Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ανησυχίες της Merkel στο δρόμο προς τις αμερικανικές εκλογές (3/11) – Έντονοι φόβοι για εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Οι ανησυχίες της Merkel στο δρόμο προς τις αμερικανικές εκλογές (3/11) – Έντονοι φόβοι για εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Η καγκελάριος ανησυχεί ιδιαίτερα για τις κινήσεις του «απρόβλεπτου» Trump σε θέματα εμπορίου και ασφαλείας
Το 2020 γενικότερα είναι μία δύσκολη χρονιά για την Angela Merkel, λόγω πανδημίας, οικονομικής ύφεσης και αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
Παρόλα αυτά η Γερμανίδα καγκελάριος προετοιμάζεται για επιδείνωση της ήδη δύσκολης κατάστασης.
Ένας σημαντικός λόγος ανησυχίας για τη Merkel είναι οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 και ο απρόβλεπτος σύμμαχος Donald Trump, επισημαίνει το Bloomberg.
Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος χωρίς καμία προειδοποίηση , ανακοίνωσε την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία, παρέκαμψε την καγκελάριο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, και «τορπίλισε» τις προσπάθειες επίλυσης της διαφωνίας σχετικά με τη φορολόγηση των γιγάντων του Διαδικτύου.
Επίσης απειλεί να επιβάλλει εκ νέου δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, κάτι που συνιστά ευθεία βολή σε βάρος της Γερμανίας.
Με τις ΗΠΑ να προσπαθούν εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων για την αστυνομική βία και με περισσότερους από 100.000 νεκρούς λόγω Covid -19 να συνέλθουν από το οικονομικό πλήγμα, Γερμανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η κατάσταση στον δρόμο προς τις αμερικανικές εκλογές είναι εξόχως απρόβλεπτη.
Ενδεικτικό είναι, πως η Merkel κατά τη Σύνοδο Κορυφής (19/6), χαρακτήρισε τις αμερικανικές εκλογές ως παράγοντα κινδύνου για την ΕΕ, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.
Οι Γερμανοί ανησυχούν ότι καθώς ο Trump θα προσπαθήσει να αναζωογονήσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του, μπορεί να απευθυνθεί στη βάση του με πολιτικές ενέργειες σε βάρος της ΕΕ, κυρίως σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας.  
Η αμφιθυμία του Trump για το ΝΑΤΟ αποτελεί μακροχρόνια πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρει το δημοσίευμα.
Οι αυξημένες εμπορικές εντάσεις ενδέχεται να αποτελούν την πιο άμεση απειλή για το Βερολίνο, με έναν από τους αξιωματούχους να λέει πως  είναι πιθανό η Ουάσιγκτον να τις χρησιμοποιήσει ως θέμα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα τον Ιούνιο του 2020 ο Trump, ενίσχυσε τις πιθανότητες στόχευσης του γερμανικού τομέα αυτοκινήτων για να αναγκάσει την ΕΕ να μειώσει τους δασμούς στις εξαγωγές αμερικανικών αστακών.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ από τις ΗΠΑ, είναι απίστευτη αλλά αυτό είναι τόσο εύκολο να λυθεί», δήλωσε ο Trump στους εκπροσώπους της αλιευτικής βιομηχανίας στο Μέιν, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για εμπόδια στην ευρωπαϊκή αγορά.
«Αν δεν αλλάξουν, θα βάλουμε δασμούς στα αυτοκίνητά τους έως ότου αλλάξουν. Και θα αλλάξουν αμέσως», είπε χαρακτηριστικά.
Οι δασμοί θα ήταν μια οικονομική καταστροφή για την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις πωλήσεις οχημάτων αξίας 23 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.
Ένας δασμός 25% στις ΗΠΑ για ξένα αυτοκίνητα θα προσθέσει 10.000 ευρώ στην τιμή των οχημάτων της ΕΕ που εισάγονται στη χώρα, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Αυτή η κίνηση κατά την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη εμπορικό πόλεμο.
Ο αντίκτυπος ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ πιθανότατα θα αμβλύνει και τις επιπτώσεις της σύγκρουσης της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο το 2019.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης