Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με άνοδο 3,33% η εβδομάδα – Καλός ο τζίρος λόγω rebalancing

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με άνοδο 3,33% η εβδομάδα – Καλός ο τζίρος λόγω rebalancing
ΑΓΟΡΑ: Η πρώτη δοκιμασία αυτή της τριπλής λήξης των παραγώγων την περάσαμε χωρίς να την καταλάβουμε. Ελάχιστος ο όγκος λόγω λήξης και μηδενική η μεταβλητότητα. Η δεύτερη που ήταν και η σημαντικότερη, αυτή της αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE, είχε λίγο περισσότερο ενδιαφέρον. Βέβαια δεν περιμέναμε τζίρος όπως με MSCI, αλλά και εδώ είχε κάποιες καλές κινήσεις.

Συνολικά θα πούμε πως είχαμε λιγότερη μεταβλητότητα από αυτή που περιμέναμε, με το γενικό δείκτη να κλείνει πάνω αλλά κάτω από τις 670 μονάδες και χωρίς να αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά την τεχνική του εικόνα. Παραμένει κοντά σε κρίσιμα σημεία και προσπαθεί να «αδυνατίσει» την αντίσταση που θα προβάλουν.

Από τις τελικές δημοπρασίες ξεχωρίσαμε τους αγοραστές στον ΟΤΕ, οι οποίοι όχι μόνο άνετα απορρόφησαν την προσφορά αλλά την έκλεισαν και πάνω τη μετοχή. Στον αντίποδα σε Φουρλή και Aegean δεν τα κατάφεραν και έκλεισαν κάτω. Ειδικά για την Aegean, η μετοχή ήταν σημαντικά πάνω όλη μέρα και τελικά έκλεισε κάτω.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Οι υπουργοί κάνουν τη δουλειά τους ή νομίζουν πως κάνουν τη δουλειά τους. Για εμάς η δουλειά τους δεν είναι να βγαίνουν όλη μέρα στα παράθυρα, αλλά να αναζητούν και να φέρνουν επενδύσεις. Να μειώνουν τη γραφειοκρατία και να παλεύουν για τη χώρα.

Τώρα να βγαίνουν και να λένε για τους τραπεζίτες και ότι δε δίνουν λεφτά είναι μάλλον άτοπο. Λες και έχουν οι τράπεζες και δε δίνουν. Οι αιτήσεις και τα ποσά που ζητάνε είναι πολλαπλάσια από αυτά που δίνει το κράτος. Ποιος θα πρωτοπάρει, και πότε θα τα πάρει;

Εξαιρούμε βέβαια εκείνους τους υπουργούς που παλεύουν να μειώσουν το τέρας της γραφειοκρατίας και το πετυχαίνουν. Πραγματικά, είμαστε εντυπωσιασμένοι από κάποιες προσθήκες που μειώνουν τη γραφειοκρατία και πλέον ένα απλό έγγραφο μπορείς να το πάρεις από το internet και δε χρειάζεται να τρέχεις.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η καλή συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνεται όποτε βρεθεί ευκαιρία. Όταν δηλαδή το κλίμα στο εξωτερικό είναι καλό. Μια τέτοια μέρα ήταν η σημερινή. Οι απώλειες που έχουν από την αρχή του έτους είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς και το λογικό είναι να μειωθεί.

Το σημαντικό είναι να «ξεσπάσουν» και να κάνουν μία βίαιη ανοδική κίνηση, καθώς μέχρι τώρα δε δείχνουν να έχουν ξεφύγει από τη συσσώρευση που πραγματοποιούν. Για να δούμε…

ΔΕΗ: Το έχουμε ξαναγράψει και συνεχίζουμε να μην καταλαβαίνουμε τι σκέφτεται το fund που είναι τόσο short στη μετοχή. Μόλις πριν ελάχιστες συνεδριάσεις μείωσε λίγο τη short θέση αλλά ακόμα είναι μεγάλη. Και δεν το έκανε φυσικά πριν λίγους μήνες που ήταν και κάτω από τα 2 ευρώ. Δηλαδή που ήθελε να πάει, στο μηδέν;

Η μετοχή πήγε σήμερα ξανά πάνω από τα 3,70 ευρώ αλλά στις δημοπρασίες γύρισε στα 3,60 ευρώ.

ΕΥΑΘ: Και μερισματάρα, και αδάνειστη και καλά τα κέρδη. Στηρίζουμε αυτές τις εταιρείες που μπορούν και δίνουν μέρισμα και το καλύπτουν από τις ταμειακές τους ροές. Όχι σαν κάποιες άλλες που δε ξέρουν που χρωστάνε και δίνουν μέρισμα και μετά ζητάνε βοήθεια από τις τράπεζες.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ: Στηρίζει η στήλη την προσπάθεια για να βρεθεί σωστή λύση στην MLS. Μας αρέσει ο μετοχικός ακτιβισμός και ο έλεγχος. Η οργάνωση των μικρομετόχων είναι ασπίδα απέναντι στην αδιαφορία αλλά και την αυθαιρεσία κάποιων επιχειρηματιών. Καλό είναι βέβαια να βοηθήσουν και οι αρμόδιες αρχές.

Στη Folli Follie έγινε μία απάτη τεραστίων διαστάσεων και η οικογένεια ακόμα απολαμβάνει προνόμια. Μεγάλος ο στόλος των εταιρικών οχημάτων, αμαξάρες που λένε, και τώρα θα τους τα πάρουν πίσω. Τι να λέμε τώρα… Και χρωστάει δύο-τρεις δόσεις κάποιος στην εφορία και του κατάσχουν το λογαριασμό… Ελλαδάρα!

ΕΛΠΕ: Πολύ καλή σήμερα η μετοχή. Με αφορμή και ερώτημα αναγνώστη θα πούμε πως είτε πάρει είτε όχι τη ΔΕΠΑ, είναι win-win. Αν πουλήσει θα μπορέσει να μειώσει το δανεισμό, αν την αγοράσει θα πάρει εταιρειάρα. Λίγους ισολογισμούς κρατικών εταιρειών έχουμε δει με τέτοια χαρακτηριστικά. Το τίμημα για το κράτος πρέπει να είναι υψηλό. Να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη, όχι να ξεπουληθεί.

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η μετοχή έγραψε σήμερα νεότερο χαμηλό (4,68 ευρώ) σε σύγκριση με αυτό που είχε γράψει μέσα στην κρίση του Μαρτίου. Είναι και χαμηλό 3 ετών και κάτι. Προ κρίσης ήταν ακόμα και στα 8 ευρώ, λίγο υψηλά για τα δικά μας τα κριτήρια. Τελικά έκλεισε αμετάβλητη

Στη χρήση 2019 είχε καθαρά κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ περίπου και καθαρή θέση 36 εκατ. ευρώ περίπου. Χαμηλός ο καθαρός δανεισμός. Τώρα με αποτίμηση 34 εκατ. ευρώ, θα τη λέγαμε πιο ελκυστική και με δεδομένο ότι η χρονιά (2020) είναι χαμένη.

NEWSPHONE: Τη βλέπαμε σήμερα στα 7,3 εκατ. ευρώ αποτίμηση, να υποχωρεί 11,5% και την ίδια ώρα η ΑΝΕΚ ήταν στα 8,1 εκατ. ευρώ αποτίμηση με ανάλογες απώλειες. Υπάρχουν και αυτά…

AUTOHELLAS: Δεν ενθουσιάζονται μάλλον οι επενδυτές από τη μερισματική απόδοση, γιατί αυτή είναι υψηλή λόγω της κατάρρευσης της μετοχής και όχι λόγω μερίσματος, το οποίο είναι μειωμένο. Ξαναλέμε πως θα θέλαμε να δούμε λογιστική κατάσταση πρώτου τριμήνου για να δούμε την επίπτωση της εκροής. Κλείσιμο στα 3,84 ευρώ και στο -2,54%.

ΚΛΜ: Η «μαγκιά» εδώ θα είναι να βρει η διοίκηση κάποιο θεσμικό ή ιδιώτη να κάνει μία «σκούπα» να δούμε αν είναι πραγματικές οι πωλήσεις ή όχι. Μπορούν βέβαια και οι ίδιοι οι βασικοί μέτοχοι που ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό. Αμετάβλητη στα 0,49 ευρώ με τους πωλητές να θέλουν να δώσουν 10 χιλ. τεμάχια και το συνολικό όγκο να είναι στα 7 χιλ. τεμάχια.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Αν είχε και αυτή η εισηγμένη «πιστολιάσει» δάνεια και έπαιζε το ΘΑ μάλλον θα την είχαν προσέξει περισσότερο. Τέτοια εταιρεία και να είναι στα 50 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση και να μην μπορεί να κάνει μερικές πράξεις. Στο +7,30% με μόλις 300 τεμάχια όγκο.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Αυξήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον σήμερα μετά και την ανακοίνωση του τιμήματος της πώλησης της βιομηχανικής έκτασης στις ΗΠΑ. Στο +6,16% και στα 1,8260 ευρώ.

Καλό Σαββατοκύριακο
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης