Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Saudi Aramco: Εκατοντάδες απολύσεις στον απόηχο της πανδημίας

Saudi Aramco: Εκατοντάδες απολύσεις στον απόηχο της πανδημίας

Εκατοντάδες απολύσεις κυρίως υπαλλήλων που δεν είναι Σαουδαράβες ετοιμάζει η Saudi Aramco
Εκατοντάδες απολύσεις σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, στον απόηχο της πανδημικής κρίσης, η οποία γονάτισε τον ενεργειακό κλάδο, με τη ζήτηση να πέφτει στα τάρταρα.
Όπως εκτιμάται, ο πετρελαϊκός γίγαντας αναμένεται να διακόψει τη συνεργασία του κυρίως με προσωπικό που δεν έχει τη Σαουδική Αραβία ως χώρα προέλευσης, ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg στελέχη της εταιρείας που δεν επιθυμούν να κατονομαστούν.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Saudi Aramco απασχολεί 80.000 υπαλλήλους και κάθε χρόνο προγραμματίζει περικοπές, σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των εξόδων.
Εκτός των άλλων, τα κέρδη του πρώτου τριμήνου υποχώρησαν κατά 25% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αναμφίβολα η κρίση του κορωνοϊού επέφερε καίρια πλήγματα στην πετρελαϊκή εταιρεία, λόγω της απότομης μείωσης της ζήτησης.
Η τιμή του πετρελαίου Brent, βέβαια, έχει διπλασιαστεί από τα τέλη Απριλίου, καθώς κυμαίνεται.
Ωστόσο, με την αξία του να κυμαίνεται στα 41 δολάρια το βαρέλι, βρίσκεται -37% σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα, κάτι που ασκεί τεράστια πίεση στους παραγωγούς.
Η Aramco έχει ήδη μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για φέτος μεταξύ 25 δισεκατομμυρίων και 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από έναν αρχικό στόχο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έθεσε υπό αναθεώρηση τις δαπάνες του 2021.

Η Saudi Aramco εξαγόρασε αντί 69 δισ. δολ. την πετροχημική βιομηχανία SABIC

Σε μία αναμενόμενη εξέλιξη στον ενεργειακό κλάδο, ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, ανακοίνωσε την Τετάρτη 17 Ιουνίου ότι απέκτησε το 70% της επίσης σαουδαραβικής πετροχημικής βιομηχανίας Saudi Basic Industries Corp (SABIC), αντί 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Saudi Aramco διαθέτει και η ίδια πετροχημική μονάδα, ωστόσο ποτέ δεν έδρασε ευθέως ως ανταγωνιστής της SABIC.
Η συμφωνία που συνήφθη είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά τα χρηματικά ανταλλάγματα.
Τα χρήματα θα καταβληθούν τμηματικά, σε δόσεις που θα εκτείνονται χρονικά από το 2020 έως το 2028, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε βάναυσα τις τιμές στον κλάδο της παραγωγής και πώλησης πετρελαίου.
Τα κέρδη της Aramco μειώθηκαν κατά 25% το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου σημαίνει ότι η Aramco θα πληρώσει στο Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων επιπλέον 30% στην τρέχουσα τιμή της SABIC.
Η SABIC θα διατηρήσει την εισαγωγή της στο Tadawul, το χρηματιστήριο του βασιλείου.
Η αγορά χαρακτηρίστηκε στρατηγική σε πολλαπλά μέτωπα.
Επεκτείνει και διαφοροποιεί την ικανότητα διύλισης της Aramco και ενισχύει τον ισολογισμό της εταιρείας, επιτρέποντας μελλοντικές επενδύσεις.
Το deal-μαμούθ είναι σύμφωνο με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Aramco για ανάπτυξη.
Να σημειωθεί πως πέρυσι Aramco και SABIC παρήγαγαν μαζί 90 εκατομμύρια τόνους σε πετρελαιοειδή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης