Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις διεθνείς αγορές, στο επίκεντρο Σύνοδος Κορυφής και μάκρο - Στο +1% ο DAX, τα futures της Wall έως +1,2%

Άνοδος στις διεθνείς αγορές, στο επίκεντρο Σύνοδος Κορυφής και μάκρο - Στο +1% ο DAX, τα futures της Wall έως +1,2%
Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη της τάξεως του +1,3% στις 5.031 μονάδες
(upd2) Άνοδο καταγράφουν σήμερα Παρασκευή 19 Ιουνίου τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όσο και στα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορού ντις σημαντικότερες οικονομίες παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, η πρόοδος που σημειώνεται στην παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό αντισταθμίζει τις ανησυχίες που επικρατούν γύρω από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ασία και την αύξηση των κρουσμάτων στη Βραζιλίες και σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.
Τα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται έως +1,2%.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί στις 32,2 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει άνοδο +1% στις 12.407 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη +1,3% στις 6.310 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται +1,4% στις 5.031 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο +1,1% στις 19.709 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη διαπραγματεύεται στις 7.488 μονάδες με κέρδη +1,4%.
Image
Image
Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για πρώτη φορά το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, μαζί με μια πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Paolo Gentiloni, εξέφρασε την πεποίηθσή του ότι θα βρεθεί μία συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ίσως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής».
Παράλληλα, ο κ. Gentiloni χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ως «ενδιάμεσο σταθμό», προκειμένου «να γίνουν αντιληπτές με μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαφορές μεταξύ ορισμένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», εκτιμώντας παράλληλα ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί τον Ιούλιο.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, δήλωσε ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι τη συμφωνία και απαιτείται σκληρή δουλειά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», ενώ διευκρίνισε ότι «στο συμβούλιο έχει γίνει αρκετή δουλειά για να προετοιμαστεί το έδαφος και τώρα είναι η ώρα για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συζητήσουν το πακέτο σε βάθος».
Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, συνεχίζει να ασκεί πίεσεις για δημοσιονομικά μέτρα που θα στηρίξουν τις οικονομίες χωρών της ευρωζώνης, καθώς σε παρέμβασή της στη Σύνοδο Κορυφής, προειδοποίησε με συρρίκνωση της οικονομίας κατά 13% αλλά και για δραματική αλλαγή κλίματος στις αγορές σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Την ίδια στιγμή, αιδιοδοξία προκαλεί η ανακοίνωσε τη γερμανικής εταιρεία βιοφαρμακευτικών προϊόντων CureVac ότι αναμένει σε δύο μήνες τα αποτελέσματα από την πρώτη δοκιμή του εμβολίου για τον COVID-19.
Όπως ανακοίνωσε ο Peter Kremsner, διευθυντής του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής, όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές, τα αποτελέσματα θα έρθουν «αρκετά γρήγορα», καθώς οι εξετάσεις των ασθενών βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο πρώτος συμμετέχων θα πρακολουθείται από το τμήμα για 24 ώρες».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, Wu Zunyou, δήλωσε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2020, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση διατηρεί υπό έλεγχο την έξαρση των κρουσμάτων στο Πεκίνο.
«Εάν οι έλεγχοι της πανδημίας στην αγορά Xinfadi προέκυπταν μερικές μέρες αργότερα, η μετάδοση θα ήταν πιο απροσδόκητη», ανέφερε ο κ. Wu, τονίζοντας ότι «το Πεκίνο θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε μία άλλη Ουχάν εάν δεν είχαν επιβληθεί εγκαίρως τα περιοριστικά μέτρα από τις αρχές».
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, σε ετήσια βάση, τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε πτώση της τάξεως του -2,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -1,9% τον Απρίλιο, την ίδια στιγημή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -2%.
Παράλληλα, σε σχέση με τον προηγούμενου μήνα, οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -0,4% έναντι πτώσης -0,7% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -0,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχέια της Destatis, οι τιμές στον τομέα της ενέργειας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -7,9% σε ετήσια βάση, ενώ η μηνιαία πτώση διαμορφώθηκε στο -1,2%.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές στον τομέα της ενέργειας, τότε η ετήσια πτώση για τις τιμές παραγωγού διαμορφώνεται στο -0,3% ενώ η μηνιαία πτώση ανέρχεται στο -0,2%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο του 2020, μετά την πτώση-ρεκόρ που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα, με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά +12% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση κατά -18,1%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μηνιαία άνοδος θα περιοριστεί στο +6,3%.
Οι πωλήσεις μη εδώδιμων προϊόντων είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη μηνιαία άνοδο των λιανικών πωλήσεων, καθώς τα οικιακά προϊόντα κατέγραψαν «άλμα» +42%, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η ανάκαμψη που σημειώθηκε στις πωλήσεις καυσίμων.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές καυσίμων, τότε η μηνιαία άνοδος των λιανικών πωλήσεων διαμορφώνεται στο +10,2% έναντι πτώσης -15,2% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +4,1%.
Παράλληλα, ο όγκος πωλήσεων μέσω του διαδικτύου αντιστοιχεί στο 33,4% επί τω συνολικών πωλήσεων για τον Μάιο του 2020, γεγονός που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό για τον τομέα.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -13,1% έναντι ετήσιας πτώσης -22,6% τον Απρίλιο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ετήσια πτώση θα διαμορφωθεί στο -16,4%.
Εξαιρουμένων των καυσίμων, η ετήσια πτώση των λιανικών πωλήσεων περιορίζεται στο -9,8% έναντι -18,4% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -14,9%.
Επιπλέον, σημαντική άνοδο κατέγραψε και το καταναλωτικό κλίμα στη χώρα για τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του ινστιτούτου GfK, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK διαμορφώθηκε στις -30 μονάδες, έναντι -36 μονάδων τον Μάιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδ των τελευταίων τριών μηνών, ενώ η μηνιαία άνοδος του δείκτη ήταν μία από τις μεγαλύτερες που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση του δείκτη αποτέλεσε η άνοδος που σημειώθηκε στην αισιοδοξία των καταναλωτών όσον αφορά τις προοπτικές των επόμενων δώδεκα μηνών που αφορούν τόσο τα προσωπικά τους οικονομικά όσο και τη γενικότερη κατάσταση της βρετανικής οικονομίας.
Παράλληλα, οι Βρετανοί καταναλωτές εμφανίστηκαν περισσότερο πρόθυμοι να προχωρήσουν σε κάποια σημαντική αγορά κατά το επόμενο διάστημα, σε σχέση με τον Μάιο.
Όσον αφορά την Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε μείωση στο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τον Απρίλιο του 2020, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού επηρέασαν σημαντικά τόσο το εμπόριο όσο και τον κλάδο υπηρεσιών.
Ειδικότερα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 14,4 δισ. ευρώ, έναντι 27,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020, καθώς το πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών περιορίστηκε κατά το ήμισυ σε μηνιαία βάση.
Το πλεόνασμα στον τομεά αγαθών διαμορφώθηκε στα 13 δισ. ευρώ για τον ίδιο μήνα, έναντι 32 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και έναντι 23 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Στον αντίποδα, το πλεόνασμα στον κλάδο υπηρεσιών διευρύνθηκε στα 4 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ περαιτέρω διεύρυνση κατέγραψε το πλεόνασμα στον τομέα πρωτογενούς εισοδήματος, και συγκεκριμένα στα 9 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Όσον αφορά τον τομέα δευτερογενούς εισοδήματος, παρουσιάστηκε έλλειμμα -12 δισ. ευρώ, έναντι -9 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και έναντι -12 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στα 334 δισ. ευρώ (2,8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης), έναντι πλεονάσματος 329 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2019.
Παράλληλα, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της ενιαίας νομισματικής ένωσης διευρύνθηκε στα 329 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2020, έναντι 292 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, καθώς η πρόοδος που σημειώνεται στην παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό αντισταθμίζει τις γεωπολιτικές εντάσεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,55% στις 22.478 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε οριακή άνοδ της τάξεως του +0,1% στις 5.942 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,37% στις 2.141 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,22% στις 4.936 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,14% στις 24.744 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοτνας στο +0,01% και τις 11.549 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,96% στις 2.967 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1,73% και τις 11.692 μονάδες.
Οι παγκόσμιες αγορές έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από τις απώλειες που σημείωσαν νωρίτερα εντός του έτους, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έξοδο της οικονομίας από τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει σημειωθεί από τη δεκαετίας του 1930.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η άνοδος ενδεχομένως να είναι πολύ μεγάλη και πολύ γρήγορη ώστε να συντηρηθεί, καθώς ο ενθουσιασμός αντισταθμίζεται από την αύξηση των κρουσμάτων στη Βραζιλία και σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.
«Οι επενδυτές της Ασίας θα αισθάνονται ενθαρρυμένοι από τη γρήγορη ανταπόκριση της Κίνας στα κρούσματα κορωνοϊού στο Πεκίνο, αλλά το κλίμα παρέμεινε υποτονικό μετά την αύξηση στα κρούσματα των ΗΠΑ», ανέφερε ο αναλυτής της AxiTrader, Stephen Innes.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναφέρουν ότι «υπήρξε μία ευρύτερη βελτίωση στις τάσεις ανάπτυξης σε όλον τον κόσμο», διευκρινίζοντας ότι «οι δείκτες υψηλής συχνότητας υποδεικνύουν περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο».
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, καθώς ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -0,15% στις 26.080 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +0,33% στις 9.943 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξεως του +0,06% στις 3.115 μονάδες, έχοντας περιορίσει στο -8% τις συνολικές απώλειες για το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης