Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις διεθνείς αγορές – Οι τράπεζες στο επίκεντρο

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις διεθνείς αγορές – Οι τράπεζες στο επίκεντρο
ΑΓΟΡΕΣ: Σήμερα είναι μία καλύτερη μέρα για τις αγορές της Ευρώπης. Οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο μειώθηκαν και οι επενδυτές οδηγούν τους δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα. Οι ανησυχίες για τα κρούσματα από τον Covid-19 παραμένουν. Υπάρχει επίσης και η ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας.

Το ΧΑ ακολουθεί και βρίσκεται στα πρώτα λεπτά πάνω από τις 670 μονάδες με μέτριο τζίρο. Ξεχωρίζει η Εθνική Τράπεζα στο άνοιγμα, αλλά από κοντά πηγαίνουν και οι άλλες συστημικές.

ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Σήμερα κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα οι μέτοχοι των Μυτιληναίος (0,36 ευρώ ανά μετοχή) και Motor Oil (0,80 ευρώ ανά μετοχή).

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινάει η έκδοση του ομολογιακού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σε καλή εποχή για το ΧΑ η έκδοση αλλά και θετικό για την αγορά ομολόγων, αφού υπάρχει τάση φυγής από τις εταιρείες το τελευταίο διάστημα. Η δημόσια προσφορά ξεκινάει στις 29/6 και ολοκληρώνεται την 1/7. Στα 6,30 ευρώ η μετοχή με άνοδο λίγο πάνω από 1%.

INTRACOM: Δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης. Αρχικά θα πούμε πως η διοίκηση υλοποίησε τους στόχους που είχε θέσει και για το τζίρο και τα EBITDA. Η κερδοφορία είναι φτωχή λόγω και της υψηλής φορολογίας αλλά και των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Ο καθαρός δανεισμός είναι στα 169,2 εκατ. ευρώ και δίνει δείκτη net debt/EBITDA 4,5 φορές. Τα ίδια κεφάλαια είναι στα 236,6 εκατ. ευρώ και με αποτίμηση 40 εκατ. ευρώ ο δείκτης p/bv είναι εξαιρετικά χαμηλός. Το p/e είναι υψηλό. Τώρα βέβαια με τζίρο 522,8 εκατ. ευρώ η αποτίμηση θα πρέπει να θεωρείται χαμηλή.

Από την άλλη δε μας ικανοποίησαν οι ταμειακές ροές, οι οποίες μείωσαν τα ταμειακά διαθέσιμα. Για το 2020 η διοίκηση αναφέρει πως η πανδημία δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τα μεγέθη του ομίλου. Στα 0,53 ευρώ η μετοχή με χαμηλό όγκο.

NEWSPHONE: Μετά την ανακοίνωση συντονισμού των βασικών μετόχων, η διοίκηση δημοσίευσε στοιχεία για την πορεία του τετραμήνου. Προφανώς η εξήγηση είναι ότι θα γίνει δημόσια πρόταση. Δεν είχε τέτοιες λεπτομέρειες ο ισολογισμός και δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοια ενημέρωση η εταιρεία.

Οι πωλήσεις στο συγκεκριμένο διάστημα μειώθηκαν και έβγαλε μικρές ζημιές. Ωστόσο έχει εισπράξει και άλλα χρήματα από απαιτήσεις που έχει από το δημόσιο και το ταμείο της ήταν στα 5,7 εκατ. ευρώ με σύνολο δανεισμού 3,1 εκατ. ευρώ. Αδάνειστη επομένως η εταιρεία.

Επιπλέον έχει και άλλες απαιτήσεις που και τις μισές να εισπράξει θα έχει αποτίμηση όσο το καθαρό ταμείο. Δηλαδή στα 9,3 εκατ. ευρώ αποτίμησης, αν γίνει εδώ η δημόσια πρόταση, αγοράζεται τσάμπα η επιχειρηματική δραστηριότητα. Είμαστε περίεργοι να δούμε τη δίκαιη τιμή θα βγάλουν…

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Διαβάστε και το θέμα για την Αττική Οδό που έχει σήμερα το BN. Έχει ενδιαφέρον και αλλάζει κάπως τα δεδομένα, καθώς υπήρχαν άλλα δημοσιεύματα που δημιουργούσαν προβληματισμό και ίσως είχαν επηρεάσει και την πορεία της μετοχής. Η μετοχή άνοιξε με καλή άνοδο 3% και βρίσκεται στα 1,0660 ευρώ. Η αποτίμηση στα 228 εκατ. ευρώ.

FTSE 25 ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ: Με βάση το χθεσινό κλείσιμο και το σχετικό πίνακα που δημοσίευσε το ΧΑ στον δικτυακό του τόπο, ο ΟΤΕ έχει την υψηλότερη στάθμιση με 9,84% και ακολουθεί η Jumbo με 9,82%, ο ΟΠΑΠ με 9,69% και η Coca Cola με 9,58%.

Στις τράπεζες η Eurobank έχει στάθμιση 7,07%, η Alpha Bank 6,47%, η Εθνική 5,01% και η Πειραιώς 3,2%. Συνολικά οι τραπεζικές μετοχές επηρεάζουν την πορεία του δείκτη κατά 21,75%.

ΚΛΜ: Οι μικρές μάχες δίνονται κάτω από τα 0,50 ευρώ. Συσσωρεύει η μετοχή εκεί χωρίς διαθέσεις για μεγάλη υποχώρηση αλλά ούτε για μεγάλη άνοδο.

ΠΛΑΙΣΙΟ: Θα χρειαστεί δυνατούς αγοραστές για να περάσει πάνω από τα 3 ευρώ. Στα 2,93 ευρώ στο ξεκίνημα.

ΕΥΔΑΠ: Με μικρό όγκο υποχωρεί στο άνοιγμα αλλά βγαίνουν υψηλότερα οι αγοραστές.

ALPHA BANK: Πάνω από τα 0,72 ευρώ αλλά θέλουμε να φύγει πάνω από τα 0,75 ευρώ για να πάρει δύναμη η μετοχή και να αλλάξει επίπεδο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης