Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα το ηχητικό της συνομιλίας Παππά με Μιωνή που «προειδοποιεί» για νέα στοιχεία - Ο Παπαγγελόπουλος φωτογραφίζει Σαμαρά

Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα το ηχητικό της συνομιλίας Παππά με Μιωνή που «προειδοποιεί» για νέα στοιχεία - Ο Παπαγγελόπουλος φωτογραφίζει Σαμαρά
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ευ. Ιωαννίδης, ο οποίος χθες (23/6/2020) παρέλαβε την ηχογραφημένη συνομιλία, έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας
(upd2) Με διαδικασίες «fast track» προχωρά η εξέταση της ηχογραφημένης συνομιλίας του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με τον πρώην υπουργό επί ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά.
Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βαγγέλης Ιωαννίδης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το εν λόγω ηχητικό υλικό που κατέθεσε χθες (23/6/2020) ο επιχειρηματίας.
Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Κώστα Σπυρόπολο ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα ελέγξει καταρχάς τη νομιμότητα του ηχητικού υλικού και αν κριθεί ότι είναι νόμιμο το αποδεικτικό μέσο, τότε ο εισαγγελικός λειτουργός θα προχωρήσει στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Στο πλαίσιο αυτό θα ερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις αυτεπαγγέλτως διωκόμενες και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα.
Σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινης πράξης από πολιτικό πρόσωπο, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι πρώτος μάρτυρας που θα κληθεί να καταθέσει, εφόσον εξεταστούν τα νομικά θέματα, θα είναι ο επιχειρηματίας, Σάμπυ Μιωνής, ο οποίος και προσκόμισε το ηχητικό.

Δικηγόρος Μιωνή: Έχουμε κι άλλα στοιχεία - Θα τα καταθέσουμε εν ευθέτω χρόνω

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του Σάμπυ Μιωνή προειδοποιεί ότι ο επιχειρηματίας έχει στη διάθεση του επιπλέον στοιχεία τα οποία και θα κατατεθούν εν ευθέτω χρόνω.
Ειδικότερα, ο Πέτρος Πανταζής μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha επεσήμανε «ο κ. Μιωνής έχει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του και δείχνουν όλα την αλήθεια.
Τα αποδεικτικά στοιχεία εμφανίζονται εκεί που πρέπει, ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής.
Όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν εμφανιστεί και μέλλει να εμφανιστούν θα κατατεθούν στην προανακριτική».
Ωστόσο, ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει εάν πρόκειται για νέες ηχογραφήσεις, κι ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Να υποθέσετε βασίμως ότι υπάρχουν κι άλλα αποδεικτικά στοιχεία».
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη συνάντηση στο Μαξίμου μεταξύ του κ. Μιωνή, του κ. Παπαγγελόπουλου και του κ. Παππά, είπε: «Αφήστε μας σε μεταγενέστερο χρόνο να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις...».
Στην ερώτηση για το αν υπήρξε «παρέμβαση» στο ηχητικό που ήρθε στη δημοσιότητα, ο δικηγόρος του κ. Μιωνή απάντησε: «Προκαλώ τον οποιονδήποτε να πάει το ηχητικό ντοκουμέντο στη ΓΑΔΑ για να ελεγχθεί.
Δεν θα βρεθεί καμία κοπτοραπτική, καμία αφαίρεση, καμία συρραφή».

Αποστάσεις Παπαγγελόπουλου από το ηχητικό Μιωνή: Μην ρωτάτε εμένα - Καλέστε τον Παππά

Το μπαλάκι στον Νίκο Παππά πετάει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όσον αφορά το περιεχόμενο της περιβόητης συνομιλίας του πρώτου με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Συνεχίζοντας την κατάθεσή του στην προανακριτική της Βουλής υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είχε σχέση με τα σχέδια στοχοποίησης της κυρίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι γι' αυτό και ο κ. Νίκος Παππάς δεν ανέφερε το όνομά του όταν ζήτησε από τον κ. Μιωνή να κατασκευαστούν ψευδείς καταγγελίες για την σύζυγο του σημερινού πρωθυπουργού.
«Το όνομα Παπαγγελόπουλος ακούστηκε πουθενά για αυτό; Ακούστηκε πουθενά ότι εγώ στοχοποίησα τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι;» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, κληθείς να σχολιάζει τους ισχυρισμούς του Νίκου Παππά -στη συνομιλία με τον κ. Μιωνή- για τις σχέσεις Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη, ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε απο τα μέλη της προανακριτικής να καλέσουν τον πρώην υπουργό Επικρατείας.
«Τι ρωτάτε εμένα. Καλέστε τον κ. Παππά να του πείτε "άλλα λες εδω και άλλα εκεί"» είπε χαρακτηριστικά προσπαθώντας να τηρήσει αποστάσεις.

Η συνάντηση Παπαγγελόπουλου με Σαμαρά στο σπίτι του πρώην πρωθυπουργού

Συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά την περίοδο που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την κατάθεση του στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.
«Ήταν καθημερινή γιατί θυμάμαι ότι φορούσα σακάκι. Πρέπει να ήταν φθινόπωρο. Με παίρνει τηλέφωνο κάποια στιγμή.  "Μιμάκο ή Μιμάκι" με αποκάλεσε κάπως το λένε στην Μεσσηνία δεν θυμάμαι. Μου είπε θέλω να σε δω.
Είχαμε κόψει από καιρό τα πολλά-πολλά.
Του λέω ναι. Παράνομο είναι;
Κανονικά ο Τσίπρας θα έπρεπε να με ξηλώσει. Του είχα πει ότι βλέπω παλιούς φίλους και αν τον ενοχλεί.
Μου είπε όχι βέβαια. Αυτός είναι ο Τσίπρας που θέλετε να βάλετε στο κάδρο» ήταν σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ η αρχική τοποθέτηση του κ. Παπαγγελόπουλου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο τέως αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η συνάντηση έγινε στο σπίτι του κ. Σαμαρά : «Μου είπε ο Σαμαράς: όπως θα γυρνάς έλα.
Μένει στην Κηφισιά.
Κανόνισα όπως επέστρεφα να πάω στο σπίτι του. Το ήξερα.
Καθίσαμε.
Άρχισε να μου λέει για την υπόθεση Παπασταύρου, ότι είναι φίλος του, καλός άνθρωπος.
Μου ζήτησε να τον βοηθήσω. "Τι εννοείς;" του είπα.
"Έχουν την υπόθεση του οι Οικονομικοί Εισαγγελείς", μου είπε.
Του είπα ξέχνα το Αντώνη.
"Εντάξει Μίμη" μου είπε, "ξέχνα το. Αλλωστε την Μαρέβα πληρώνω. Αυτηνής είναι φίλος", μου ειπε ο κ. Σαμαράς.
Όταν το είπα αυτό ο κ. Σαμαράς δεν βγήκε να με διαψευσει.
Την υπόθεση την είχε χρεωθεί η Τουλουπάκη» φέρεται να είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειώνεται πως για ακόμα μία φορά ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για παρακράτος

Κάνοντας λόγο για δημιουργία παρακράτους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε χθες (23/6/2020) τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις αλλά και να διαγράψει το Νίκο Παππά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για άλλα πρόσωπα.
Για απόπειρα αποπροσανατολισμού από το φλέγον ζήτημα της οικονομίας και τη διαχείριση των αποθεματικών των 37 δισ. έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, καταγγέλλοντας μαφιόζικες λογικές.
Την ίδια ώρα φαίνεται ότι έχει βάθος η υπόθεση γιατί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έκανε την εκτίμηση περί πιθανής ύπαρξης και δεύτερης κασέτας, βασιζόμενος στα όσα είχε πει προ καιρού, καταθέτοντας ως μάρτυρας στην Προανακριτική Επιτροπή, ο ίδιος ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή και αναφερόμενος ουσιαστικά στην συνάντηση που είχε ο επιχειρηματίας με τον ίδιο και το Νίκο Παππά στο γραφείο του τελευταίου το Μάρτιο του 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα κατά πληροφορίες, ο κ. Παπαγγελόπουλος παραδέχτηκε ότι και σε εκείνη τη συνάντηση είχε κάνει λόγο για χρήματα υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αφορούσε εκβιασμό και ότι ήταν αποκλειστικά για δικαστικά έξοδα.
Στο μεταξύ, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο Μega παραδέχτηκε πως «είναι η δική μου φωνή στις συνομιλίες» προσθέτοντας όμως, ότι υπάρχουν κι άλλα σημεία. Ακόμη, ισχυρίσθηκε ότι όταν έλεγε στον επιχειρηματία ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά» αναφερόταν στα λεφτά του... Μιωνή, χωρίς να εξηγήσει γιατί δεν μιλούσε στο πρώτο πρόσωπο.
Το πινγκ πονγκ δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης - Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι συνεχές με τη ΝΔ σχολιάζοντας την συνέντευξη του Νίκου Παππά να κάνει λόγο για θλιβερή τηλεοπτική εμφάνιση επισημαίνοντας ότι «μόνο για ένα πράγμα έπεισε: για την ενοχή του».
Από το κυβερνών κόμμα σημειώνουν ότι ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να "πουλήσει" φύκια για μεταξωτές κορδέλες για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
«Η μόνη αλήθεια που είπε ήταν ότι η φωνή είναι η δική του. Λέει ότι η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ. Το περιεχόμενο της συνομιλίας, όμως, άλλα λέει», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, από τη ΝΔ κάνουν λόγο για θράσος του Νίκου Παππά να ισχυριστεί «πως όταν έλεγε στον κ. Μιωνή πως «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά» εννοούσε τον ίδιο τον κ. Μιωνή τον οποίο είχε μπροστά του.
Αλλά του μιλούσε σε τρίτο πρόσωπο.
Όσο για το «μαγαζί»; Κατάπιε τη γλώσσα του ψελλίζοντας κάτι ακαταλαβίστικα.
Ο κ. Τσίπρας έχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον στενό συνεργάτη του κ. Παππά, είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους», τονίζουν από τη ΝΔ.
Σε κάθε περίπτωση, στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με ηχογραφημένες συνομιλίες, κατηγορίες ενός κορυφαίου τότε υπουργού έναντι ενός άλλου κορυφαίου τότε υπουργού για οικονομικές συναλλαγές και ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών εκατέρωθεν για παρακρατικές μεθοδεύσεις, το μόνο βέβαιο είναι ό,τι η εν λόγω υπόθεση θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα την επικαιρότητα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης