Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιπλέον πόροι για την ηλεκτροκίνηση από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων CO2 του 2019

tags :
Επιπλέον πόροι για την ηλεκτροκίνηση από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων CO2 του 2019
Στις δράσεις προώθησης των ηλεκτρικών οχημάτων πρόστιθεται το 3% των εσόδων που προορίζονταν για το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης
Στο 9% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων ρύπων του 2019 αναπροσαρμόζονται τα έσοδα για την ηλεκτροκίνηση, από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων CO2 του 2019.
Αυτό προβλέπει πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, και ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ.Θωμάς, με την οποία ουσιαστικά «μεταφέρεται» στην ηλεκτροκίνηση ένα επιπλέον 3% των εσόδων, το οποίο προοριζόταν για το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΤΕΑΠ). Το ποσοστό αυτό προστίθεται στο 6% το οποίο προβλεπόταν για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με βάση την αρχική κατανομή των εσόδων των πλειστηριασμών για το έτος 2019.
Η αρχική κατανομή είχε γίνει με ΚΥΑ που εκδόθηκε την 11η Φεβρουαρίου 2020, την οποία υπέγραφαν και πάλι ο υπουργός και ο υφυπουργός Ενέργειας. Σύμφωνα με αυτήν, το 3% του ΕΤΕΑΠ προοριζόταν για χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στην τελική κατανάλωση. Πλέον, οι πόροι αυτοί «περνούν» στην ηλεκτροκίνηση, με την πρόβλεψη επίσης ότι τυχόν ποσό που δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός του έτους, για προώθηση των βιώσιμων μετακινήσεων, θα μεταφερθεί για χρήση στα επόμενα έτη έως εξαντλήσεώς του.

Αμετάβλητη η υπόλοιπη κατανομή των εσόδων

Ουσιαστικά το εν λόγω ποσό δεν είχε δεσμευθεί έως τώρα για δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, με δεδομένο ότι δεν έχουν προκηρυχθεί σχετικοί διαγωνισμοί. Πάντως, η αρχική απόφαση προέβλεπε ότι τα κεφάλαια που δεν θα διατίθεντο εντός του 2020 για ανάλογες ανταγωνιστικές διαδικασίες θα μεταφέρονταν στις επόμενες χρονιές. Μία πρόβλεψη που αίρεται πλέον.
Κατά τα άλλα, παραμένει αμετάβλητη η αρχική κατανομή των εσόδων των πλειστηριασμών. Κάτι που σημαίνει ότι το 72% αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Επίσης, το 12,8% αφορά την κάλυψη αναγκών ενίσχυσης για επιχειρήσεις τομέων και υποτομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα.
Το 6% έχει αποδέκτη το Πράσινο Ταμείο, για την χρηματοδότηση δράσεων ενεργειακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, δηλαδή μέτρων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με στόχο την ενίσχυση και σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.
Επίσης, το 0,2% έχει αποδέκτη το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ).

Κ.Δ.
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης