Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα μεταθέτει το προσφυγικό πρόβλημα, δεν το λύνει

Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα μεταθέτει το προσφυγικό πρόβλημα, δεν το λύνει
Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, μέχρι το τέλος της χρονιάς η Αθήνα θέλει να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση τουλάχιστον 11.000 προσφύγων από καταυλισμούς τύπου Μόριας
Στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Μετάθεση και όχι λύση του προβλήματος».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «μέχρι το τέλος της χρονιάς η Αθήνα θέλει να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση τουλάχιστον 11.000 προσφύγων από καταυλισμούς τύπου Μόριας.
Η εξέταση των αιτήσεων ασύλου αναμένεται να επισπευσθεί, ενώ νέος νόμος προβλέπει ότι εκείνοι που παίρνουν το πράσινο φως των αρχών πρέπει να εγκαταλείπουν άμεσα τους καταυλισμούς.
Η διαδικασία προκαλεί ωστόσο και νέα προβλήματα.
Στις αρχές της εβδομάδας η αστυνομία περισυνέλεξε αρκετούς μετανάστες που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Βικτωρίας.
Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Μόρια και άλλα καταλύματα.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προειδοποιεί ότι δεν αρκεί "να μεταθέτει κανείς το πρόβλημα από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα".
Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία στην Αθήνα ότι όπως και την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση στη γειτονική Τουρκία θα μπορούσε να ενθαρρύνει και πάλι χιλιάδες μετανάστες να επιχειρήσουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.
Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα εισήλθαν λιγότεροι άνθρωποι από την Τουρκία στην ελληνική επικράτεια οφείλεται μάλλον και στη σκληρότερη γραμμή που τηρούν οι έλληνες συνοριοφύλακες.
Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ κάλεσε πρόσφατα την Αθήνα να διερευνήσει τις "πολυάριθμες" καταγγελίες για λεγόμενα pushback στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.
Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ισχυριζόμενη ότι η ελληνική ακτοφυλακή ενεργεί "σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου"».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης