Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υale, Guggenheim, Schiff: Το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού ετοιμάζεται να λάμψει, καθώς το δολάριο διέρχεται κρίση

Υale, Guggenheim, Schiff:  Το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού ετοιμάζεται να λάμψει, καθώς το δολάριο διέρχεται κρίση
Ο χρυσός αποτελεί ένα σημαντικό αντιστάθμισμα σε περιόδους κρίσης, υποστηρίζουν οι Roach (Υale), Minerd (Guggenheim) και Schiff
Το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού λάμπει όταν το δολάριο διέρχεται κρίση, υποστηρίζει πλειάδα αναλυτών, εφιστώντας την προσοχή στους επενδυτές.
Ειδικότερα, η χρυσή εποχή του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος φτάνει στο τέλος της, εκτίμησε πρόσφατα ο διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών στο αμερικανικό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα Yale, Steven Roach.
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως εκπέμπει και ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Guggenheim, Scott Minerd.
Παρότι δεν υπάρχουν σημάδια πως ο κόσμος αμφισβητεί την αξία του αμερικανικού δολαρίου, αυτή τη στιγμή είναι σαφές ότι «χάνει αργά και σταθερά το μερίδιο αγοράς του ως παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος».
Ως εκ τούτου, η αγορά του χρυσού αποτελεί ένα σημαντικό αντιστάθμισμα.
Με τη Fed να χρηματοδοτεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δολάριο κινδυνεύει από μια αρνητική κερδοσκοπία ως κυρίαρχο νόμισμα.
Συνεπώς, η επένδυση σε χρυσό μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά στην προαναφερόμενη τάση.
Ακόμη και από την πανδημική κρίση, ο Peter Shiff προειδοποιούσε για μια επικείμενη κρίση του δολαρίου.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο RT τον περασμένο Σεπτέμβριο, προειδοποίησε ότι η «δημοσιονομική αστάθεια» της Αμερικής πρόκειται να βυθίσει το δολάριο.
«Αυτό που το κράτησε στην κορυφή όλα αυτά τα χρόνια ήταν η προθυμία του κόσμου να το χρησιμοποιεί ως κύριο αποθεματικό νόμισμα και να δανείζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να εξαπολύουμε κολοσσιαία προγράμματα δημοσιονομικής πολιτικής για τα οποία δεν πληρώνουμε, μπορούμε να καταναλώνουμε όλα τα είδη αγαθών που δεν κατασκευάζουμε και μπορούμε να ζούμε σε μια οικονομία βασισμένη στην κατανάλωση και το χρέος, χωρίς να εξοικονομούμε ή να παράγουμε.
Ο κόσμος το έχει κάνει για εμάς.
Και νομίζω ότι αυτό θα τελειώσει.
Νομίζω ότι θα δούμε μια πτώση στην αξία του δολαρίου, και όταν το δολάριο καταρρεύσει, η δύναμη της Αμερικής πρόκειται να εξαφανιστεί.
Οι Αμερικανοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, ότι έχουμε χάσει την υποδομή μας.
Ζούμε πάνω από τις δυνάμεις μας» προειδοποιούσε ο Peter Shiff.
Η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, ως απάντηση στον κορωνοϊό, αναπόφευκτα θα έχει βαριές συνέπειες.
«Νομίζω ότι είμαστε πολύ, πολύ κοντά σε μια μεγάλη κατάρρευση του δολαρίου και σε μια κατάρρευση στην αγορά ομολόγων» υποστήριζε ο Peter Shiff.
Από την άλλη, ο CEO της Guggenheim, Μinerd, δεν πιστεύει ότι η Fed έχει σχεδόν τελειώσει με τον κορωνοϊό και ότι θα λάβει και άλλα μέτρα, αφού,
παρά τα σημάδια ότι η οικονομία αναγεννάται, προβάλλει μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στο εθνικό χρέος σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, χωρίς να υπάρχει ένδειξη ότι οι δαπάνες θα λήξουν σύντομα.
Ο Πρόεδρος Trump προέβη πρόσφατα στη θέσπιση ενός νομοσχεδίου ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Minerd, το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed δεν επαρκεί για τη χρηματοδότηση των τεράστιων ελλειμμάτων.
«Δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης, αναμένω ότι το επόμενο πρόγραμμα QE θα είναι μεγαλύτερο από οποιονδήποτε προηγούμενο γύρο QE όσον αφορά τις μηνιαίες αγορές.
Ο τρέχων ρυθμός των αγορών της Fed (6 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως, ή περίπου 125 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα) δεν επαρκεί για να απορροφήσει το κόστος του κουπονιού για ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ύψους 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πόσο μάλλον για τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια εκδόσεις ομολόγων που αναμένονται.
Θα χρειαστούν περίπου αγορές αξιών ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Οικονομικών.
Αναφορικά με το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων, ο CEO της Guggenheim υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή θα υιοθετηθούν.
Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η καταιγίδα που έρχεται είναι η αγορά χρυσού – κάτι που κάνουν ήδη κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο.
Η συσσώρευση χρυσού ως αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου θεωρείται διαχρονικά ως υπεύθυνη πολιτική απάντηση σε περιόδους κρίσης.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Fed, διαθέτουν σχεδόν 35 χιλιάδες τόνους αποθεμάτων χρυσού.
Μια κεντρική τράπεζα αγοράζει χρυσό για να ενισχύσει τα αποθέματά της με ένα περιουσιακό στοιχείο που γίνεται όλο και πιο πολύτιμο κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης