Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Έρχεται επενδυτική έκρηξη στη Wall Street με όχημα τη Fed

Bank of America Merrill Lynch: Έρχεται επενδυτική έκρηξη στη Wall Street με όχημα τη Fed

Η καμπύλη απόδοσης επιτοκίων θα ενισχύσει τη φούσκα στη Wall Street, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch
Νέα επενδυτική έκρηξη στη Wall Street προβλέπει η Bank of America Merrill Lynch, με πρόσφατη έκθεσή της, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed) αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης (Yield Curve Control - YCC) για τα επιτόκια, που κορυφώνεται λίγο πάνω από το 0%.
Σκοπός είναι να αποφευχθεί η αύξηση των αποδόσεων.
Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ εφαρμόζουν νομισματική πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ιαπωνία πριν από τέσσερα χρόνια και πιο πρόσφατα από την Αυστραλία.
Σε ό,τι αφορά τη YCC, πρώτη φορά έγινε λόγος τον Μάρτιο του 1942.
Ως μέτρο εφαρμόστηκε ως το 1951.
Αυτό που είναι αξιοσημείωτο για την περίοδο που εφαρμόστηκε είναι ότι συνέπεσε με ένα τεράστιο ράλι στις μετοχές, καθώς τα PEs αυξήθηκαν από 7,7x τον Μάρτιο του 1942 σε 22x εντός δύο χρόνων.
«Εάν αποδώσει ο έλεγχος της καμπύλης, θα ενισχυθεί η επιθυμία για ανάληψη κινδύνου, θα μειωθεί η μεταβλητότητα και θα εντατικοποιηθεί το κυνήγι των αποδόσεων» υποστηρίζουν οι αναλυτές της BofA.
Και ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο περιβάλλον θα μπορούσε να τροφοδοτήσει απερίσκεπτες επενδύσεις που προκαλούνται ήδη από μια πλημμύρα φορολογικών και νομισματικών μέτρων, θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη…
Θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της καμπύλης.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, ένας στόχος 50 μονάδων για την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς θα πυροδοτούσε ράλι ομολόγων και θα ισοπέδωνε την καμπύλη παράλληλα με την πιθανή αύξηση των μετοχών.
Ωστόσο, μια αύξηση της τάξης του 1%, θα προκαλούσε μαζικό sell off στις μετοχές και ραγδαία αύξηση στην τιμή των ομολόγων.
Στον αντίποδα, θα σταματήσει το ενδιαφέρον για μετοχές εταιρειών-ζόμπι.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πτώση της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς αποδυναμώσει επίσης το δολάριο και θα βοηθήσει τα πιο επικίνδυνα νομίσματα όπως το rand και το μεξικάνικο πέσο.
Φυσικά, μόλις ξεκινήσει η Fed το YCC, η φούσκα που έχει δημιουργηθεί θα ενισχυθεί, καθώς οι αξίες θα αποσυνδεθούν πλήρως από την πραγματική οικονομία.
Πάντως, ανεξάρτητα από τους κινδύνους, η ιδέα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εφαρμόζουν κάποιο είδος ελέγχου καμπύλης ήλθε για να μείνει.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης