Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελβετία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο -0,75% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

Ελβετία: Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στο -0,75% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις
Η Swiss National Bank εξέφρασε την επιφυλακτικότητά της όσον αφορά την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) κατά την ολοκλήρωση της σημερινής (18/6) συνεδρίασης, εκφράζοντας παράλληλα την επιφυλακτικότητά της όσον αφορά την πορεία ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας.
Ειδικότερα, η Swiss National Bank διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο -0,75%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ κατέστησε σαφές ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελβετίας κατέστησε σαφές ότι θα παραμείνει ενεργή στην αγορά συναλλάγματος για όσο κριθεί απαραίτητο, τονίζοντας παράλληλα ότι η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μία σοβαρή ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.
«Η επεκτατική νομισματική πολιτική της Swiss National Bank παραμένει απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες νομισματικές συνθήκες στην Ελβετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τράπεζα.
Σύμφωνα με την Τράπεζα, οι εκτιμήσεις που αφορούν τόσο τον πληθωρισμός όσο και την ανάπτυξη υπόκειται σε «ασυνήθιστα υψηλή αβεβαιότητα», με τις νέες προβλέψεις να είναι υποβαθμισμένες σε σχέση με αυτές του Μαρτίου.
Πλέον, η SNB αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 6% το 2020, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο -0,7% για το σύνολο του έτους, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων στο -0,3%.
Όσον αφορά το 2021, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σε σχέση με το τρέχον έτος, παραμένοντας ωστόσο σε αρνητικό έδαφος (-0,2%) ενώ θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος το 2022, και συγκεκριμένα στο 0,2%.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της Τράπεζας, Thomas Jordan, ανέφερε ότι «η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει σταδιακά, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει ισχυρή», ενώ πρόσθεσε ότι «η ελβετική οικονομία βρίσκεται σε μία απότομη ύφεση».
«Το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να είναι ισχυρότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Jordan, καθώς όπως τονίζει «η οικονομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί κάπως τον Μάιο, με τη χαλάρωση του lockdown».
Ο ίδιος αναμένει ότι η οικονομία της χώρας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2021, ενώ αναφέρθηκε και στο ελβετικό φράγκο τονίζοντας ότι οι ανοδικές πιέσεις που δέχεται οφείλεται στη στροφή προς τα ασφαλή «καταφύγια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης