Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το φθινόπωρο η ώρα της αλήθειας για την οικονομία

tags :
Το φθινόπωρο η ώρα της αλήθειας για την οικονομία
Μικρές προσδοκίες για τον τουρισμό, ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις
Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που καταφθάνουν από την αγορά για το μέγεθος της ύφεσης που θα πλήξει την ελληνική οικονομία το 2020, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Το αισιόδοξο σενάριο για περιορισμό της ζημιάς, με όχημα τον τουρισμό, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ παραμένει στα λόγια.
Τα πρώτα στοιχεία για τις αφίξεις από το εξωτερικό στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι απογοητευτικά, καθώς οι ταξιδιώτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ήρθαν στην Ελλάδα για λόγους αναψυχής αλλά για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους.
Φυσικά, ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά τις αρχές Ιουλίου, όταν θα ανοίξουν και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για τις πτήσεις του εξωτερικού.
Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες του τουρισμού μιλούν για σεζόν διάρκειας 2 μηνών το πολύ, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις είναι στον αέρα, την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει τον πλανήτη και οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι, με τα τοπικά lockdowns να επανέρχονται σε μεγάλες τουριστικές αγορές, όπως η Γερμανία.
Ο στόχος του υπουργείου Τουρισμού για το 2020 είναι περί τα 8 εκατ. τουρίστες λόγω της πανδημίας, ωστόσο οι πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις τοποθετούν τον πήχη στα 5 εκατ. όταν το 2019 οι αφίξεις κατέγραψαν ρεκόρ, με 34 εκατ. αφίξεις.
Πρόκειται για πτώση της τάξης του 75-80%.
Ενδεικτικά του πλήγματος που έχει δεχθεί ο ελληνικός τουρισμός, είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τον Απρίλιο, εν μέσω του καθολικού lockdown, καθώς εισήλθαν στη χώρα μόλις 37.600 ταξιδιώτες έναντι 982.000 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με τη δραματική συρρίκνωση να ανέρχεται στο 96,2%.
Αντίστοιχα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 98,7% από τα 544 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Ασφυκτιούν οι επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα και ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία και εστιατόρια, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν κλειστά καθόλη τη διάρκεια της σεζόν, το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά είναι τεράστιο.
Οι επιχειρήσεις εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στην επιστρεπτέα προκαταβολή.
Μάλιστα, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να παρατείνει έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 26 Ιουνίου την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον δεύτερο κύκλο.
Πάνω από 102.7755 επιχειρήσεις έχουν οριστικοποιήσει την αίτησή τους, ενώ 117.940 έσπευσαν να υποβάλουν τα στοιχεία για την πτώση του τζίρου στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου 2020, διαδικασία που προηγείται της οριστικής υποβολής της αίτησης.
Στον πρώτο κύκλο, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 11.500 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία.
Όσον αφορά την πολυδιαφημιζόμενη χρηματοδότηση μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων για άμεση παροχή ρευστότητας.
Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, πάνω από 80.000 αιτήσεις για χρηματοδότηση από το ΤΕΠΙΧ II δεν έλαβαν θετική απάντηση από τις τράπεζες, οι οποίες ικανοποίησαν μόλις 10.700 αιτήσεις, με το ποσό να ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.
Συνολικά η αγορά ζήτησε κεφάλαια ύψους 10,2 δισ. ευρώ ενώ το αρχικό πακέτο έφτανε μόλις τα 2 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε αδικία το γεγονός ότι έμειναν εκτός επιχειρήσεις οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια, ενώ παραδέχθηκε ότι τα χρήματα στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν.

Στα λόγια το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ίδια ώρα, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, στο οποίο στηρίζει πολλά η ελληνική κυβέρνηση για την τόνωση της ρευστότητας, παραμένει στον αέρα, καθώς Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Φιλανδία, εμμένουν στις θέσεις τους κατά των επιχορηγήσεων και υπέρ του δανεισμού υπό όρους.
Υπό αυτό το πρίσμα, τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία είναι δυσοίωνα, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και παραμένει αβέβαιο αν, πότε και υπό ποιους όρους θα πέσουν στην αγορά τα 32 δισ. ευρώ που αναμένονται από την Ευρώπη.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα χρήματα δεν θα έρθουν πριν το 2021 και το φθινόπωρο θα είναι αποκαλυπτικό για το μέγεθος της ζημιάς, καθώς θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, κυρίως στο μέτωπο των τουριστικών εσόδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης