Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής χωρίς αποφάσεις για το Ταμείο των 750 δισ. - Αυστηρά μηνύματα από Lagarde, Merkel - Αξιωματούχος ΕΕ: Δύσκολος ο δρόμος για τη συμφωνία

Σύνοδος Κορυφής χωρίς αποφάσεις για το Ταμείο των 750 δισ. - Αυστηρά μηνύματα από Lagarde, Merkel - Αξιωματούχος ΕΕ: Δύσκολος ο δρόμος για τη συμφωνία
Το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
(upd8) Το ακανθώδες ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που έχει προτείνει η Κομισιόν για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης θα τεθεί για πρώτη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.
Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης, από τις 11.00 σήμερα το πρωί.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλείεται το ενδεχόμενο επίτευξης κάποιας συμφωνίας σήμερα (19/6/2020), καθώς θα απαιτηθεί μια δια ζώσης συνεδρίαση, πιθανότατα εντός του Ιουλίου.
Αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, η οποία άσκησε δριμεία κριτική στις χώρες που τάσσονται κατά της πρότασης της Κομισιόν τονίζοντας με νόημα «ενδεχομένως κάποιοι να μην καταλαβαίνουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα».
Λίγο νωρίτερα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης άσκησε νέες πιέσεις για δημοσιονομικά μέτρα που θα στηρίξουν τις οικονομίες χωρών της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, στην παρέμβαση της, η Lagarde προειδοποίησε με συρρίκνωση της οικονομίας κατά 13% αλλά και για δραματική αλλαγή κλίματος στις αγορές σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Πέρα από τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν διατυπώσει Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία και Δανία, οι οποίες θεωρούν ότι πρέπει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων και να αυξηθεί το ποσό των δανείων καθώς και να τεθούν αυστηροί όροι για την έγκριση των προγραμμάτων, διατυπώνονται επιφυλάξεις και αιτήματα από διάφορες άλλες χώρες (π.χ. από Εσθονία, Ρουμανία, Λετονία, κα.), οι οποίες ανησυχούν ότι αν και είναι ανάμεσα στις πιο φτωχές χώρες της ΕΕ θα πάρουν λιγότερα ποσά από άλλα κράτη του Νότου, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία.
Σε κάθε περίπτωση τα ανοιχτά ζητήματα σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολλά, από το μέγεθος και τον επιμερισμό μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων μέχρι τη χρονική διάρκεια του και τον τρόπο αποπληρωμής και για αυτό το λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμάται ότι θα έχουν σήμερα για πρώτη φορά συζήτηση σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να διαπιστώσουν που εντοπίζονται οι διαφορές και πώς ενδεχομένως αυτές θα μπορούσαν να γεφυρωθούν και να αντιμετωπιστούν.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι περισσότερο από προφανές πως θα χρειαστεί τουλάχιστον μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής εντός του Ιουλίου έτσι ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Αιχμές από Merkel και Macron για τις αντιδράσεις

Βέλη κατά των χωρών που αρνούνται να ανάψουν το πράσινο φως στην πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ εκτόξευσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, κατά την παρέμβαση της στη Σύνοδο Κορυφής.
«Η ΕΕ είναι αντιμέτωπη με πολύ, πολύ δύσκολες ώρες.
Αναρωτιέμαι εάν ο κόσμος έχει καταλάβει με τι έχουμε να κάνουμε» τόνισε η Merkel απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Κάποιοι ενδεχομένως να μην καταλαβαίνουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα» τόνισε σε άλλο σημείο.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, φέρεται να επέμεινε ότι οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να ανέρχονται σε 500 δισ. ευρώ και ότι η συμφωνία θα πρέπει κλείσει πριν το τέλος του καλοκαιριού ώστε να αποφευχθεί η αναταραχή στις αγορές.
Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι «Merkel και Macron ήταν πολύ σαφείς και αποφασιστικοί» και ότι οι νότιες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο.
«Κατά άλλα, ο τόπος ήταν γεμάτος κόκκινες γραμμές των υπέρμαχων της λιτότητας και της Φινλανδίας... σχετικά με την κατανομή των κεφαλαίων, τις προϋποθέσεις και την περίοδο του Ταμείου Ανάκαμψης και της αποπληρωμής» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος και συμπλήρωσε «είναι σαφές ότι μπροστά μας έχουμε ένα μακρύ και επίπονο δρόμο που θα πρέπει να διανύσουμε ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουλίου».

Η παρέμβαση της Lagarde

Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία της ευρωζώνης προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σε παρέμβαση της κατά τη τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, όπου συζητείται για πρώτη φορά η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η Lagarde προειδοποίησε πως η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς μια απότομη πτώση της τάξης του 13%.
Παράλληλα, τόνισε πως η ηρεμία που επικρατεί στις αγορές οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει τα μέτρα από τις κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με την ίδια, εάν οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης το κλίμα θα αλλάξει άμεσα.

Το μήνυμα Sassoli

Σαφές μήνυμα προς τους επικριτές της πρότασης της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής.
Ειδικότερα, ο Sassoli έκανε λόγο για μια φιλόδοξη πρόταση από την Κομισιόν, που θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία από την οποία δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις.
«Όσο φιλόδοξη μπορεί να είναι, κατά την άποψή μας, γρατσουνίζει μόνο την επιφάνεια του τι πρέπει να γίνει.
Δεν θα δεχτούμε καμία υποχώρηση από αυτήν την αρχική θέση, την οποία πρέπει να πάρουμε ως αφετηρία και να βελτιώσουμε, για να διασφαλίσουμε ότι οι κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα ωφελούν όλους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω» τόνισε ο Sassoli.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το Κοινοβούλιο επιθυμεί να τονίσει ότι κάθε κοινό χρέος που εκδίδεται πρέπει να αποπληρωθεί δίκαια, χωρίς να επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές.
Μπορούμε να το επιτύχουμε με μια προσπάθεια για εργασία και κοινωνική ευημερία.
Από αυτήν την άποψη, ας μην ξεχνάμε ότι η παροχή στήριξης μόνο με τη μορφή δανείων θα είχε ασύμμετρη επίπτωση στο χρέος των μεμονωμένων κρατών μελών και θα ήταν πιο δαπανηρή για την Ένωση συνολικά.
Έχουμε τώρα την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε πιο δίκαιη, πιο πράσινη και μελλοντική.
Για το σκοπό αυτό, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία μας να παρουσιάσουμε ένα καλάθι νέων ιδίων πόρων.
Ως κληρονομιά μας για τις μελλοντικές γενιές, θέλουμε να διευθετήσουμε το ζήτημα των ιδίων πόρων για πάντα, με λύσεις που θα κάνουν την ΕΕ ισχυρή, πιο αυτάρκη και τα οικονομικά της βιώσιμα.
Η συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου πιστεύει ότι οποιαδήποτε γενική συμφωνία για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να πληροί αυτούς τους όρους».

Ursula von der Leyen (Κομισιόν): Να ενωθούμε και να συμφωνήσουμε, όχι σε καθυστερήσεις

Παρέμβαση στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ κάνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να ενωθούν γύρω από την ισορροπημένη αυτή πρόταση και να μην καθυστερήσουν.
«Σήμερα κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα στην κατεύθυνση εξόδου από την κρίση.
Είμαι χαρούμενη που θα παρουσιάσω την πρόταση μας στους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.
Το πακέτο διάσωσης μας θα βοηθήσει ώστε η ανάκαμψη της Ευρώπης να είναι ανθεκτική, βιώσιμη και ψηφιακή.
Η πρόταση μας είναι φιλόδοξη και ισορροπημένη.
Είμαι πεπεισμένη ότι για την κοινή μας επιτυχία, πρέπει να εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα.
Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη καθυστέρηση» αναφέρει η von der Leyen.
Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter λίγο πριν την έναρξη της βιντεοδιάσκεψης των Ευρωπαίων  ηγετών ανέφερε ότι «αποτελεί συλλογική ευθύνη μας να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Η τηλεδιάσκεψη του Rutte πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Politico, Φιλελεύθεροι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Rutte, είχαν τηλεδιάσκεψη πριν τη Σύνοδο Κορυφής και συμφώνησαν ότι «θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα» και «να έχουν συμφωνία τον Ιούλιο».
Μάλιστα, κατά τη Σύνοδο φάνηκαν κάποια σημάδια προσέγγισης της Ιταλίας και της Ολλανδίας, με τον Rutte να εξαίρει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte.

Kurz (Αυστρία): Ειδική περίπτωση το Ταμείο Ανάκαμψης - Δεν είναι ένωση χρέους από την πίσω πόρτα

Η δομή του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ θα είναι ειδική και μοναδική περίπτωση, ανέφερε ο καγκελάριος της Αυστρίας, S. Kurz, λίγο πριν την έναρξη της τηλε-Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κρίσιμης σημασίας η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην μετεξελιχθεί σε ένωση χρέους και αυτό να γίνει από την "πίσω πόρτα", δήλωσε ο Kurz, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τη θέση της Αυστρίας για τη σημερινή συζήτηση της Συνόδου.
Πάντως, ο καγκελάριος της Αυστρίας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει συμφωνία για το Ταμείο τον ερχόμενο Ιούλιο.

Orban (Ουγγαρία): Θα στηρίξω την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την πρόθεση του να στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
«Πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ είναι σε τόσο δυσμενή κατάσταση, τώρα, που είναι δύσκολο να μην εγκρίνουμε ένα κοινό σχέδιο δανεισμού» δήλωσε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ενώ πρόσθεσε ότι το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί αποτελεί ευκαιρία και για την οικονομία της Ουγγαρίας.

Τα 7 βασικά προβλήματα

1) Οι χώρες που αντιδρούσαν δηλαδή Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία Φινλανδία και Δανία δεν έχουν αλλάξει.
Η Ουγγαρία που είχε εκφράσει αντιρρήσεις, αναφέρει ότι στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά ζητάει αλλαγή των κατανομών στα κεφάλαια.

2) Το βασικό σενάριο που ήταν 750 δισεκ. εκ των οποίων 66% επιδοτήσεις ή 500 δισεκ. και 33% δάνεια ή 250 δισεκ. θα αλλάξει με πιθανό μείγμα όχι το 55% επιδοτήσεις και 45% δάνεια αλλά 50% δάνεια και 50% επιδοτήσεις δηλαδή 375 δισεκ. ευρώ.
Στο σενάριο αυτό προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα γιατί θα αυξηθεί η σχέση χρέους προς ΑΕΠ στα κράτη της ευρωζώνης.

3) Θα αλλάξει η κατανομή των κεφαλαίων και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πιθανότητα να αδικηθεί η Ελλάδα και αντί να λάβει 32 δισεκ. να πάρει 24 ή 25 δισεκ. σε βάθος 4ετίας.
Στο σενάριο αυτό η Ελλάδα θα λαμβάνει 6,25 δισεκ. ετησίως αντί 8 δισεκ. με την μορφή 3,12 δισεκ. δάνεια και 3,12 δισεκ. επιδοτήσεις.
Ως γνωστό η Commission είχε χρησιμοποιήσει ορισμένα βασικά κλειδιά κατανομής όπως ανεργία και κατά κεφαλήν ΑΕΠ κ.α. και ζητούνται αλλαγές γιατί κάποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την Πανδημία.

4) Θα συσταθεί μια επιτροπή στην οποία ρόλο θα έχει και ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης η οποία θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιεί κάθε χώρα.
Κάθε χώρα θα συντάξει σχέδιο Ανάκαμψης που θα περιγράφει αναλυτικά όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα συντελεστούν από το 2020 έως το 2024.
Θα υπάρχει μηχανισμός πέναλτι κάθε φορά που υπάρχουν αποκλίσεις όπως ακύρωση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
Ταυτόχρονα θα πραγματοποιείται μάλλον μια φορά τον χρόνο επιτόπια παρακολούθηση της προόδου από τον μηχανισμό ελέγχου, δηλαδή μια φορά τον χρόνο θα έρχεται η επιτροπή στην Ελλάδα για να παρακολουθεί την πρόοδο ενώ θα συντάσσονται δύο εκθέσεις προόδου κάθε χρόνο πριν από την εκταμίευση κάθε δόσεις… πλην της πρώτης δόσης.

5) Υπάρχουν σκέψεις και όχι αποφάσεις – πιθανόν να μην περάσει αυτή η πρόταση – εάν τελικώς κριθεί αναγκαίο στο α΄ τρίμηνο του 2021 να συσταθεί ευρωπαϊκή bad bank μέρος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν να δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά μόνο για τα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν κατά την διάρκεια της ύφεσης.
Με βάση ορισμένες παραδοχές σε σύνολο 550 δισεκ. προβληματικών δανείων στην Ευρώπη τα νέα NPEs μπορεί να φθάσουν στα 80 με 100 δισεκ. το μέγιστο εκ των οποίων 30 δισεκ. στην Ιταλία και 6 με 8 δισεκ. στην Ελλάδα.

6) Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρχουν δύο δόσεις ετησίως Ιανουάριο και Ιούνιο κάθε έτους με εξαίρεση το 2021 όπου θα δοθούν τον Απρίλιο ή Μάιο του 2021 και Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2021.

7) Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χώρες που αντιδρούν έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων πέραν της αλλαγής της κατανομής μεταξύ δανείων και επιδοτήσεων να μην υπάρχει στα δάνεια κοινό επιτόκιο – τάσσονται κατά της έμμεσης αμοιβαιοποίησης χρέους – αλλά να λαμβάνεται υπόψη ένας παράγοντας όπως η απόδοση του 10ετούς ομόλογου που είναι και σημείο αναφοράς ή benchmark.
H Γερμανία θα δανείζεται στο -0,40% και η Ελλάδα στο 1,44% με βάση τις τρέχουσες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων.
Μπορεί η Commission να δανείζεται με κοινό επιτόκιο από τις αγορές κάθε χρόνο θα δανείζεται 180 δισεκ. και θα δανίζει με αρνητικό  την Γερμανία λόγω των αρνητικών επιτοκίων αλλά θα χάνει από την Ελλάδα λόγω του θετικού επιτοκίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης