Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η τιτλοποίηση της ΔΕΗ από JP Morgan, Deutsche bank, Pimco θα αποφέρει 400 εκατ - Στην DGComp η κρατική βοήθεια στα ΕΛΤΑ και ο Αρώνης στο Ελ. Βενιζέλος

Η τιτλοποίηση της ΔΕΗ από JP Morgan, Deutsche bank, Pimco θα αποφέρει 400 εκατ - Στην DGComp η κρατική βοήθεια στα ΕΛΤΑ και ο Αρώνης στο Ελ. Βενιζέλος
ΕΛΤΑ: Στην DGcomp η πρόταση για κρατική βοήθεια… που μάλλον θα είναι 200-250 εκατ ευρώ
Ενδιαφέρουσες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με τις επιχειρήσεις ΔΕΗ, ΕΛΤΑ και αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να βρίσκονται στο επίκεντρο για διαφορετικούς προφανώς λόγους

ΔΕΗ: Η τιτλοποίηση προβληματικών λογαριασμών 2 δισεκ. έναντι 400 εκατ ευρώ

Η τιτλοποίηση των 2 δισ. προβληματικών ή ημιπροβληματικών λογαριασμών της ΔΕΗ βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσης με στόχο να αντληθούν περίπου 380 με 400 εκατ ευρώ ρευστότητα.
Τα 500 εκατ αφορούν λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κατηγορία των αρχόμενων καθυστερήσεων.
Την τιτλοποίηση αυτή της κατηγορίας την έχει αναλάβει η J P Morgan και έναντι αυτού θα καταβάλλει 220 με 230 εκατ ευρώ.
Τα 230 εκατ ευρώ αντιστοιχούν στο 46% της ονομαστικής αξίας και θεωρείται λογικό τίμημα.
Η τιτλοποίηση 1,5 δισεκ. λογαριασμών της ΔΕΗ που θεωρούνται βαθειάς καθυστέρησης θα καλυφθεί από την Pimco και την Deutsche Bank καταβάλλοντας περίπου 150 με 170 εκατ ευρώ εκ των οποίων 120 εκατ η Pimco και 50 εκατ η Deutsche bank.
Τα 170 εκατ αντιστοιχούν στο 11% της ονομαστικής αξίας.
Με τα 400 εκατ ευρώ – ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα φθάσουν τα 500 εκατ το τελικό τίμημα – η ΔΕΗ αποκτάει πρόσθετη ρευστότητα ώστε να μπορέσει να τακτοποιήσει εκκρεμότητες στον ισολογισμό της και να καλύψει επενδυτικές και άλλες ανάγκες.
Να σημειωθεί ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία της τιτλοποίησης η οποία είχε ξεκινήσει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά καθυστέρησε υπερβολικά.

ΕΛΤΑ: Στην DGcomp η πρόταση για κρατική βοήθεια… που μάλλον θα είναι 200-250 εκατ ευρώ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ΕΛΤΑ είναι προφανές ότι χρειάζονται κεφάλαια για εξυγίανση και για να μπορέσει η εταιρία να συνεχίσει να λειτουργεί.
Η μαύρη τρύπα στον ισολογισμό της και οι ζημίες που καταγράφει καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για νέα κεφάλαια.
Όμως στα ΕΛΤΑ ιδιωτικά κεφάλαια δεν μπορούν να βρεθούν.
Θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να καλύψει τις ζημίες πριν ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.
Για να μπορέσει να λειτουργήσουν τα προβληματικά ΕΛΤΑ χρειάζονται 350 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Όμως η DGcomp η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν αναμένεται να εγκρίνει πάνω από 200-250 εκατ κρατικής βοήθειας.
Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει την κρατική βοήθεια προς τα ΕΛΤΑ στο πλαίσιο του κορωνοιού και της ύφεσης που έχει προκληθεί.
Σε άλλη περίπτωση θα θεωρείτο η κρατική βοήθεια state aid και το αίτημα δεν θα μπορούσε να εγκριθεί.
Ποιος είναι ο στόχος της κρατικής βοήθειας στα ΕΛΤΑ;
Ο βασικός στόχος είναι πέραν της κάλυψης των απαραίτητων για την λειτουργία των ΕΛΤΑ κεφαλαίων, να προχωρήσει και η διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού ώστε… να ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση.
Για τα ΕΛΤΑ θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ίσως η Γερμανική Deutsche Post ή η Γαλλική La Poste προσφέροντας τίμημα 100-150 εκατ ευρώ.
Στο παρελθόν – πριν πολλά χρόνια – ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει το Γαλλικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Caise d Epargne για το Ελληνικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – που εξαγόρασε η Eurobank – αλλά και μέρος των ΕΛΤΑ αλλά το deal δεν τελεσφόρησε.

Ισχυρό management στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο Γιώργος Αρώνης θα αναλάβει πρόεδρος στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετική είδηση λόγω της γνώσης και των ικανοτήτων του πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank.
O Αρώνης έως τέλος Αυγούστου 2020 θα αποχωρήσει από την Alpha bank και θα αναλάβει Πρόεδρος στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Να σημειωθεί ότι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Ελευθέριος Βενιζέλος σε συνδυασμό με έκδοση ομολογιακού δανείου και ενίσχυση των αποτελεσμάτων αποτελούν βασικές προκλήσεις τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης