Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

UNWTO: Οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν γρήγορα στην απειλή Covid-19 για τον τουρισμό

tags :
UNWTO: Οι κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν γρήγορα στην απειλή Covid-19 για τον τουρισμό
Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, ο UNWTO προέτρεψε τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τους διεθνείς οργανισμούς να καταστήσουν τον τουρισμό – τον κορυφαίο εργοδότη και πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης – προτεραιότητα
Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν γρήγορα και δυναμικά για να μετριάσουν τον αντίκτυπο του Covid-19 στον τουρισμό.
Αυτό δείχνουν τα στοιχεία νέας έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), που απεικονίζει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και θέτει τα θεμέλια για ανάκαμψη.
Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης, ο UNWTO προέτρεψε τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τους διεθνείς οργανισμούς να καταστήσουν τον τουρισμό – τον κορυφαίο εργοδότη και πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης – προτεραιότητα. Κάτι που η έρευνα δείχνει ότι έγινε.
Από τις 220 χώρες που αξιολογήθηκαν στις 22 Μαΐου:

- 167 ανέφεραν ότι έλαβαν μέτρα με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων της κρίσης.
- Από αυτές, 144 έχουν υιοθετήσει δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές.
- 100 έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη θέσεων εργασίας και κατάρτισης, τόσο στον τουρισμό όσο και σε άλλους βασικούς οικονομικούς τομείς.

«Η αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να υποστηρίξουν τον τουρισμό και τώρα την επανεκκίνηση του, είναι απόδειξη της σημασίας του τομέα, είπε ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι γενικός γραμματέας UNWTO.
Σε πολλές χώρες, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο τουρισμός είναι σημαντικός υποστηρικτής των μέσων διαβίωσης και της οικονομικής ανάπτυξης. Και γι ‘αυτό είναι ζωτικής σημασίας να γίνει η επανεκκίνηση του έγκαιρα και υπεύθυνα».



Κοινή μορφή πακέτων τόνωσης
Ο UNWTO διαπίστωσε ότι η πιο κοινή μορφή πακέτων τόνωσης σε επίπεδο οικονομίας που υιοθετήθηκαν από κυβερνήσεις επικεντρώνεται σε φορολογικά κίνητρα. Συμπεριλαμβανομένων απαλλαγών ή αναστολών φόρων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος εταιρειών κ.λπ.).
Καθώς και παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας και ανακούφισης σε επιχειρήσεις μέσω νομισματικών μέτρων. Όπως νέα πιστωτικά όρια με μειωμένα επιτόκια, νέα συστήματα δανείων και κρατικές τραπεζικές εγγυήσεις με στόχο την αντιμετώπιση της έλλειψης ρευστότητας.
Αυτές οι πολιτικές συμπληρώνονται με έναν τρίτο πυλώνα για την προστασία των εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, μέσω μηχανισμών ευελιξίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές χώρες. Όπως απαλλαγή ή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, επιδοτήσεις μισθών ή ειδικοί μηχανισμοί στήριξης για αυτοαπασχολούμενους.
Οι μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το 80% του τουρισμού, έχουν λάβει στοχευμένη βοήθεια σε πολλές χώρες.



Η Ευρώπη πρωτοστατεί στις πολιτικές επανεκκίνησης του τουρισμού
Οι προορισμοί στην Ευρώπη οδήγησαν το δρόμο στην εισαγωγή συγκεκριμένων πολιτικών για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Σύμφωνα με αυτήν την τελευταία έρευνα του UNWTO, το 33% των προορισμών στην περιοχή εφαρμόζουν πολιτικές στήριξης του τουρισμού.
Στην Ασία και τον Ειρηνικό, το 25% των προορισμών έχει υιοθετήσει πολιτικές επανεκκίνησης του τουρισμού, ενώ στην Αμερική το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 14% και στην Αφρική στο 4%.
Σε χώρες όπου ο τουρισμός επιστρέφει, τα πρωτόκολλα υγείας, πιστοποιήσεις υγιεινής, ενημερώσεις για καθαρές και ασφαλείς πρακτικές και «διάδρομοι» ασφάλειας μεταξύ των χωρών είναι τα πιο κοινά μέτρα.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης