Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόεδρος της Ρωσίας μέχρι και το 2036 θα επιδιώξει να παραμείνει ο Vladimir Putin

tags :
Πρόεδρος της Ρωσίας μέχρι και το 2036 θα επιδιώξει να παραμείνει ο Vladimir Putin
Με βάση τα ισχύοντα συνταγματικά όρια, ο Putin δεν θα ήταν σε θέση να διεκδικήσει μία νέα προεδρική θητεία
Ο Vladimir Putin επιθυμεί να διεκδικήσει και μία νέα θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας εάν οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές που θα του επιτρέψουν να το πράξει, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η Ρωσία θα διεξαγάγει πανεθνική ψηφοφορία από τις 25 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου για τις προτεινόμενες αλλαγές στο σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένης μιας τροποποίησης που θα επέτρεπε στον Putin να επιδιώξει δύο ακόμη εξαετείς θητείες ως πρόεδρος, όταν λήξει η τρέχουσα εντολή του το 2024.
Οι αντίπαλοί του λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέψουν στον Putin να διατηρήσει την εξουσία μέχρι το 2036 και αυτό ισοδυναμεί με συνταγματικό πραξικόπημα.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του τονίζει, πως πρόκειται για κάτι αναγκαίο με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του κοινοβουλίου και τη βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης.
«Δεν αποκλείω τη δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας για το αξίωμα, εάν αυτή η (επιλογή) προκύψει στο Σύνταγμα.
Θα δούμε », ανέφερε ο Putin σε συνέντευξή του σε κρατική τηλεόραση που προβλήθηκε στα ανατολικά της Ρωσίας πριν μεταδοθεί στο δυτικό τμήμα της χώρας.
«Δεν έχω αποφασίσει τίποτα για τον εαυτό μου ακόμα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Οι αλλαγές για τις οποίες θα κληθούν να ψηφίσουν οι Ρώσοι, οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο, θα «μηδενίσουν το κοντέρ» της προεδρικής εξουσίας του Putin, παρατηρεί το Reuters.
Με βάση τα ισχύοντα συνταγματικά όρια, ο Putin δεν θα ήταν σε θέση να διεκδικήσει μία νέα προεδρική θητεία.
Οι αλλαγές αναμένεται ευρέως να εγκριθούν στην ψηφοφορία.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης