Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Το βλέμμα στο rebalancing του FTSE και στην τριπλή λήξη

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Το βλέμμα στο rebalancing του FTSE και στην τριπλή λήξη
ΑΓΟΡΑ: Οι μεγάλες αλλαγές στις σταθμίσεις των μετοχών θα καθορίσουν την πορεία της σημερινής συνεδρίασης. Οι βασικότερες είναι ο περιορισμός της βαρύτητας της Coca Cola στην FTSE 25 από 23% και κάτι στο 10%, αλλά και του ΟΤΕ, ο οποίος από περίπου 14% πάει στο 10%. Οι άλλες μετοχές θα αυξήσουν αναλογικά τη βαρύτητά τους.

Από την άλλη έχουμε σήμερα και τριπλή λήξη στην αγορά παραγώγων επομένως οι αναλυτές αναμένουν και από αυτό, αύξηση της μεταβλητότητας. Οι ευρωπαϊκές αγορές δεν έχουν ξεκάθαρη τάση. Ξεκινάμε άρα από συσσώρευση και προς το κλείσιμο μάλλον θα δούμε μεγάλες διακυμάνσεις.

Γίνεται πιο αντιπροσωπευτικός ο FTSE 25 καθώς δε θα υπάρχει πλέον μία μετοχή που θα καθορίζει την πορεία του κατά 23 ή 24%. Περιορίζονται και οι στρεβλώσεις. Βέβαια δεν έχει το ΧΑ πολλές μετοχές σαν την Coca Cola, με τέτοια κεφαλαιοποίηση εννοούμε. Βελτιώνουν στάθμιση ΟΠΑΠ, Jumbo και Alpha Bank και οι άλλες λιγότερο.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Με άνοδο ανάλογη των ευρωπαϊκών αγορών το ξεκίνημα, με το γενικό δείκτη να είναι κάτω από τις 670 μονάδες και το τζίρο στο ξεκίνημα χαμηλό. Ανοδικά η Εθνική με την Alpha Bank, καλή εικόνα από ΔΕΗ και Eurobank. Δεν ξεχωρίζουν πολλές μετοχές στα πρώτα λεπτά.

COCA COLA: Στα πρώτα λεπτά έχει κάνει 4 χιλ. τεμάχια και καταγράφει μικρή άνοδο. Η αποτίμηση στα 8,6 δισ. ευρώ.

ΟΤΕ: Στο 1% η δική του άνοδος και η τιμή στα 12,08 ευρώ.

AEGEAN: Χωρίς ιδιαίτερο όγκο ενισχύεται άνω του 2%. Παίρνει πίσω μέρος των χθεσινών απωλειών. Στα 4,31 ευρώ με αποτίμηση 307 εκατ. ευρώ.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Σήμερα κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα οι κάτοχοι μετοχών. Από Δευτέρα 22 Ιουνίου η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το σχετικό δικαίωμα. Το καθαρό ποσό που θα λάβουν οι μέτοχοι είναι 0,16578 ευρώ ανά μετοχή. Η πληρωμή του θα γίνει στις 29 Ιουνίου.

LAMDA: Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο επενδυτικό φόρουμ κατά την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου υπήρξε απώλεια στα έσοδα από ενοίκια 11,7 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε όφελος λόγω της μείωσης του ενοικίου στο εμπορικό της Θεσσαλονίκης 0,5 εκατ. ευρώ. Απώλειες 1,9 εκατ. ευρώ υπήρξε και λόγω διαφημίσεων και εσόδων από στάθμευση. Η τελική ζημία είναι στα 8,1 εκατ. ευρώ σε έσοδα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας και NAV.

Αναφορικά με το Ελληνικό περιμένει πως θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και θα γίνει η μεταβίβαση των δικαιωμάτων των μετοχών προς τα τέλη του 2020 (τέλη Οκτωβρίου). Με μικρή άνοδο άνοιξε η μετοχή.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Όπως είχε γράψει το ΒΝ, ολοκληρώθηκε η πώληση του βιομηχανικού ακινήτου στις ΗΠΑ έναντι 14,5 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια που θα εισπραχθούν θα πάνε για μείωση του δανεισμού. Υπενθυμίζεται πως από τη συναλλαγή θα γράψει σημαντικό έκτακτο κέρδος. Βάσει αποτελεσμάτων χρήσης 2019 ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 83,5 εκατ. ευρώ.

ΡΕΒΟΙΛ: Ενημέρωση για το πρώτο τρίμηνο έδωσε η εισηγμένη. Τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν στα 0,78 εκατ. ευρώ από 0,91 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις στα 169,11 εκατ. ευρώ από 187 εκατ. ευρώ. Συνεχίζεται και η απομόχλευση με μείωση δανείων κατά 1 εκατ. ευρώ. Χρειάζεται ακόμα δουλειά αλλά είναι σε καλό δρόμο η διοίκηση. Σημειώνουμε πως έχουν επηρεαστεί πωλήσεις και κέρδη λόγω του lockdown.

Απρίλιο και Μάιο οι πωλήσεις λόγω ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης πήγα αρκετά καλά με πάνω από 30%. Ωστόσο, οι… προπωλήσεις πετρελαίου λογικά θα λείψουν στους μήνες που γίνονται κανονικά οι πωλήσεις, δηλαδή Οκτώβριο.

PASAL: Ξεκινάει η αύξηση κεφαλαίου με την αποκοπή του δικαιώματος. Αν οι μικρομέτοχοι λάβουν μέρος η διασπορά μετά την αύξηση θα είναι καλύτερη. Βέβαια σημειώνουμε πως η εταιρεία και μετά την αύξηση μένει με περιορισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μετά από την πτώση των προηγούμενων ημερών κινείται σταθεροποιητικά στα 1,05 ευρώ και κάτι.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης