Τελευταία Νέα
Speculator

Οι ηλεκτρονικοί… λογιστές του ελληνικού Χρηματιστηρίου έκαναν «λάθος» 1 εκατ. ευρώ

tags :
Οι ηλεκτρονικοί… λογιστές του ελληνικού Χρηματιστηρίου έκαναν «λάθος» 1 εκατ. ευρώ
Η διόρθωση μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η… «αδιόρθωτη» ορκωτός
Γράψε λάθος.
Αυτό είναι το νόημα των όσων αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της Epsilon Net η οποία έχει ως αντικείμενο τις εφαρμογές λογισμικού μισθοδοσίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (Payroll & HRM Systems) στις επιχειρήσεις και ενώ παράλληλα όπως η ίδια ισχυρίζεται αναπτύσσει στρατηγικές για την ανάπτυξή της και την επένδυσή της στον τομέα της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (FinTech).
Τι ακριβώς συνέβη; Η μητρική εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 35,156% στην εταιρεία SUPERVISOR Α.Ε., η της οποίας ενοποίηση έγινε για πρώτη φορά στις οικονομικές καταστάσεις της 31/12/2014 με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, και ακολουθήθηκε έως και την χρήση 2016, κατατάσσοντάς τη στις συγγενείς επιχειρήσεις.
Από το 2017 όμως η ενοποίηση έγινε με τη μέθοδο της ολικής ενοποίησης πράγμα που η Epsilon Net δικαιολογεί πως έκανε εκτίμηση ότι η Supervisor ελέγχεται αλλά το 2019  αναθεώρησε  τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου!!!
και την ενοποίησε και πάλι με την μέθοδο της καθαρής θέσης!!!
Βέβαια δεν λέει γιατί έκανε διόρθωση λάθους για το 2018 όπου την είχε ενοποιήσει πλήρως αλλά καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως αυτό έγινε μετά από έλεγχο και υπόδειξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Βέβαια το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι και για το 2018 και για το 2019 η ορκωτή ελέγκτρια της εταιρίας κα Ελένη Σκαλιώτου της εταιρίας ΣΟΛ ΑΕ υπέγραψε με σύμφωνη γνώμη δηλαδή σε απλά ελληνικά δεν πήρε είδηση τη λάθος ενοποίηση . Γιατί πως μπορεί να δικαιολογήσει τη σύμφωνη γνώμη και στην ολική ενοποίηση του 2018 στη θυγατρική και ταυτόχρονα την επίσης σύμφωνη γνώμη της στην ενοποίηση με τη μέθοδο της καθαρής θέσης το 2019 αλλά και την αναμόρφωση των οικονομικών στοιχείων του 2018.
Όλα αυτά τα… λάθη είχαν ως αποτέλεσμα το ενεργητικό του ομίλου να εμφανίζεται φουσκωμένο κατά 1 εκ ευρώ και ο  ενοποιημένος κύκλος εργασιών κατά 600.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2019 έγιναν οι εξής αναμορφώσεις
1.1.2018:
1. «Αλλαγή μεθόδου ενοποίησης της εταιρείας SUPERVISOR AE, η οποία είχε ενοποιηθεί με τη μέθοδο ολικής ενοποίησης και πλέον ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.
Η επίδραση στον Όμιλο παρουσιάζεται στη στήλη «Αλλαγή μεθόδου ενοποίησης».
Η επίδραση ποσού € 82.155,80 για τον Όμιλο και την Εταιρεία προέρχεται από την αποτίμηση της συγγενούς με τη μέθοδο καθαρής θέσης με ισόποση επίδραση στο κονδύλι Αποτελέσματα Εις Νέον.
Το ποσό αυτό επιβάρυνε την Κατάσταση Αποτελεσμάτων και συγκεκριμένα το κονδύλι Συμμετοχή σε Αποτελέσματα Συγγενών Εταιρειών.
2. Επιχορηγήσεις Επενδύσεων Ομίλου και Εταιρείας, ποσού € 2.916,14 μεταφέρθηκαν στις Λοιπές Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις.
Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις για την Περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2019 έως 31 η Δεκεμβρίου 2019 157
3. Διόρθωση Αναβαλλόμενων Φορολογικών Απαιτήσεων Ομίλου ποσού € 269.656,48 και Εταιρείας ποσού € 205.691,22, που προέρχονται κυρίως από Υποχρεώσεις καθορισμένων παροχών προσωπικού και απομείωση συμμετοχών, με ισόποση διόρθωση του κονδυλίου Αποτελέσματα Εις Νέον. Η επίδραση της διόρθωσης των Αναβαλλόμενων Φορολογικών Απαιτήσεων στα αποτελέσματα χρήσης και συγκεκριμένα στο κονδύλι Φόρος Εισοδήματος ποσού € 187.841,42 για τον Όμιλο και ποσού € 123.876,16 για την Εταιρεία αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο που αναγνωρίστηκε και αφορά τη χρήση.
4. Διόρθωση Δικαιωμάτων Μειοψηφίας στον Όμιλο ποσού € 26.672,62 με ισόποση διόρθωση του κονδυλίου Αποτελέσματα Εις Νέον.

Χρήση 2018

1. Αλλαγή μεθόδου ενοποίησης της εταιρείας SUPERVISOR AE, η οποία είχε ενοποιηθεί με τη μέθοδο ολικής ενοποίησης και πλέον ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.
Η επίδραση στον Όμιλο παρουσιάζεται στη στήλη «Αλλαγή μεθόδου ενοποίησης». Η επίδραση ποσού € 75.386,84 για τον Όμιλο και την Εταιρεία προέρχεται από την αποτίμηση της συγγενούς με τη μέθοδο καθαρής θέσης με ισόποση επίδραση στο κονδύλι Αποτελέσματα Εις Νέον. Η επίδραση στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων από την εφαρμογή της καθαρής θέσης ανήλθε σε ποσό € 6.768,96 και καταχωρήθηκε στο κονδύλι Συμμετοχή σε Αποτελέσματα Συγγενών Εταιρειών.
2. Επιχορηγήσεις Επενδύσεων Ομίλου και Εταιρείας, ποσού € 1.643,35 μεταφέρθηκαν στις Λοιπές Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις.
3. Διόρθωση Αναβαλλόμενων Φορολογικών Απαιτήσεων Ομίλου ποσού € 269.242,72 και Εταιρείας ποσού € 200.194,86, που προέρχονται κυρίως από Υποχρεώσεις καθορισμένων παροχών προσωπικού και απομείωση συμμετοχών, με ισόποση διόρθωση του κονδυλίου Αποτελέσματα Εις Νέον.
Η επίδραση της διόρθωσης των Αναβαλλόμενων Φορολογικών Απαιτήσεων στα αποτελέσματα χρήσης και συγκεκριμένα στο κονδύλι Φόρος Εισοδήματος ποσού € 8.109,76 για τον Όμιλο και ποσού € 14.810,44 για την Εταιρεία αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο που αναγνωρίστηκε και αφορά τη χρήση.
4. Διόρθωση Δικαιωμάτων Μειοψηφίας στον Όμιλο ποσού € 9.773,31 με ισόποση διόρθωση του κονδυλίου Αποτελέσματα Εις Νέον.
5. Προβλέψεις παροχών προσωπικού ποσού € 104.752,46 για τον Όμιλο και ποσού € 74.033,88 για την Εταιρεία αναταξινομήθηκαν από τα Λοιπά Έξοδα Εκμεταλλεύσεως στα Έξοδα Λειτουργιών».
Σημειωτέον η εταιρία ανακοίνωσε μεταβολές μεγεθών στο ΧΑ αλλά ξέχασε να αναφέρει ότι οι συγκρίσεις αφορούν σε αναμορφωμένα οικονομικά στοιχεία!!!.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης