Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πόσο κόστισε το lockdown στην οικονομία το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου 2020 - Τι λένε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Πόσο κόστισε το lockdown στην οικονομία το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου 2020 - Τι λένε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Tρόμο προκαλούν τα στοιχεία για το κόστος του  lockdown στην οικονομία  το δίμηνο   Μαρτίου- Απριλίου 2020
Τζίρος 8,8 δισ. ευρώ έκαψε ο COVID 19 το δίμηνο Μαρτίου Απριλίου 2020  από  την οικονομία ενώ οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης μέχρι σήμερα φθάνουν τα 5 δις ευρώ για τη διατήρηση  των θέσεων εργασίας και για τη διάσωση των επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ εμφανίζουν μία οικονομία εξουθενωμένη από το lockdown ενώ η ανάκαμψη των επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας αναμένεται να είναι επώδυνη καθώς αρχίζουν ουσιαστικά από το μηδέν.
Τον περασμένο Απρίλιο ο τζίρος υποχώρησε στα 14 δις ευρώ έναντι 20,7 δις ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Πάντως τα πρώτα αρνητικά σημάδια της οικονομίας είχαν κάνει την εμφάνισή τους από τον Μάρτιο καθώς ο τζίρος κινήθηκε χαμηλότερα στα 17, 2 δις ευρώ  ενώ το αντίστοιχο μήνα του 2019 ήταν στα 19,4 δις  ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο τζίρος των επιχειρήσεων ήταν ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Φέτος διαμορφώθηκε σε 65 δις. ευρώ από  66,9 δις. ευρώ.
 Ο  τζίρος των επιχειρήσεων είχε απόκλιση και  υποχώρησε  κατά 10 δις. ευρώ  το πρώτο  τρίμηνο  σε σύγκριση με το Δ’ τρίμηνο του 2019.   
Οι κλάδοι που βρέθηκαν στον πυθμένα της  πανδημικής  κρίσης , σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ  ήταν η κατηγορία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις Τέχνες , στη διασκέδαση και γενικότερα στην ψυχαγωγία σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση του τζίρου  κατά 93,3% τον Απρίλιο. Ακολούθησε η κατηγορία των καταλυμάτων και της εστίασης  με βουτιά  85,5%. Η μεταφορά και αποθήκευση προϊόντων υποχώρησε 45,6% η διαχείριση ακινήτων 35,3% , ο τομέας  των υπηρεσιών 28,4% , η μεταποίηση επλήγη με το τζίρο  της να πέφτει 33%. Το λιανικό  εμπόριο κατέγραψε πτώση του τζίρου 28,2%.
Αντιστάσεις έναντι της  οικονομικής κρίσης  που προκάλεσε η πανδημία ήταν ο γεωργικός τομέας με απώλειες 11% και οι επιχειρήσεις της ενέργειας με 13,7%. Αντοχές παρουσίασε  και ο κλάδος της εκπαίδευσης. Στο πρώτο τρίμηνο ο τζίρος του 2020  ήταν  μειωμένος κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankinngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης