Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο ασφαλείς είναι οι εποχικά εργαζόμενοι; - Η Eυρωβουλή ζητεί έρευνα από την Κομισιόν

Πόσο ασφαλείς είναι οι εποχικά εργαζόμενοι; - Η Eυρωβουλή ζητεί έρευνα από την Κομισιόν
Πόσο ασφαλείς είναι οι εποχικά εργαζόμενοι; 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλεί την Κομισιόν να αξιολογήσει τις συνθήκες απασχόλησης, υγείας και ασφάλειας των διασυνοριακών και εποχικών εργαζομένων καθώς και των γραφείων ευρέσεως εργασίας και των επιχειρήσεων που λειτουργούν ως υπεργολάβοι.
Στόχος είναι να εντοπιστούν τυχόν κενά ή ελλείψεις στην κοινοτική ή τις εθνικές νομοθεσίες κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων.
Με το ψήφισμα ζητείται επίσης, ταχεία και ισορροπημένη συμφωνία για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση της κοινωνικής απάτης και της κατάχρησης των δικαιωμάτων των μετακινούμενων εργαζομένων.
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 593 ψήφους.
34 καταψήφισαν ενώ 38 ευρωβουλευτές απήχαν.
«Η πανδημία ανέδειξε την επισφάλεια των εργασιακών συνθηκών για 17 εκατομμύρια μετακινούμενους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες είναι διασυνοριακοί, μεθοριακοί ή εποχικοί εργαζόμενοι. Ήδη πριν την κρίση ήταν απαραίτητη η βελτίωση της κοινωνικής πρόνοιας αλλά η έλλειψη μέτρων προστασίας σε καλλιέργειες σπαραγγιών ή σε φυτείες φράουλας για παράδειγμα ή σε σφαγεία στην Ολλανδία ή τη Γερμανία μας άνοιξαν τα μάτια», δήλωσε η Πέτρα ντε Σούτερ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής μέλος της ευρωομάδας των Πρασίνων.
Η Γερμανία εξακολουθεί να υποδέχεται μεγάλο αριθμό εποχικών εργαζομένων.
Την περασμένη εβδομάδα έφτασαν σε Βερολίνο και Ντίσελντορφ δυο πλήρεις πτήσεις με εργάτες γης από τη Ρουμανία.
Την ίδια ώρα, η εικόνα στα χωράφια στην Ισπανία είναι απογοητευτική, Τα εργατικά χέρια λείπουν και η συγκομιδή δεν μπορεί να προχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης