Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Σχόλια για τις απώλειες του Γ.Δ. και τις συσκέψεις για το… κύρος του

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Σχόλια για τις απώλειες του Γ.Δ. και τις συσκέψεις για το… κύρος του
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Αρκετές συσκέψεις το τελευταίο διάστημα, για το μέλλον της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και βλέπουμε πως μετά από πολλά χρόνια κάτι πάει να γίνει. Βέβαια, τόσα χρόνια που «φωνάζουμε» από τα μέσα για το κύμα φυγής των επιχειρήσεων κανείς δεν ασχολήθηκε. Τώρα, η… τάση έχει διαμορφωθεί και χρειάζονται πολλά για να αλλάξει.

Και πώς αυτοί που τόσα χρόνια αδιαφορούσαν για τη φυγή μεγάλων επιχειρήσεων ή και «σνόμπαραν» τα σχόλια μας με απαντήσεις του τύπου «σιγά το τζίρο που έκανε στο ταμπλό», τώρα θα ενδιαφερθούν; Άφησαν να φύγουν μεγάλες επιχειρήσεις με μικρή βέβαια διασπορά, αντί να τους «κυνηγήσουν» και να τους πείσουν να μείνουν και να αναβαθμιστούν!

Αντί τώρα να τρέξουν να συναντηθούν με επιχειρηματίες που έχουν εξαιρετική κεφαλαιοποίηση που αξίζει για FTSE 25, που βγάζουν κέρδη και μοιράζουν μερίσματα, αλλά κάνουν και επενδύσεις, και να τους ζητήσουν να βελτιώσουν τη διασπορά να κάνουν δυο-τρεις ακόμα κινήσεις για να βελτιώσουν τις επιλογές των επενδυτών και κατ΄επέκταση τα έσοδά τους, συσκέπτονται για το μέλλον του ΧΑ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (ΙΙ): Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η φυγή. Έφυγαν ολόκληροι κλάδοι τα τελευταία χρόνια. Το δεύτερο θα είναι να πάνε πόρτα-πόρτα και να βρουν καλούς επιχειρηματίες και να τους ζητήσουν να μπουν στο ΧΑ. Με αυτό πρέπει να ασχοληθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Το ΧΑ πρέπει να βρει και πάλι το ρόλο του. Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν. Στην παρούσα φάση μάλλον το αντίθετο κάνουν. Οι επιλογές στο ΧΑ πρέπει να αυξηθούν. Η διασπορά συγκεκριμένων μετοχών πρέπει να βελτιωθεί. Νέα προϊόντα φυσικά και πρέπει να δημιουργηθούν, αλλά μη ξεχνάμε πως το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου και κατά συνέπεια της προβολής του γίνεται από την αγορά μετοχών. Εκεί ρίξτε το βάρος.

Επιπλέον πρέπει να κάνουν και τους επιχειρηματίες πιο εξωστρεφείς. Μέσα από παρουσιάσεις, μέσα από προβολή στην ιστοσελίδα του ΧΑ ή και με άλλους τρόπους να ξαναγνωριστούμε όλοι. Όσο δε βγαίνουν προς τα έξω, δεν έρχονται επιχειρηματίες, δεν αποκτά κύρος και τζίρο το ΧΑ, άρα δε βελτιώνεται και η οικονομία.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ FOLI FOLLIE: Πτώση που φτάνει το 66% καταγράφουν οι μετοχές της γερμανικής Wirecard, καθώς οι ελεγκτές της ΕΥ διαπίστωσαν ότι το ταμείο των 1,9 δισ. ευρώ απλά... δεν υπάρχει. Ο γερμανικός κολοσσός fintexc ανέβαλε για άλλη μια φορά τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων του και είπε ότι οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη μετρητών 1,9 δισ. ευρώ στον ισολογισμό της.

Για να μη λέμε ότι μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά. Προφανώς και εδώ που μας ενδιαφέρει εμάς πρέπει να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των ισολογισμών προκειμένου να βελτιώσουμε την αξιοπιστία της αγοράς μας. Ελέγχους παντού πρέπει να κάνουν οι αρμόδιες αρχές.

ΑΓΟΡΑ: Εξελίχθηκε σε μία πτωτική συνεδρίαση, λόγω των πιέσεων στις ξένες αγορές. Ο τζίρος βέβαια, για κλάματα. Ειδήσεις δεν υπάρχουν, εδώ μας έχουν ξεχάσει και οι εισηγμένες και κάνουν τις πάπιες και δε δημοσιεύουν αποτελέσματα. Μας προβλημάτισαν και σήμερα κάποιες μετοχές, λόγω της πορείας τους στο ταμπλό.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε άλλες μέρες θα ήταν οι πρώτες στην πτώση. Σήμερα όμως παρά το -1,50% του Γενικού Δείκτη, η Πειραιώς έκλεισε πάνω, η Εθνική υποχώρησε οριακά και λίγο παραπάνω οι άλλες συστημικές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τρίτη συνεχόμενη πτωτική και μάλιστα με απώλειες 6,55% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Ο όγκος κοντά στις 900 χιλ. τεμάχια.

AEGEAN: Στις δημοπρασίες έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στα 4,20 ευρώ με απώλειες 4,22%.

ΤΙΤΑΝ: Ούτε τώρα κατάφερε να απομακρυνθεί. Ξανά στα 11 ευρώ που ήταν και χαμηλό ημέρας και αντιστοιχεί σε απώλειες 3,85%.

ΟΠΤΡΟΝ: Για μετοχή, η οποία από την αρχή του έτους έχει κάνει συνολικό όγκο 61 χιλ. τεμάχια και σήμερα έκανε 14 χιλ. τεμάχια, είναι κάτι που το σημειώνεις. Ενισχύθηκε 3,96% και έκλεισε στα 2,10 ευρώ. Δεν έχει απομακρυνθεί από τα χαμηλά των 52 εβδομάδων και έχει αποτίμηση 7 εκατ. ευρώ. Νομίζουμε πως με βάση τα μεγέθη του 2019 δεν είναι ακριβή. Τα κέρδη μπορεί να ήταν φτωχά, αλλά είναι αδάνειστη και είχε αύξηση τζίρου.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Συνέχισε ανοδικά με χαμηλό όγκο βέβαια, αλλά έχουμε συνηθίσει. Το καλό είναι πως παρέμεινε πάνω από τα 13 ευρώ και οι αγοραστές ανέβηκαν υψηλότερα.

ΕΛΒΕ: Αν υπήρχαν πραγματικοί επενδυτές που κοιτάνε θεμελιώδη και όχι διασπορές, ευκολίες και δυσκολίες στο μπες-βγες σήμερα θα είχε πάει ακόμα καλύτερα. Αλλά έχουμε φτάσει να μην κοιτάμε ζημιές, αλλά να κοιτάμε αν μπορείς εύκολα να πουλήσεις και να αγοράσεις. Στο +7,59% και στα 3,40 ευρώ με ελάχιστο όγκο.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Πιέστηκε σήμερα λες και έβγαλε άσχημα αποτελέσματα. Θεωρούμε πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στα αποτελέσματα μετά και το κλείσιμο εκκρεμοτήτων. Στα 0,95 ευρώ και στο -2,06% με αποτίμηση 12,9 εκατ. ευρώ.

ΟΛΥΜΠ (απάντηση): Που θα πάει θα τελειώσει κάποια στιγμή ο πωλητής που την ταλαιπωρεί εδώ και καιρό. Συσσωρεύει πάντως πάνω από τα 1,50 ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης