Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Trump ετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ: Απειλή για δασμούς 3,1 δισ. δολ. σε εισαγωγές από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο

O Trump ετοιμάζεται για εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ: Απειλή για δασμούς 3,1 δισ. δολ. σε  εισαγωγές από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ην. Βασίλειο
Ο Donald Trump φαίνεται πως ετοιμάζεται να κηρύξει εμπορικό πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Εμπορικό πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να κηρύξουν οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, ο Λευκός Οίκος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής δασμών 3,1 δισ. δολ. σε εισαγωγές από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, οι ΗΠΑ επιθυμούν την επιβολή δασμών σε εισαγωγές προϊόντων όπως ελιές, μπύρα, το ποτό τζιν και τα φορτηγά, ενώ επίσης αυξάνουν τους δασμούς σε άλλα προϊόντα όπως αεροσκάφη, τυρί, γιαούρτι.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν να βάλουν στο στόχαστρο τους ευρωπαϊκά προϊόντα πολυτελείας.
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση συμφωνίας επί ενός παγκόσμιου πλαισίου για έναν ψηφιακό φόρο. Ο ΟΟΣΑ συντονίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση παγκόσμιας συναίνεσης ως προς το πώς να φορολογηθούν τα κέρδη των παγκόσμιων ψηφιακών εταιρειών. Η συμφωνία θα είχε αποσοβήσει μια εμπορική σύγκρουση.
Όμως -όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα των Financial Times, η αποχώρηση των ΗΠΑ καθιστά τη σύγκρουση αυτή πιθανότερη.
Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει ήδη ολοκληρώσει έρευνα, τον Δεκέμβριο, για τον ψηφιακό φόρο της Γαλλίας, στο πλαίσιο του Section 301 της Εμπορικής Πράξης του 1974. Από την έρευνα συμπέρανε πως η φορολόγηση συνιστά διάκριση κατά των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.
 Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει με επιβολή δασμών στο γαλλικό τυρί και στη σαμπάνια, ως αντίποινα. Στις αρχές του μήνα, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ άνοιξε επίσης ξεχωριστή έρευνα για τους ψηφιακούς φόρους που εξετάζουν να επιβάλλουν, μεταξύ άλλων, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Βραζιλία.
Το συμπέρασμα -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- κατά πάσα βεβαιότητα θα είναι το ίδιο με αυτή της αναφοράς για τη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης