Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση με το βλέμμα στις αγορές της Ευρώπης

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση με το βλέμμα στις αγορές της Ευρώπης
ΑΓΟΡΑ: Οι ξένες αγορές άνοιξαν με απώλειες αλλά όχι σημαντικές. Θυμήθηκαν την πανδημία οι επενδυτές. Νομίζουμε πως σε κάθε περίπτωση η FED θα σκουπίζει καθώς έχουμε και προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Αυτό μας δημιουργεί μία στρέβλωση καθώς οι παρεμβάσεις αυτές αλλάζουν τη συνολική εικόνα.

Τέλος πάντων. Η εικόνα της αγοράς μας στις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπως έχουμε ξαναγράψει, δείχνει ότι οι τράπεζες θέλουν να δουν υψηλότερα επίπεδα. Οι αναλυτές για σήμερα περιμένουν επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Το ΧΑ άνοιξε με μικρές απώλειες καθώς μάζεψαν και τις απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η Πειραιώς έχει μία μεγαλύτερη πίεση έναντι των άλλων τραπεζών, ενώ εκτός τραπεζών ξεχωρίζει η Τιτάν η οποία ενισχύεται άνω του 2% με υψηλό όγκο 44 χιλ. τεμάχια. Καλή εικόνα και από Motor Oil.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Θα ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις. Μία επένδυση που κοστίζει 3 εκατ. ευρώ. Ελπίζουμε να αρχίσουν άμεσα και οι υπόλοιπες εργασίες και να μη μείνουμε για καιρό με αυτά τα 3 εκατ. ευρώ κάνοντας και μεγάλα εγκαίνια. Μην αρχίσουμε τις κορδέλες και τα άλλα που έκαναν προηγούμενες κυβερνήσεις. Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις και άμεσα.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Έχει αναλάβει το έργο των κατεδαφίσεων στο Ελληνικό. Μόλις 3 εκατ. ευρώ. Στη χρήση 2019 είχε καθαρή θέση 68,5 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 245,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 90,4 εκατ. ευρώ. Υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 8,8 εκατ. ευρώ και απαιτήσεις 117 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 286 εκατ. ευρώ από 232,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 766 χιλ. ευρώ από ζημιά 2,5 εκατ. ευρώ. Φτωχές οι λειτουργικές ταμειακές ροές, δεν κάλυψαν τις επενδυτικές και μείωσαν τα ταμειακά διαθέσιμα. Πρέπει να δούμε να εισπράττει απαιτήσεις. Η αποτίμηση είναι στα 35,3 εκατ. ευρώ. Χαμηλή σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια, αλλά υψηλή σε σύγκριση με την κερδοφορία.

ΝΕWSPHONE: Η ανακοίνωση που έβγαλε η εταιρεία την περασμένη Παρασκευή μας δίνει την αίσθηση ότι θα δούμε και εδώ δημόσια πρόταση. Ο συντονισμός βασικών μετόχων αυτό σημαίνει. Για να δούμε… Ελπίζουμε όμως να φανούν γαλαντόμοι οι βασικοί μέτοχοι γιατί υπάρχουν μικρομέτοχοι που θα μπορούσαν να τη μπλοκάρουν.

Η μετοχή άνοιξε στο +29,4% και στα 0,3520 ευρώ με τους αγοραστές να ζητάνε στα 0,29 ευρώ αρκετά κομμάτια. Η αποτίμηση είναι στα 9,8 εκατ. ευρώ, αρκετά κάτω από την καθαρή θέση.

TERNA ENERGY: Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,17 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αυξάνεται λίγο λόγω ιδίων μετοχών, διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές της εταιρείας.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Μας ανησυχούν κάποιες πληροφορίες που μιλάνε για είσοδο σε… καράβια από την εταιρεία. Η στήλη έχει ξαναγράψει πως με τη ρευστότητα που αποκτά υπάρχει πεδίο λαμπρό για να βελτιωθεί ως εταιρεία και να επιβραβεύσει και τους μετόχους που κάθονταν τόσα χρόνια υπομονετικά και δε λάμβαναν κάποιο μέρισμα. Ελπίζουμε να διαψευστούν οι Κασσάνδρες και να μην έχουμε πάλι μία από τα ίδια.

MEDICON: Πωλήσεις το 2019 13,4 εκατ. ευρώ από 13,7 εκατ. ευρώ το 2018 και καθαρά κέρδη 775 χιλ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το 2018 είχε έκτακτα κέρδη από πωλήσεις ομολόγων. Όμως και χωρίς αυτά βλέπουμε πως τα μικτά κέρδη είναι λίγο μειωμένα. Μας αρέσει η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων από τις 876 χιλ. στις 367 χιλ. ευρώ.

Τα EBITDA μειώθηκαν στα 2,28 εκατ. ευρώ από 2,87 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση είναι στα 10,2 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 17,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές 14,8 εκατ. ευρώ περίπου. Στο ταμείο υπήρχαν 6 εκατ. ευρώ. Το p/e είναι χαμηλό όπως και ο δείκτης p/bv.

Είχε φτάσει κοντά στα 3 ευρώ και τώρα είναι κάτω από τα 2 ευρώ. Νομίζουμε πως μετά τη διόρθωση η μετοχή γίνεται και πάλι ελκυστική, και θα μπορούσε η ελκυστικότητα να ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε αυτή η ανησυχία για τις επιπτώσεις της πανδημίας συνολικά στα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης