Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα στη Μεσόγειο – Επιδιώκει να καταργήσει τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Αιγύπτου

Δένδιας (ΥΠΕΞ): Η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα στη Μεσόγειο – Επιδιώκει να καταργήσει τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Αιγύπτου
Η Τουρκία προσπαθεί να ποδηγετήσει τον αραβικό κόσμο σύμφωνα με τις δικές της ηγεμονικές επιδιώξεις υποστήριξε ο κ.Δένδιας
Η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο υποστηρίζει σε άρθρο του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος πραγματοποιεί κρίσιμη επίσκεψη σήμερα Πέμπτη 18/6 στην Αίγυπτο όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Abdel Fatah al Sisi και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukri με κύριο αντικείμενο την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.
Στο άρθρο του ο κ.Δένδιας αναφέρει πως η Μεσόγειος αποτελεί γέφυρα φιλίας, κατανόησης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών Ελλάδος και Αιγύπτου ενώ υπενθυμίζει πως «η ελληνική παρουσία στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο είναι ζωντανή, με τις παροικίες των Ελλήνων ομογενών, αλλά και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Ι. Μονή Αγ. Αικατερίνης του Σινά, να συνεισφέρουν πολλαπλά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου».
«Όλα τα ανωτέρω αποτελούν περίτρανη απόδειξη της θρησκευτικής ελευθερίας της Αιγύπτου και την καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση.
Αλλά σήμερα, η σταθερότητα και η ασφάλεια στη Μεσόγειο απειλούνται καθώς η Τουρκία καταπατά τη διεθνή νομιμότητα, τόσο με το παράνομο και άκυρο μνημόνιο που υπέγραψε με τον Αλ Σαράτζ της Λιβύης, αλλά και με την εμπλοκή της στον λιβυκό εμφύλιο, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ελλάδα και Αίγυπτος, οι δυο παλαιότεροι πολιτισμοί στη Μεσόγειο, πάντα είχαν ανοιχτά σύνορα και πάντα η μεταξύ μας θάλασσα, μας ένωνε αντί να μας χωρίζει.
Με την απαράδεκτη παρεμβατικότητά της και τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία επιδιώκει να καταργήσει τα κοινά μας θαλάσσια σύνορα, τον κοινό μας δρόμο προς τη συνεργασία, την ανάπτυξη, την ευημερία» υποστηρίζει ο κ.Δένδιας, τονίζοντας ότι η Τουρκία προσπαθεί να ποδηγετήσει τον αραβικό κόσμο σύμφωνα με τις δικές της «ηγεμονικές» επιδιώξεις».
Ο Έλληνες ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι οι δύο χώρες έχουν θέσει τις βάσεις για μια πολυεπίπεδη συνεργασία, η οποία δεν στρέφεται εναντίον άλλης χώρας της περιοχής και έχουν δημιουργήσει μια γέφυρα συνεννόησης και συναντίληψης που εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο ως και τον Κόλπο.
«Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στο τριμερές αυτό σχήμα συμμετείχε πρόσφατα μια ακόμα μεγάλη χώρα της Μεσογείου, η Γαλλία όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ευελπιστώ ότι η επίσκεψή μου θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μας, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση των μεταξύ μας συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, όπως ακριβώς πέτυχε η Ελλάδα πρόσφατα με τη φίλη Ιταλία» υποστηρίζει ο κ.Δένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης