πανδημίας θα το αφήσουμε για αργότερα… Γιατί υπάρχουν μετοχές με αρνητική καθαρή θέση αλλά διαπραγματεύονται κανονικά, στην κύρια αγορά.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Με ελάχιστες απώλειες από την αρχή του έτους, επιχειρηματικά πάει εξαιρετικά αφού έχει μοναδικά προϊόντα με εξαιρετικά περιθώρια κέρδους και δίνει και καλό μέρισμα. Βέβαια, ελάχιστη είναι η διασπορά και οι βασικοί μέτοχοι μάλλον δεν δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον για τη μετοχή.

Με αποτίμηση 361 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να είναι στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Αδάνειστη με γεμάτο ταμείο, εξαιρετικές ταμειακές ροές και νέο επενδυτικό πρόγραμμα να ετοιμάζεται. Με δυο-τρεις κινήσεις θα μπορούσε να είναι στα καλύτερα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

Θα μου πείτε και οι ξένοι τι να ψάξουν. Εκεί αυτοί στις τράπεζες. Έχουν φάει τόσες αυξήσεις κεφαλαίου, έχουν μηδενίσει τόσες φορές, αλλά εκεί αυτοί. Εκθέσεις, αναλύσεις, παρουσιάσεις και δώσ’ του μία από τα ίδια.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ: Πτώση με καλό όγκο συναλλαγών για τα δεδομένα της. Στο -13,81% και στα 2,06 ευρώ με όγκο 4 χιλ .τεμάχια και με πωλητές στο κλείσιμο.

ΕΛΙΝΟΪΛ: Όπως μας ανέφερε και φίλος της στήλης, διαθέτει την «καλύτερη» κατασκευαστική εταιρεία. Βγάζει κέρδη ενώ οι άλλες βγάζουν μόνο ζημιές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μας ανησύχησε λίγο η πρωινή πτώση της μετοχής μέχρι τα 1,0940 ευρώ, καθώς συνοδεύτηκε από υψηλό όγκο, αλλά στη συνέχεια βελτιώθηκε η συμπεριφορά της μετοχής. Θα μείνουμε στην άποψη ότι είναι κατοχυρώσεις κερδών…

FLEXOPACK: Άλλη εταιρεία που θα έπρεπε να έχει άλλη αποτίμηση στο ταμπλό. Αλλά βέβαια, ούτε αυτή έχει σηκώσει ένα σκασμό δάνεια και έχει βγάλει ζημιές. Θα επαναλάβουμε ότι θεωρούμε τον ισολογισμό της πως είναι για σεμινάριο. Στα 6,45 ευρώ και στο -1,53% με όγκο 2,5 χιλ. τεμάχια.

MOTOR OIL: Πήγε μέχρι τα 15,46 ευρώ αλλά γύρισε μέχρι και τα 14,43 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 14,60 ευρώ με απώλειες 1,68% και υψηλό όγκο 243 χιλ. τεμάχια.

LAMDA: Έκλεισε στα 6,18 ευρώ, αλλά στο κλείσιμο έκανε πακέτα 1 εκατ. τεμαχίων στα 5,98 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankignews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης