Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Έως το τέλος του 2020 τα spread των ελληνικών ομολόγων θα φτάσουν στα προ της κρίσης του κορωνοϊού επίπεδα - Στις 130 μ.β. το 2021

tags :
JP Morgan: Έως το τέλος του 2020 τα spread των ελληνικών ομολόγων θα φτάσουν στα προ της κρίσης του κορωνοϊού επίπεδα - Στις 130 μ.β. το 2021
Ποιες είναι οι 10 παράμετροι για την ομαλοποίηση της αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την JP Morgan
Σταδιακή αποκλιμάκωση των ελληνικών spread το επόμενο διάστημα βλέπει η JP Morgan, καθώς η κρίση του κορωνοϊού θα φθίνει, εκτιμώντας ότι θα φτάσει στις 130 μονάδες βάσης από τις αρχές του 2021, όπου και θα παραμείνει εκεί για όλο το έτος.
Ειδικότερα, στην τελευταία 59σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Global Fixed Income Markets: 2H20 European Rates Outlook" (Παγκόσμιες αγορές σταθερού εισοδήματος: Προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η JP Morgan εκτιμά ότι σταδιακά τα spread των ευρωπαϊκών ομολόγων θα επιστρέψουν στα προ της κρίσης του κορωνοϊού επίπεδα, με την πορεία των αγορών να ομαλοποιείται.
Άλλωστε, όπως παρατηρεί η JP Morgan, ήδη οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν καλύψει σχεδόν το 70% της πρόσφατης επιδείνωσης, με την ανάκαμψη να συνεχίζεται.
Image
Για την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις δείχνουν σταδιακή αποκλιμάκωση, έως τα επίπεδα των 130 μονάδων.
Υπενθυμίζεται ότι προς της κρίσης, στις 17 Φεβρουαρίου 2020, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν στα επίπεδα των 133 μονάδων βάσης.
Image
Η JP Morgan στοιχειοθετεί και τις παραμέτρους βάσει των οποίων βλέπει την ομαλοποίηση της αγοράς σταθερού εισοδήματος, με τον κίνδυνο φυσικά ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού να παραμένει.
Όπως αναφέρει η JP Morgan, οι βασικοί καταλύτες είναι οι εξής:
1) Ισχυρή ανάκαμψη του β' 6μηνο του έτους, αλλά το ΑΕΠ της ΕΕ να είναι το 2020 κατά 4% χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο του 2019
2) Ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο 0%, με σταδιακή ανάκαμψη από το 2021
3) Ο κορωνοϊός θα ελεγχθεί, αλλά δεν θα εξαφανιστεί, με αρκετά μέτρα κοινωνικής απόστασης να παραμένουν
4) Η ΕΚΤ θα συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία, με τα προγράμματα APP, PEPP και TLTROs
5) Το Ταμείο Ανάκαμψης θα εγκριθεί στα τέλη του 2020
6) Οι εκδόσεις ομολόγων θα είναι αυξημένες, αλλά σταδιακά ο ρυθμός θα φθίνει
7) Η πολιτική σκηνή θα παραμείνει σταθερή, πλην της Ιταλίας, όπου και αναμένεται ριζικός ανασχηματισμός
8) Οι ενστάσεις του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου θα καμφθούν
9) Οι πιθανότητες υποβάθμισης των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι πολύ μικρές
Image
10) Μια συμφωνία για το Brexit θα επιτευχθεί στο τέλος του 2020
Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan εκτιμά ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη, όταν και αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,1 τρισ. ευρώ, με την Ελλάδα να αντλεί 10 δισ. ευρώ.
Image
Πάντως, όπως επισημαίνει η JP Morgan,ο κίνδυνος τόσο σε μάκρο επίπεδο όσο και σε πολιτικό παραμένει υπολογίσιμος, γεγονός που ενσωματώνει ένα ποσοστό discount στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης