Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Προβλέπει ύφεση - σοκ για την Ευρωζώνη -15% για το β’ τρίμηνο και ανάκαμψη - εκτίναξη +9,5% το γ’ τρίμηνο του 2020

Goldman Sachs: Προβλέπει ύφεση - σοκ για την Ευρωζώνη -15% για το β’ τρίμηνο και ανάκαμψη - εκτίναξη +9,5% το γ’ τρίμηνο του 2020
Ύφεση-σοκ αλλά και γρήγορη ανάκαμψη προβλέπει η Goldman Sachs για την οικονομία της Ευρωζώνης
Ύφεση σοκ -15% προβλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs για την Ευρωζώνη το 2020, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως έχουν κάνει την εμφάνισή τους κάποια πρώτα σημάδια ανάκαμψης, με τον πληθωρισμό να εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 2%.
Όπως αναφέρεται δε σχετικά, η ζώνη του ευρώ αναμένεται να «τρέξει» με 9,5% το γ’ τρίμηνο και 4,5% το δ’ τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη το 2021 θα φτάσει το 8,8%.
Ως εκ τούτου, υπολογίζεται πως θα φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα σε έναν περίπου χρόνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για το 2022.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η «ψαλίδα» της ανάκαμψης ήδη έχει αρχίσει να ανοίγει, με τον ευρωπαϊκό Βορρά να προηγείται κατά πολύ του Νότου.
Φυσικά, αυτές οι εκτιμήσεις τελούν υπό την αίρεση πως ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού δεν θα σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα, όπως έγινε το α’ τρίμηνο του 2020 – κάτι που οδήγησε στη βαθύτερη ύφεση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη να μειώνεται κατά -20%.Image
Τούτου λεχθέντος, η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα υπάρξει ανοδική πορεία, καθώς όλοι οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά τον Μάιο – συμπεριλαμβανομένου του PMI.
Ιδιαίτερα η Γερμανία δείχνει να προηγείται στον χορό της ανάπτυξης.
Άλλος ένας λόγος που επιτρέπει στους αναλυτές να αισιοδοξούν είναι πως τα κρούσματα του Covid-19 δεν βγήκαν εκτός ελέγχου.
Η επιδημική καμπύλη επιπεδώθηκε χάρη στα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα μία μία οι ευρωπαϊκές χώρες να αίρουν τα lockdowns.
Image
Τέλος, οι θετικές προσδοκίες αυξήθηκαν χάρη στην απάντηση που δόθηκε σε επίπεδο δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Ιδιαίτερα η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, έγινε η αιτία για να πνεύσει ένας άνεμος αισιοδοξίας.
Μείζονος σημασίας ήταν και η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας και να λάβει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στο ύψος του 3,5% του ΑΕΠ της χώρας για τους επόμενους 18 μήνες.
Σε νομισματικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση.
Image
Η Goldman Sachs, με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια, αναμένει ότι το β’ τρίμηνο του 2020 η ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία θα φτάσει το -15% (-12% στη Γερμανία και -19% στη Γαλλία και την Ισπανία).
Ωστόσο, θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη το γ’ τρίμηνο του 2020, με την οικονομία της ευρωζώνης να τρέχει με +9,5%.
Το δ’ τρίμηνο θα υπάρξει μια μικρή επιβράδυνση, με την ανάπτυξη να μειώνεται στο μισό (+4,7%).
Image
Η μεγέθυνση του ΑΕΠ θα είναι ιδιαίτερα αισθητή στις Ισπανία και Γαλλία, καθώς αυτές οι δύο χώρες βίωσαν και τη μεγαλύτερη ύφεση το β’ τρίμηνο.
Η Γερμανία θα «δει» το μεγαλύτερο rebound το β’ εξάμηνο, με την πλήρη έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας.
Το 2021 η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 8,8%, ως εκ τούτου θα φτάσει σε προ πανδημικά επίπεδα σε περίπου ενάμιση χρόνο.
Image
Παρόλο που γίνεται αναφορά σε ισχυρά αναπτυξιακά ποσοστά, είναι μείζον να γίνει αντιληπτό πως έχει προηγηθεί βαθιά ύφεση.
Συνεπώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος για επιστροφή στην ομαλότητα.
Image
Στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, μετά τη συνάντηση των διοικητών του ευρωσυστήματος της 4ης Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε επέκταση του προγράμματος της πανδημίας κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ, ανεβάζοντάς το στο 1,35 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προχώρησε σε αυτή την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη το ύψος του πληθωρισμού, ο οποίος μειώθηκε απότομα.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη χαρακτηρίζονταν από στενότητα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Image
Ο δείκτης οικονομικών συνθηκών της Goldman Sachs περιέχει δύο άξονες.
Ο πρώτος έχει να κάνει με τις αλλαγές που συμβαίνουν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ και, επομένως, με τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, μια «σύσφιξη» των οικονομικών συνθηκών κατά 100 μονάδες βάσης υποδηλώνει πτώση του ΑΕΠ κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε ετήσια βάση και 1,5% σε ορίζοντα διετίας.
Να σημειωθεί πως η νομισματική πολιτική δύναται να επηρεάσει τις οικονομικές συνθήκες.
Image
Λαμβανομένων υπόψη όλων των παραπάνω, για να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση ο πληθωρισμός θα πρέπει να ξεπεράσει το 2% - εφόσον αρχίσει να «θερμαίνεται» η οικονομία.
Αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να αναμένεται η λήψη και άλλων μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Ιστορικά, οι οικονομικές συνθήκες, σε ευρωπαϊκό έδαφος, φαίνεται να συμβαδίζουν με τα επίπεδα του πληθωρισμού.
Ως εκ τούτου, το QE ήρθε για να μείνει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2022, καταλήγουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης