Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λάβρος εναντίον οργάνου του ΟΗΕ ο Pompeo για ψήφισμα κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ

Λάβρος εναντίον οργάνου του ΟΗΕ ο Pompeo για ψήφισμα κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ
Ο Pompeo είπε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου, που απαρτίζεται από 47 μέλη, είναι μια ακόμη ευτελής κίνηση, ενώ επαναβεβαίωσε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτό
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo κατηγόρησε  το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για υποκρισία μετά το ψήφισμα που υιοθέτησε ομόφωνα το όργανο αυτό του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, το οποίο καταδικάζει τον συστημικό ρατσισμό και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ.
Ο Pompeo είπε ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου, που απαρτίζεται από 47 μέλη, είναι μια ακόμη ευτελής κίνηση, ενώ επαναβεβαίωσε την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτό.
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το οποίο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2018, ενέκρινε χθες το ψήφισμα, που κατέθεσαν αφρικανικές χώρες στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης που διεξήχθη μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού George Floyd στα χέρια της αστυνομίας και τις μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο αδελφός, μάλιστα, του Floyd είχε καλέσει το Συμβούλιο να ερευνήσει την αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ.
«Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο σήμερα απαρτίζεται από την Βενεζουέλα και από την Κούβα και την Κίνα, υπήρξε εδώ και καιρό και παραμένει καταφύγιο για δικτάτορες και δημοκρατίες που τους κάνουν τα χατίρια.
Είναι μεγάλη απογοήτευση για εκείνους που αναζητούν αυθεντικά την προώθηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ανέφερε ο Pompeo σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον Pompeo, ο δημόσιος διάλογος είναι μια ένδειξη της δημοκρατίας, της ισχύος και της ωριμότητας που χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ.
«Αν το Συμβούλιο ήταν σοβαρό ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχουν άφθονα νόμιμα ζητήματα για να ασχοληθεί, όπως οι συστημικές φυλετικές ανισότητες σε μέρη όπως η Κούβα, η Κίνα και το Ιράν», πρόσθεσε.
«Αν το Συμβούλιο ήταν ειλικρινές θα είχε αναγνωρίσει την δύναμη της αμερικανικής δημοκρατίας και θα είχε καλέσει τα αυταρχικά καθεστώτα σε όλον τον κόσμο να έχουν ως πρότυπο την αμερικανική δημοκρατία και να υιοθετήσουν τα ίδια υψηλά πρότυπα λογοδοσίας και διαφάνειας που εφαρμόζουμε εμείς οι Αμερικανοί», σημείωσε.
Ο θάνατος του 46χρονου Floyd, στις 25 Μαΐου, επήλθε όταν ένας λευκός αστυνομικός της Μινεάπολις τον πίεζε επί σχεδόν 9 λεπτά στον λαιμό κατά την σύλληψή του.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης