Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών
ΑΓΟΡΕΣ: Οι ευρωπαϊκές άνοιξαν σταθεροποιητικά και με οριακές απώλειες. Η εγχώρια αγορά άνοιξε επίσης σταθεροποιητικά με μικρές απώλειες. Χαμηλός ο τζίρος στα πρώτα λεπτά. Περιμένουμε και σήμερα επιλεκτικές κινήσεις και το βλέμμα μας θα είναι στραμμένο σε εκείνες που επηρεάζονται περισσότερο από την αλλαγή των σταθμίσεων στον FTSE 25.

ΕΥΔΑΠ: Με 2 τεμάχια την άνοιξαν στο -2,74% και στα 7,10 ευρώ. Κάποια στιγμή η διοίκηση του ΧΑ θα πρέπει να δει το θέμα με τα ρετάλια. Αρκεί να μην το δει με την καθυστέρηση που είδε το θέμα με τις σταθμίσεις στους δείκτες.

ΤΙΤΑΝ: Αν και έκανε μία καλή κίνηση και απομακρύνθηκε από τα 10,40 ευρώ, πήγε μέχρι τα 11,50 ευρώ και ξαναβλέπουμε μία αδυναμία. Με μικρό όγκο στο άνοιγμα βρίσκεται στα 11,24 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μικρή άνοδο για Πειραιώς και Alpha Bank, αμετάβλητη η Εθνική και με απώλειες η Eurobank.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Βγαίνουν λίγες πωλήσεις από τα 1,12 ευρώ και κάτω.

ΕΛΒΕ: Η στήλη είναι ικανοποιημένη και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα χρήσης. Αρνητικός ο καθαρός δανεισμός, χαμηλός ο δείκτης p/bv και χαμηλό το p/e. Υπάρχουν έκτακτα καθώς η εισηγμένη χρησιμοποιεί το ταμείο για επενδύσεις, αλλά πλέον το συνηθίζουμε γιατί γίνεται κάθε χρόνο. Το 2018 είχε ζημιά από αυτές τις επενδύσεις και το 2019 κέρδη.

Οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 27,80 εκατ. ευρώ έναντι πωλήσεων 24,55 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 13,25% η οποία οφείλεται στην αύξηση των εσόδων της μητρικής από στολές κατά 32,2% στην αύξηση των εσόδων από τα φωτοβολταικά πάρκα κατά 16,6% και τέλος στην αύξηση των εσόδων της θυγατρικής εταιρείας κατά 10,2%. Τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους της μητρικής ανήλθαν στις 887 χιλ. ευρώ από 500 χιλ. ευρώ.

Υπάρχουν νέες δουλειές (παραδόσεις στολών) που δίνουν εκτίμηση για αύξηση των πωλήσεων το 2020. Περιμένουμε κάποια δήλωση της διοίκησης για επιστροφή κεφαλαίου. Μας έχει συνηθίσει σε καλές επιστροφές η εταιρεία. Μέρισμα δε θα δοθεί.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Τα εξειδικευμένα προϊόντα που παράγει ο όμιλος Πλαστικά Κρήτης, τα οποία και έχουν υψηλό περιθώριο κέρδους, αλλά και η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχουν συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων στο πρώτο πεντάμηνο και παρά την εκδήλωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη γενική συνέλευση, ο όμιλος ετοιμάζει επενδύσεις 85 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Η πρώτη φάση έχει να κάνει με επενδύσεις στην Κίνα ύψους 33 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη φάση έχει επενδύσεις 32 εκατ. ευρώ και η τρίτη 20 εκατ. ευρώ. Εκτός από την Κίνα επενδύσεις θα γίνουν και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση τα κέρδη προ φόρων στους πρώτους πέντε μήνες ενισχύονται κατά 20%. Η Τουρκία και η Γαλλία επηρεάστηκαν από το lockdown αλλά δεν θα επηρεάσουν το ετήσιο αποτέλεσμα, εκτίμησε η διοίκηση και παραμένουν κερδοφόρες στο πεντάμηνο. Επιπλέον υπάρχει η εκτίμηση πως ίσως καλύψουν το χαμένο έδαφος μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΠΛΑΚΡ: Στη Ρωσία ο όμιλος διαθέτει υψηλά περιθώρια κερδοφορίας και σε μερίδιο αγοράς είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης. Προγραμματίζονται και εκεί επενδύσεις προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της. Η γενική συνέλευση ενέκρινε την πρόταση για διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται πως για τη χρήση 2019 ο όμιλος είχε καθαρά κέρδη 35,1 εκατ. ευρώ από 27,3 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 288,8 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ. Επιπλέον διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 77 εκατ. ευρώ και τραπεζικές υποχρεώσεις 20,4 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως με βάση τον καθαρό δανεισμό και μετά την πληρωμή του μερίσματος το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού προγράμματος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μελλοντικές ταμειακές ροές.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Μειώθηκαν τα κέρδη λόγω εξόφλησης του δανείου της πρώην ΑΤΕ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Εβροφάρμα ανήλθε σε 33,4 εκατ. ευρώ έναντι 32,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 3%

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης