Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιχείρηση εξόδου από το ΧΑ για Newsphone; – Ο συντονισμός παραπέμπει σε δημόσια πρόταση

Επιχείρηση εξόδου από το ΧΑ για Newsphone; – Ο συντονισμός παραπέμπει σε δημόσια πρόταση
Το 2017 βασικοί μέτοχοι της Κυριακίδης είχαν συντονιστεί με τον ίδιο τρόπο για έλεγχο της εταιρείας και προχώρησαν σε προαιρετική δημόσια πρόταση και λίγους μήνες νωρίτερα κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην Kleemann
Πριν προλάβει να… στεγνώσει το μελάνι από τις ανακοινώσεις για διαγραφές εταιρειών μετά από δημόσιες προτάσεις, αλλά και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για ενίσχυση του ρόλου της κεφαλαιαγοράς, για μία ακόμη εισηγμένη φαίνεται πως θα επιχειρηθεί από τους βασικούς μετόχους να τη βγάλουν από το ΧΑ.
Ο λόγος για τη Newsphone, η οποία ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, τη συμφωνία μετόχους για από κοινού έλεγχο της εταιρείας.
Βάσεις της νομοθεσίας αλλά και της εμπειρίας ανάλογων κινήσεων σε άλλες εισηγμένες, η κίνηση αυτή θα φέρει δημόσια πρόταση, αφού οι βασικοί μέτοχοι «συντονίζονται» για να δράσουν από κοινού.
Οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης ανακοίνωσαν πως ελέγχουν 55,07%.
Υπενθυμίζεται πως το 2017 βασικοί μέτοχοι της Κυριακίδης είχαν συντονιστεί με τον ίδιο τρόπο για έλεγχο της εταιρείας και προχώρησαν σε προαιρετική δημόσια πρόταση και λίγους μήνες νωρίτερα κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην Kleemann.
Σύμφωνα με την τελευταία γνωστοποίηση εκάστου εκ των Βασικών Μετόχων, ο Γεώργιος Θεοδόσης – Μαλλιούρης κατείχε 32,44%, ήτοι 9.097.284 μετοχές (24,92% άμεσα και 7,52%, μέσω της ελεγχόμενης εταιρίας PULCLAIR COMPANY L.T.D.), η Τερέζα Θεοδόση κατείχε 10,26% άμεσα, ήτοι 2.856.833 μετοχές και ο Ευστράτιος Απέργης κατείχε 5,07% άμεσα, ήτοι 1.412.300 μετοχές.
Η μετοχή στη συνεδρίαση της Παρασκευής δέχθηκε πιέσεις και έκλεισε με απώλειες 8,11% και στα 0,2720 ευρώ με όγκο 11 χιλ. τεμάχια περίπου και με τους πωλητές να θέλουν να πουλήσουν άλλες 2 χιλ. μετοχές στην τιμή κλεισίματος.
Η μετοχή μέσα στο 2020 έχει γράψει υψηλό στα 0,53 ευρώ και χαμηλό στα 0,1990 ευρώ.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 7,5 εκατ. ευρώ, με την καθαρή θέση να είναι στα 20,7 εκατ. ευρώ, επομένως ο δείκτης p/bv είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Ο δανεισμός μαζί με τις μισθώσεις δεν υπερβαίνει τα 3,3 εκατ. ευρώ ενώ στο τέλος της χρήσης είχε ταμειακά διαθέσιμα 3,7 εκατ. ευρώ, που σημαίνει πως η εταιρεία είναι καθαρή από τραπεζικά βάρη.
Επιπλέον υπήρχαν μεγάλες απαιτήσεις 16,1 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων αφορούν απαιτήσεις από φορείς του δημοσίου με την εισηγμένη τους προηγούμενες μήνες να έχει δικαιωθεί για άλλες απαιτήσεις και να έχει εισπράξει σημαντικά ποσά.
Παράλληλα έχει προχωρήσει και σε δανεισμό συνδεδεμένης εταιρείας με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ.
Τα ερωτήματα επομένως που προκύπτουν είναι με τι αποτίμηση θέλουν οι βασικοί μέτοχοι να βγάλουν την εταιρεία από το ΧΑ και αν οι αρμόδιες αρχές αυτή τη φορά θα αφήσουν τα όρια ελεύθερα ώστε να δοθεί σε επενδυτές που ίσως κρίνουν την πρόταση ασύμφορη να βάλουν εντολές αγοράς πάνω από την τιμή της προσφοράς.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα μέσω δημόσιων προτάσεων αποχώρησαν από το ΧΑ οι μετοχές των Σελόντα, Νηρεύς και Καράτζης, ενώ σύντομα βγαίνει και η Περσεύς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης